Wednesday, 30 November 2016

Resepi sempoi cik ina do do cheng. Masak dengan hati penuh cinta gitu : )


Hari ni tetiba rasa baik hati nak import  resepi dari instagram
cik ina do do cheng  ke sini. kalau  berkenan dengan resepi sempoi aku ni,  jangan malu-malu nak mencuba. Aku doakan semoga berhasil. Good luck.Dongibab, kipidap.


SARDIN GORENG CILI SEMPOI SEMPOI  JEW
Bahan-bahan
1)1 tin sardin cap ayam(cap ikut suka korang)
2)5 ulas bawang merah & 3 ulas bawang putih & 10 tangkai cili padi(kisar kering)
3)1 biji bawang besar ( dihiris)
4)2biji tomato(sebiji potong 4)
5)1/2  sudu besar sos tiram
6)secubit garam
Cara memasak
1)asingkan ikan sardin dengan sos(gorengkan ikan sardin)
2)panaskan minyak, tumis bahan kisar sampai pecah minyak
3)masukkan bawang hiris & tomato, goreng sampai layu
4)masukkan sos sardin & sos tiram , dan biar garing
5)akhir sekali masukkan  ikan sardin. Perasakan dengan garam.Siap sudah


Aku payung korang  bideo ikan sardin sedang di goreng.huk huk huk



DAGING PAPRIK CARA MAKCIK
Bahan-bahan
Anggaran 400gm daging[potong nipis, rebus dengan sedikit garam atas api sederhana hingga lembut]-simpan air rebusan-kalau daging batang tak rebus pun takpe.
3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih & 5 tangkai cili api [kisar kering]
1 labu bawang besar[di potong baji]
6 tangkai cili api merah [belah 2]
6 tangkai kacang panjang[kerat anggaran 3 cm]
1/2 batang carrot[potong bulat & nipis]
Sos cili secukupnya
Sos tiram secukupnya
Secubit garam
Secubit gula
Cara memasak
Panaskan minyak, tumis bawang besar, serai,  daun limau purut & bahan kisar hingga naik bau
Masukkan carrot & kacang panjang , masak hingga separuh empuk
Masukkan daging, sos tiram , sos cili, garam dan gula, kacau  rata dan tuang air rebusan daging. Masak selama 2 minit.Tutup api & angkat


BABY KAILAN GORENG BAWANG PUTIH
1)10  ketul baby kailan[siang baby kailan  dengan cara buka kelopak baby  kailan satu2 , cuci bersih kemudian potong(bukan hiris) secara memanjang mengikut  size kelopak , jika besar potong 3  atau  4.Cuci dan tuskan]
2)5 ulas bawang putih [hiris nipis]
3)1 sudu besar sos tiram
4)secubit garam
Cara memasak
1)panaskan minyak masak yg dicampur ngan  2 & 3 titis minyak bijan, tumis bawang putih hingga agak garing
2)Masukkan baby kailan . Tabur secubit garam.Balik balikkan sekejap
3) Masukkan sos tiram. Balik balikkan dalam 2 minit
4) sebelum angkat masukkan sedikit air.Siap sudah.


BAWAL EMAS SWEET SOUR SEMPOI SEMPOI AJE
Bahan-bahan
1 ekor bawal emas[cuci berseh, kelar  3  kemudian digaram kunyit]
2 labu  bawang besar [hiris bulat]
1/2 cawan cili kisar[cili kisar aku dikisar bersama bawang putih & bawang merah]
1/2 cawan tomato ketchup[aku guna jenama del monte]

2 sudu besar cili sos
1 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air
Gula  & garam secukupnya
Cara memasak
Panaskan minyak , goreng bawal hingga kuning keemasan.ketepikan
Panaskan minyak, tumis bawang besar  hingga naik bau[tinggalkan sedikit bawang besar untuk  dimasuk akhir sekali]
Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak kemudian
masukkan tomato ketchup, sos cili , sos tiram  dan air.  Kacau sekejap
Akhir sekali masukkan bawang besar, biar hingga bawang layu
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Tutup api, tuang sos sweet & sour atas ikan.Hias dengan potongan daun bawang.siap sudah.



NASI GORENG CAMPAK CAMPAK JEW
Bahan-bahan
3 cawan nasi sejuk[gaul ngan sedikit  garam]
5 ulas bawang merah[hiris]
3 ulas bawang putih[hiris]
10 ekor ikan bilis[cuci berseh]
4 tangkai cili api[belah2]
1 biji telur
1 tangkai daun bawang[kerat 1/2 cm]
1 sudu besar sos tiram
Cara  memasak
Panaskan minyak, tumis bawang merah putih, ikan bilis ngan cili api hingga agak garing
Masukkan sos tiram kacau sekejap kemudian pecahkan telur.kacau telur hingga garing
Masukkan nasi, goreng sampai naik bau
Akhir sekali masukkan daun bawang, kacau sejap kemudian angkat. Siap sudah.







Sekian terima kasih, Selamat mencuba resepi sempoi cik ina do do cheng.  Insyaallah bila free aku update lagi : )
















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 31 October 2016

Customer owh customer

Stress giler pagi ni  . Selama berbelas tahun kerja kat sini  tak pernah aku  sestress ini. Rasa macam nak hantuk kepala customer sekor ni  kat dinding .Pakkal customer , bos cakap "customer always right".  Always right sangat. Nak puaskan hati sendiri aku anggap je aku dah  sepak terajang  &  maki hamun customer  sekor  ni  secara batin .

Monday, 10 October 2016

Update secara pukal & pantas ; cerita hari raya aidiladha 2016 cik ina do do cheng

Tak tengok akademi fantasio ke ? Tetiba teringat awie dan johan dalam hantu kak limah. Biarlah orang sibuk tengok akademi fantasio  aku sibuk skodeng insta tok ram aka ramli ms, kelakar baca komen tok ram dan beberapa artis termasuk datin alyah sendiri. Tok ram ni orangnya  serius , ada masa dia melawak boleh tahan jugak dia  punya kelakar .Muka kejung je. Penangan final akademi fantasio insta follower  tok ram naik mendadak 35k berbanding sebelumnya 3k. Ek elah apasal plak cite  tok ram  masuk dalam ini cerita. Okeylah, alang-alang mata susah  nak lelap ni aku update cikit untuk sayam sayam semua .



Gulai daging qurban tanpa santan
Bahan-bahan
Daging lembu, anggaran 1\2 kilo, rasanya lah.Potong dan cuci berseh.
2 sudu besar campuran serbuk ketumbar , serbuk jintan dan serbuk jintan putih.
3 sudu besar serbuk rempah kari
2 batang serai [dititik]
500ml air
Sekeping kecil asam keping
1 sudu kecil gula
Garam
Rempah tumis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
Bahan kisar
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
Seketul kecil lengkuas
Cara membuat
Tumis  rempas tumis, serai dan bahan kisar  hingga naik bau
Masukkan daging, rempah dan garam secukupnya. Kacau rata dan biar daging kecut.Masukkan 500ml air dan kacau rata.
Masak daging atas api sederhana hingga daging empuk.
Setelah daging empuk, masukkan asam keping & gula.
Kacau sekejap dan tutup api.


Siap gulai daging qurban, dijudukan dengan kacang panjang & capsicum  goreng

Makan makan di restoran Subangku   2 hari  sebelum  hari raya aidiladha



Tak sabar nak makan lauk raya , sehari sebelum hari raya aidiladha  aku dah masak juadah  raya.


Sedih ; kami berhari raya aidiladha tanpa rendang & ayam masak merah sebab dah lenjan sebelum raya. Mujur ada pamoga oppss nasi himpit & kuah kacang masih berbaki .Masa pagi raya tu  gigih aku  masak kuah lodeh , ayam sambal bali & sambal ikan bilis dengan kentang  buat makan dengan nasi himpit dan kuah kacang.










Sekian terima kasih, insyaallah bila free aku update lagi cerita lepas lepas & resepi.Banyak nau aku berhutang resepi  dengan kawan maya .















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 26 September 2016

Pancake sempoi cik ina do do cheng

Kembali kepada asal; cik ina selesa guna ganti diri "aku" ini lah realitinya . Lama tak update otak aku tiba -tiba jadi buntu.  Dah tak reti nak susun ayat. Pejam celik pejam celik , rupa-rupanya dah hampir sebulan aku tak update blog.Sedih.

Berbalik kepada tajuk entri, entah kenapa tetiba 2-3 hari ni tekak aku teringin nak makan pancake. Memandangkan  ramai sangat kawan kat ig tanya  resepi pancake, hari ni aku tepek resepinya. Ekceli boleh google  je resepi pancake tapi biasalah dorang  nak manja manja kan.....



Resepi pancake
Bahan kering(satukan dalam 1 bekas)
1 cup  all purpose  flour
2 tsp baking powder
2 tbsp gula
1/2 tsp garam
2 tsp baking powder
Bahan basah(whisk bersama dalam 1 bekas)
2 tbsp butter[dicairkan]
1cup fresh milk
1 biji telur size besar
Cara-cara
Masukkan bahan kering ke dalam bahan basah
Whisk sekadar bergaul.jangan terlebih gaul,kalau ada beberapa ketulan kecil okey je
Panaskan kuali tak melekat, tuang 2 -3 sudu besar adunan pancake.
Masak 1-2 minit  hingga permukaan pancake mempunyai bebarapa buih.
Terbalikkan perlahan dengan sudip nipis dan masak hingga keperangan dibahagian bawah. Siap pancake.


Pancake di malam hari. Terpulang kepada masing-masing nak makan pancake dengan apa.



Again, pancake pagi minggu untuk sibusyuk masyam yang nak pergi tuisyen.























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 15 August 2016

Masakan India sedap di chola kitchen


Assalamualaikum, tetiba terjaga tengah malam . Boring gilerr menunggu mata ni nak terlelap semula .Better cik ina  update JJCM  cik ina hari sabtu lepas bersama anak tercinta.

Hari sabtu , dalam pukul 4 selepas sibongsu balik dari  tuisyen cik yuyi & asben bawak kami berdua ke hotel penginapannya. Dapat jugaklah sibongsu merendamkan badan 2 &  3 jam  di kolam hotel  . Lepas berendam memasing perut lapau  .Terus gerak ke chola kitchen. Masuk ni dah 3 kali makan kat sini . Chola kitchen jarang menghampakan kami. Selesai makan terus ke JJ Bukit tinggi beli barang dapur . Tak habis habis beli barang dapur.Biasalah tu .Mak mak dan barang dapur berpisah tiada. Siap beli barang dapur. Cik yuyi & asbennya  hantar kami  balik ke rumah kemudian dorang  balik ke hotel semula. Dorang  kena stay situ  sampai  hari Ahad sebab kawan cik yuyi cum pengapit  masa dorang kahwin akan melangsungkan pernikahan & persandingan Ahad tu . Skema sangatkan ayat cik ina.krikk, krikk, krikk


Akak & adik dan kolam renang berpisah tiada


Sibusyuk masyam cik ina yang tak pernah tak  ceria bila di  meja makan,hehehe.


Ayam masala, ikan manchurian, puri bersama kuah kari dan kuah dhal campur kentang



Cik ina kongsi biryani ayam dengan sibongsu . En.Ayon , suami cik yuyi makan biryani kambing. Cik yuyi makan ikan machurian dengan sayur je . Sekarang ni dia makan nasi sekali sehari je. Daging & ayam pun dia dah tak  makan.Diet, katanya.





Chola kitchen Sdn Bhd
No.33 Jalan Mahogani 5
Bandar Botanic
41200 Klang
603-33245433


















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 4 August 2016

Makanan Arab sedap di Restoran Tarbush Sunway Pyramid.Terima kasih anak belanja mak

Assalamualaikum.......... di tengah kepekatan malam teringin nak update blog. Mulai sekarang cik ina cuba berusaha untuk mengupdate my lovely blog  ni  sekurang-kurangnya  dua atau tiga  hari sekali , Insyaallah. Dah lama rasanya cik ina tak update JJCM cik ina bersama anak cik ina kan .Tulah, kalau sorang rakan ofis cik ina   yang   takde akaun instagram ni tak sibuk tanya kenapa  cik ina dah lama tak update JJCM bersama keluarga cik ina pun tak perasan. Pesanan cik ina pada rakan ofis yang takde instagram aka bizi bodi malu malu kucing   ni "saper suruh ko tak bukak akuan instagram sengal????  Sejujurnya rakan ofis cik ina ni  kalau korang  jumpa face to face korang mesti jatuh cinta nak terajang muka dia doploh empat kali. Next plzz, sebelum tekak terasa mual kita berbalik kepada tajuk entry.

Cerita 6 bulan lepas,  berkumandang "Allah selamat kan cik ina , Allah selamatkan cik ina, Allah selamat kan cik ina. Tak reti reti lagi bulan March besday cik ina makanya anak tercinta celebrate besday cik ina  di Tarbush Sunway Pyramid. Pertama kali cik yuyi bawak cik ina makan kat sini if i'm not mistaken (tergeliat lidah jap) dalam  bulan feb tahun ni , cik ina terus jatuh cinta dengan Tarbush . Diam tak diam 4 & 5 kai jugak dah pekena makanan arab di Tarbush sunway pyramid ni.

Terima kasih pada anak sulung cik ina, cik yuyi yang dalam keras masih ada lembut , sayang dengan adik2 .Tak pernah  tak ingat  tarikh lahir cik ina , tarikh lahir adik2  walaupun adik2 jarang  nak ingat tarikh lahir akak. Adik2  awal lagi dah bagitahu akak nak hadiah apa masa besday dorang. Begitulah cerita sorang akak yang tak pernah buhsan melayan keranah adik.

Nak tak tahu tak kenapa baju  sibusyuk masyam dalam 2 gambar diatas tak sama dengan  gambar yang dibawah sekali ??? sebabnya cik ina gabungkan sekali JJCM di Tarbush Sunway Pyramid & celebrate besday cik ina . Houk aloh....tak salah kan kebetulan  tempat sama cuma beza tarikh.



My busyuk masyam always  muka berseri -seri masa makan 


Mushroom soup, cik ina  kongsi dengan sibusyuk masyam sorang ni.Sekejapnya dia besar. Plz!!! jangan cepat besar boleh?


Biryani chicken  sibusyuk masyam 


Tabouleh, feveret  En.ayon suami cik yuyi


Menu kami sekeluarga hari tu


Biryani lamb


Salute adik boleh habiskan sorang  biryani chicken. Sedap lah tu!!. Cik ina makan  biryani chicken .Tak boleh habis separuh bagi cik yuyi .Cik yuyi makan lamb chop .Minuman hari tu mango lassi , mineral water & mint tea , sharing kan  caring.








Sekian terima kasih. Tingkatkan prestasi kurangkan kontroversi.












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 29 July 2016

sardin pun sardin lah


Sardin goreng cili pedas kebabom

Sejak dari beli nasi lauk kari ikan senangin sekor dengan  air kosong   kantin tempat kerja  tekan  RM5,  cik ina dah jarang beli kat kantin. Dah alang alang cik ina masak pagi kan, cik ina  bawak sekali  bekal  ke tempat kerja . Cik ina nak cerita tu je . Boleh???

Monday, 18 July 2016

Puding roti mudah cara cik ina do do cheng


Salam syawal 1437 H 2016.....


12 syawal sudah, baru terkial -kial nak update blog kan. Kepada saudara mara, ada saudara mara ke? hurmmm sahabat handai , rakan blogger semua cik ina mengucapkan selamat  hari raya aidilfitri , cik ina minta maaf  kalau ada salah silap terkasar bahasa selama kita kenal di alam realiti mahu pun di alam maya.kosong kosong ya.

Hurmmm lately ni cik ina bizi sungguh sampaikan nak update blog pun takde masa. Entah apa yang dibizikan pun cik ina tak tahu. Nak kata bizi ngan anak, anak semua dah besau besau. Nak kata bizi kat tempat keja, tipu sangatlah kan. Nak kat bizi layan laki, memang tak ahhh. Kalau korang terperasan semenjak berinstagram cik ina mulai jarang update blog kan.Harap harap selepas ni cik ina semakin rajin ke sini. Banyak sungguh entry yang tengah  queue dalam draft untuk  di publish. Sekarang ni bulan syawal, takpe kan kalau cik ina update entry bulan ramadhan. Pelan pelan kayuh,  dalam hidup ni kita harus berani  menerima penderitaan dan kesusahan tapi biarlah bertempat. Sengaja  menempah penderitaan dan kesusahan, tu bengap bin bahalol  namanya . Allah SWT bagi akal guna bukan letak kat lutut nok. Lari tajuk sudah. Okepylah nak update resepi puding roti  feveret sibusyuk masyam cik ina. Bulan puasa hari tu sempat buat sekali je  insyaallah ada masa nak buat lagi .



Resepi  puding roti[cik ina buat dalam remekin]
Bahan -bahan
8 keping roti putih [sapu butter pada bahagian depan dan belakang kemudian sekeping roti potong  kepada 6 kepingan  kecil]
1 cup whipping cream
1 cup fresh milk
4 biji telur
1/2 cup gula pasir
Sedikit essen vanilla
Sedikit serbuk kayu manis
Kismis secukupnya
Cara membuat
Sapu dalam ramekin dengan  butter.ketepikan
Satukan whipping cream & fresh milk dalam periuk . Panaskan atas dapur dengan api sederhana hingga kita nampak  buih kat tepi periuk.Tutup api ketepikan
Dalam bekas lain pukul telur ngan gula hingga sebati
Tuang susu panas perlahan -lahan ke dalam adunan telur sambil memukul. Masukkan secubit serbuk kayu manis dan sedikit essen vanilla .Kacau rata.
Susun kepingan roti berselang seli dengan kismis
Tuang adunan telur ke dalam ramekin hingga hampir penuh. Taburkan baki kismis diikuti sedikit  serbuk kayu manis & brown sugar yang telah disatukan.
Susun ramekin dalam dulang pembakar.Tuang air panas dalam dulang pembakar
Bakar  guna keadah steam bake pada suhu 170 c selama 40 minit  hingga permukaan puding roti perang keemasan.


Puding roti feveret sibusyuk masyam



Moist sungguh puding roti mak , tak sia sia nok mak  bakar guna keadah  steam bake .lalalala


Bulan ramadhan habis sudah  cik ina masih nak tunjuk  juadah berbuka puasa, tak salah kan.









Sekian terima kasih, panjang umur kita jumpa lagi Insyaallah.










Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 23 June 2016

Juadah sahur memikat selera anak


Salam Nuzul Al-Quran,


Syukur Alhamdulillah, ramadhan 17 sudah. Masa  sentiasa mencemburui, terutama masa kita  bahgia, gembira, seronok. Cuba masa kita susah & derita terasa lambatnya masa beredar..kan.lebih2 lagi  masa menunggu waktu nak balik kerja dalam bulan puasa.  Bila jalan jam hati dah mulai risau, sempat ke masak untuk juadah berbuka? Biasalah para ibu suka merancang dalam bulan puasa ni terutama merancang menu berbuka dan bersahur. Masa tengah bersahur  dah mula fikir nak masak apa untuk  berbuka kan. Baik mengaku cepat!!!!Masa bulan puasa lah memasing rajin masak tahap gaban. Segala tok nenek lauk pauk & kuih muih  kita nak buat.hehehe .Cik ina nak kata rajin masak pun tak .ikut mood jugak. Cumanya  masa bulan puasa ni semangat masak cik ina  lain macam punya mari. Sanggup cik ina bangun 4 suku masak juadah sahur je pun , sanggupkah bangun  buat amal  ibadat, jangan lupa  undi tau ustazah pilihan.......

Hasil bangun 4 suku .

Ramadhan 17 juadah sahur ; ikan selar goreng kicap kering & kacang panjang goreng cili.

Ikan selar goreng kicap kering
Bahan-bahan
3 ekor ikan selar [disiang dan dibersihkan kemudian digaram kunyit]
2 kuntum bunga lawang & 2 biji buah pelaga
5 biji cili api[belah 2]
3 biji bawang [dihiris]
3 ulas bawang putih [dihiris]
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
Kicap kipas udang [kuantiti kicap terpulang pada citarasa masing2]
Cara memasak
Panaskan minyak, goreng ikan separuh garing.ketepikan
Tumis bunga lawang, buah pelaga dan bawang hiris hingga naik bau
Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak
Masukkan sos tiram, kacau sekejap kemudian masukkan kicap kipas udang dan sedikit air.Biar kuah kicap sedkit kering
Akhir sekali masukkan ikan goreng diikuti dengan cili api.kacau hingga semua ikan bergaul dengan kicap. Tutup api dan angkat.

****************************************************

Cik ina goreng kacang panjang cili untuk melengkapkan juadah sahur

Kacang panjang goreng cili
Bahan-bahan
10-15 batang kacang panjang[kerat pendek, cuci dan tuskan]
2 biji cili merah besar[tumbuk halus]nak kisar pun boleh cik ina ni spesis malas basuh mesin kisar
2 biji bawang merah& 2 ulas bawang putih[tumbuk kasar]
5 ekor ikan bilis[tumbuk kasar]
Secubit garam & gula
1 Sudu kecil sos tiram
cara memasak
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang tumbuk  & ikan bilis tumbuk hingga naik bau
Masukkan  cili, kacau sekejap kemudian masukkan kacang panjang.
Tabur secubit garam. Goreng kacang hingga separuh empuk.
Masukkan sos tiram dan tabur secubit gula.Kacau sekejap dan terus angkat.









Sekian terima kasih, panjang umur kita jumpa lagi Insyaallah. Semoga ramadhan kali ini memberi seribu keberkatan kepada semua.
















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 20 June 2016

lauk kering dan bercili ; menu pilihan juadah sahur


Salam Ramadhan, Selamat berpuasa pada rakan blogger semua. Muah ciked kat blog sendiri.

Sebulan sudah blog cik ina tak berupdate. Apa  dah jadi ni? Tulah asyik berinstagram je hampir terlupa dengan blog sendiri kan. Lebih-lebih lagi bulan puasa lagi lah takde masa nak update blog.

Berbalik pada tajuk entri ;  diam tak diam  15 hari sudah kita semua berpuasa . Para ibu mesti pening kepala fikir nak masak apa untuk juadah berbuka & bersahur kan. Para bapa duk diam di situ. Para ibu tak payah nak pening sangatlah. Masak  ikut kudrat memasing . Hari ni cik ina nak kongsi tips memasak dengan pantas buat para ibu yang bekerja yang sibuk  mana nak urus anak, urus suami, urus rumah , urus entah apa lagi kan. Insyallah  tips berikut  dapat membantu serba sedikit
1. Bila ada masa terluang kupas bawang merah & bawang putih , masuk dalam tupperware simpan dalam fridge.[tak payah  tupperware sangatlah.Mak simpan dalam bekas microwave je] huk huk huk
2. Kisar cili merah besar & cili api, masuk  dalam bekas simpan dalam fridge
3.Kisar cili kering  masuk dalