Wednesday, 31 July 2013

Persiapan Raya 2013 paling sederhana ; Datin Sally perlukan ketenangan.............

Masa aku tengah  hazab menahan sakit peot nilah  dia sibuk nak tanya soalan yang bukan-bukan. . Pakkal  suami, kalau orang lain dah lama aku hempuk. Susah sangat ke nak paham orang  peot?Kalau tak faham ,duduk je diam diam di situ . Itu satu hal , yang satu hal lagi aku benggang, tadi masa nak turun  pantry   makan ubat tahan sakit  ada seseorang  mengekori aku dari arah belakang. Pucat juga aku masa tu. Sebaik saje aku tolak pintu pantry   , seseorang   tadi ikut masuk sekali dan  menonong  bukak  pintu peti ais. Motip  orang jantan bukak peti ais dalam bulan posa?&$*. Ekceli aku  tak pedulik pun depa nak  bukak peti ais dalam bulan posa ni cuma aku  tak berapa nak  berkenan dengan orang jantan yang  suka menyibuk hal orang betina. Ikutkan hati mahu je  aku sepak budak tu masuk dalam peti ais.  

Tinggalkan sekejap cite pasal peot ye. Minggus lepas  hari jumaat yuyi  bawak aku  cari baju  raya ,stok stok datin Sally  kat Optimo dan Peace collection  Alam Sentral je..  bila vip, vvip dato dan tans sri   sakit perut masuk toilet gak  jadi takde hal lah  kalau datin sally nak shopping di kedai baju besa-besa   yang tumbuh macam cendawan  tumbuh selepas hujan kat Alam sentral ni.



Raya tahun ni adik dengan abang pasti nampak bergaya macam Aaron Aziz : )
Datin Sally ada bagitahu yuyi  yang datin  hanya pakai tudung yang rega bawah RM30.Kebetulan  masa Yuyi  pergi JAKEL beli baju melayu untuk gula-gula hacks dengan Firdaus dia ternampak  Ariani   tengah sales jadi dia belikan  aku  sekali 3 helai tudung Ariani.
Abaikan peta Australia  dibelakang tu, sila fokus kepada Model Ariani saje
tauke peace collection tengah kira untung rugi syarikat

Abaikan yang lain , sila fokus kepada  model peace collection

gula-gula hack, abaikan kepala firdaus tu

baju raya datin sally cum baju kerja.ko mampu ke?






Persiapan Hari Raya  salah satunya gunting rambut
Kedai gunting rambut area rumah yuyi.Gula-gula serasi  gunting rambut kat sini.











Tarikh : 26 July 2013 & 27 July 2013 Jumaat&Sabtu
Lokasi : Malaysia
Peristiwa : shopping, gunting rambut







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 30 July 2013

menu sahur paling simple dan mudah ; top 5 nasi goreng cina : )

Memandangkan  hari ni aku sahur bertiga  maka dah tentulah aku masak  juadah sahur yang simple je . Bila cakap pasal  lauk pauk atau juadah simple ni aku teringat pada seorang kawan ofis , Suatu hari dia tanya aku 
"akak  bawak bekal nasi lauk apa  hari ni?
Spontan aku jawab , "lauk simple je, tomyam dengan telur dadar."
"tu lauk simple akak kata,saya kalau simple tu  telur goreng je,"sambil kepala menjengah ke dalam bekas makanan aku
"oh ye ke, simple istilah akak pulak  lauk tomyam, pindang ikan , sup ayam , sardin goreng , nasi goreng,bihun atau mee goreng .Biasalah kan  ,lain padang lain belalang lain orang lain ragam ye dak?  

Bahan untuk membuat nasi goreng cina (anggaran 3 orang  makan)

1) semangkuk nasi sejuk
2)1 labu bawang holand -dihiris nipis
3)4 ulas bawang putih-dicincang 
4)Sekeping dada ayam-dihiris  kecil 
5)3 tangkai  sawi hongkong atau kobis cina-siang sayur, basuh dan tuskan
6)3 biji telur
7)minyak bijan
8)kicap cair 
9)black pepper & lada sulah  berperisa-aji shio 

Cara menyediakannya


1)Panaskan minyak(campurkan minyak dengan beberapa titis  minyak bijan)tumis hirisan bawang holand dan bawang putih cincang
2)masukkan isi ayam , kacau hingga separuh masak ketepikan ditepi kuali
3) Pecahkan telur-kacau hingga telur agak garing
4)masukkan sawi hongkong -kacau sekejap
5)Masukkan nasi sejuk-Gaul rata dan tekan nasi supaya tidak berketul-ketul
6)Masukkan  kicap cair diikuti dengan black pepper-pandai-pandailah seimbangkan rasa-kacau gunakan api kuat
7)bila nasi goreng dah mengeluarkan aroma  tutup api, angkat dan hidangkan

Kalau suka boleh layan nasi goreng cina  bersama kicap cili (Hirisan cili api plus kicap cair) 

Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah dikacau

Nasi goreng cina ,juadah sahur simple istilah aku 
Juadah  sampingan - chicken nugget Ramly







Tarikh : 30 July 2012,Selasa
Lokasi : rumah sendiri
Peristiwa : Juadah bersahur







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak . 



Sunday, 28 July 2013

juadah sahur ; langkah demi langkah membuat kari ayam kampung


Petang semalam masa aku pergi   pasar tani cum pasar malam kat area rumah yuyi aku tejumpa orang jual ayam  kampung  dan ayam daging biasa , aku beli  sekali terus   dua jenis ayam. Aku  ni pantang sikit jumpa ayam kampung  mesti nak  beli. Mulanya sahur pagi tadi  aku cadang nak masak  ayam daging dulu  tapi bila otak asyik teringat ayam kampung terus aku batalkan cadangan tu. Bila teringat ayam kampung tekak ni mulalah teringin nak makan kari ayam kampung atau rendang ayam kampung .Tapi tak kan lah subuh subuh sapie nak merendang ayam  kampung nanti nampak sangat macam aku buang tabiat.Jadi aku masak jelah kari.

Bahan  untuk memasak kari ayam kampung(Anggaran seekor ayam)
1)dua biji kentang -dibelah 4
bahan tumis
2)daun kari
3)sedikit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga
4)7 ulas bawang merah,5 ulas bawang putih dan 1cm halia -dikisar kering
5)6 sudu besar rempah kari daging -(dibancuh dengan sedikit air)
6)Seekor ayam kampung-dibasuh berseh dan digaram kunyit
7)800 ml santan-santan dari 1/2 biji kelapa
8)Garam dan secubit serbuk perasa jika suka
9)sekeping asam keping

Cara menyediakannya
1)Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik bau
2)Tumis bancuhan rempah kari sampai pecah minyak
3)kecutkan ayam kampung dengan rempah
4)Masukkan santan diikuti dengan kentang-Masak hingga ayam dan kentang empuk
5)Masukkan garam, asam keping dan secubit serbuk perasa.Pandai-pandailah seimbangkan rasa
kari ayam kampung




Tarikh : 28 July 2013, Ahad
Lokasi : Rumah
Peristiwa : Juadah sahur




Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Saturday, 27 July 2013

Juadah sahur dan buka puasa ; Langkah demi langkah membuat tepung pelita cara tradisional

Ye, aku mengaku yang aku peminat tegar  kuih muih tradisional  Melayu sampai ke hari ni,  lelagi  resepi dan pembuatannya  adalah resepi turun temurun. Tepung pelita adalah salah satu kuih muih tradisional feveret aku sejak zaman budak-budak lagi.Memang tidak dapat dinafikan di luar sana ramai peniaga yang bergiat cergas dalam penjualan tepung pelita bak kata yuyi "mak, ada peniaga yang hanya berniaga  tepung pelita je kat bazar Ramadhan.Takkan  tak boleh improve dari masa ke semasa,?"sambil menyuap sesudu tepung pelita air tangan aku : ) .Aku tersenyum bangga.ha ha ha.

Seboleh-bolehnya aku cuba kurangkan  membeli kuih muih dalam bulan puasa ni  ,orang kata tak banyak sikit dapat juga  mengelak dari  terus menambah dosa kering ye dak .

Oleh kerana ramai dalam rumah aku ni pengemar   tepung pelita jadi petang semalam aku mengerah tulang empat kerat sendiri membuat tepung pelita versi arwah mak .Tapi sebelum tu marilah kita beramai -ramai tengok juadah sahur kami.la la la la

Jeng jeng nasi lemak sambal terbaek lagiiiii.ce ce cepat ambik pen dan kertas salin resepi NASI LEMAK & SAMBAL TERBAEK 

ikan bilis goreng  dan hirisan timun mesti nak interframe

Sambal nasi lemak terbaek dari ladang
Nasi lemak yang gedik haruslah dilapik dengan daun pisang.
Hidangan sahur kami  semalam.Tetiba je anak aku tak mahu dirakam. "mak, ambik gambar tangan jelah".kuang ajarkan.


Jemput sahur


Okey masanya telah tiba.Setiap orang nak mengecapi tepung pelita yang sedap habis lenyap masuk ke mulut.Sila benggang........

TEPUNG PELITA(Anggaran 18-20kelongsong)

Sediakan kelonsong tepung pelita ke SINI
A-Bahan  lapisan bawah
1)250 ml Jus daun pandan(from asli  daun pandan)
2)1 cup gula pasir
3)3 tbsp tepung jagung

cara menyediakannya
1)Satukan semua bahan A
2))Kacau sebati hingga sedikit pekat dan berkilat di atas api yang sederhana
3)Angkat dan tuang ke dalam kelongsong anggaran 1/3 atau 2-3 tbsp .Biar sejuk.

Sementara tunggu bahan A sejuk, kita boleh  panaskan kukus dan  menyediakan lapisan atas.

Lapisan bawah tepung pelita

B-Bahan  lapisan atas
1)Tepung beras-1 cup
2)santan 350ml
3)garam secukup rasa

Cara menyediakannya
1)Satukan semua bahan B
2)Kacau sebati hingga sedikit pekat dan berkilat di atas api yang sederhana
3)Angkat dan tuang adunan B separuh penuh ke  dalam kelongsong
4)kukus hingga masak
Lapisan atas tepung pelita
 Lapisan bawah yang dah sejuk sedang menunggu untuk dituang lapisan atas
Tepung pelita yang sedang menunggu untuk dikukus

Tepung pelita yang dah bersedia untuk dijadikan sebagai juadah berbuka puasa
Tepung pelita versi arwah mak tercinta, lembut dingin manis dibawah dan  lembut lemak diatas.yummy selamat mencuba 



Tarikh : 26 Julai 2013, Jumaat
Lokasi : Rumah
Peristiwa : Juadah Berbuka & Bersahur










Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 26 July 2013

juadah sahur : Langkah demi langkah membuat nasi goreng kampung yang sedap

Tajuk yang ala ala memuji diri sendiri tu aku harap korang dapat menerimanya dengan hati yang tabah. Jika terasa macam nak termengutuk aku maka cepat-cepatlah kembali mengingati bulan Ramadhan ,bulan yang penuh  berkat ini adalah bulan kita mengandakan kebajikan,no mengumpat no mengutuk ye kengkawan ku semua*mata ke atas tangan kat dada*

Okey okey nak resepi nasi goreng kampung sedap buat juadah sahur tak?kalau nak syyyy jangan ngumpat aku dosaaaa.Kalau korang nak mengumpat juge sila banyakkan beristigfar dan berwirid.


Bahan-bahan untuk membuat nasi goreng kampung yang sedap

1) dua biji telur
2)3-4 batang sawi hongkong-disiang dan dibersehkan
1)7-8 ulas bawang merah-dikisar kering
2)lebih kurang 10 biji cili api-dikisar halus
3)sengenggam ikan bilis-dibersehkan dan dikisar kering
4)secubit serbuk perasa

Nasi sejuk /nasi baki makan malam digaul sekata dengan sedikit garam
Cara menyediakannya
1)Tumis bawang kisar hingga naik bau dan agak garing
2)Tumis cili kisar hingga agak garing
3)tumis ikan bilis kisar hingga naik bau


4)ketepikan bahan tumis ketepi kuali, pecahkan dua biji telur dan kacau hingga agak garing
5)Masukkan sawi hongkong-kacau sekejap
6)Besarkan api dan masukkan nasi sejuk.Kacau dan balik-balikkan supaya nasi bergaul mesra dengan bahan tumisan.
7) Bila nasi goreng dah mengeluarkan aroma yang membangkit selera , masukkan serbuk perasa kemudian  kacau hingga rata
8)Selesai tutup api dan angkat

masa menumis guna api sederhana dan sentiasa mengacau dengan rapi



Nasi goreng kampung sedap dimakan bersama ikan bilis goreng
                                                               Deep fried ikan bilis 
                         Simpan ikan bilis goreng dalam bekas kedap udara supaya tak lemau/masuk angin

nasi  goreng kampung ; Cadangan hidangan juadah sahur : )



Tarikh : 25 July 2013, Khamis
Lokasi : Rumah
Peristiwa : Juadah sahur


Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 25 July 2013

Bila dapat bubur lambuk dalam beg LV dan Burberry, Datin Sally jadi tak kisah tak dapat makan satay tahun ni....

Alangkah gembiranya Datin Sally hari ni. Pucuk dicita ulam mendatang. Datin Sally redho, tak dapat makan sate macam tahun lepas  asalkan  datin sally dapat bubur lambuk dalam beg LV tahun ni.ko mampu?? Seumur hidup  ni first time datin sally duk beratur ambik bubur lambuk. Tapi tak delah beratur panjang macam nak beli tudung fareeda masa sales. Apa-apa pun sales atau tak sales mak belum mampu lagi beli tudung fareeda walaupun mak dah jadi Datin Sally.Haishhhh tetiba je aroma bubur lambuk  menusuk ke hidung Datin Sally......laparrrrr tapi arwah mak kata bulan puasa tak boleh mention laparrrr............

Anak datuk Rahim tersenyum puas bila mendapat semua serba dua
 Tengok tu............. aku sering tersasar bila dalam keadaan gembira sokmo.Apa kena mengena bubur lambuk dengan bisness biskut raya anak datuk Rahim ni : )
Datin Rakeb dan Datin Ika Nabila ,masing-masing tersenyum  gembira bergaya dengan bubur lambuk dalam beg  branded : )

 





Tarikh : 25 July 2013, Khamis
Lokasi : Kampeni besar
Peristiwa : hari penyerahan beg lv bersama bubur lambuk,kurma 4 biji, samosa seketul, setin hundred plus if I not mistaken



Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Juadah berkhasihat untuk ibu yang kaki asam

Dua hari lepas aku cuti  bawak Firdaus pergi check kat Klinik Kesihatan PK. Ekceli dia sihat ,syukur Alhamdulillah, cuma hidung dia selalu berhingus semenjak dua menjak ni. Naik risau pulak  aku dibuatnya  bila tengok  dia bercakap dalam keadaan tercungap-cungap  macam orang semput. Apa-apa pun yang penting  hati aku lega  selepas mendengar penjelasan doktor.

Doktor kata Firdaus okey je . dan katanya lagi mungkin  selsemanya itu disebab  allergic terhadap habuk. Dia cadangkan supaya aku beri Firdaus makan Vitamin C. Aku bagitahu kat dia yang selama ni Firdaus tak pernah miss makan  vitamin C kalau tak sil.ap aku 250mg 3 biji sehari  . So doktor cakap Firdaus dah boleh  makan  vitamin C 500mg sehari sebiji. Hurmmm baru je aku  belikan Firdaus  vitamin C 250 mg dua hari lepas  takkan ye aku nak campak macam tu je . Alah... biarlah dia habiskan  vitamin c tu dulu.InsyaAllah dah habis nanti aku belilah vitamin  yang doktor cadangkan

 Budak yang sentiasa tersenyum bila dapat menghabiskan masa  dalam gerabak komuter
 Tak dapat tengok movie monster buat kali kedua , dapat baca buku komik monster pun jadilah.
 Tetiba je muka sakit bila kat dalam Klinik Kesihatan : (
Balik dari klinik kesihatan dia terpaksa menemankan aku berfoot massage.Kalau boleh permergian aku ke sini tak boleh diketahui yuyi. Mana aku nak letak muka ni , baru dua minggu lepas dia bawak aku menyerah  kaki di sini tapi belum pun sampai sebulan aku menyerah kaki di sini sekali lagi..Hambekk ko terlebih sental sampaikan tapak kaki aku pedih giler. Kelakar... akhir sekali  aku yang gatal mulut bagitahu yuyi : ) Alah anak dengan mak mana ada rahsia.
 Tabah menunggu
 Tabah menungggu
 Hari dimana saya dilayan seperti tuan puteri katak

Hurmm Firdaus tak puasa aku ajak dia  makan nasi lemak  nyonya colors. Aku telan air liur



Tarikh : 23 July 2013, Selasa
Lokasi : Komuter, Klinik Kesihatan PK, Jaya Jusco Bukit Tinggi
Peristiwa : Jalan-jalan  cari pasal



Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang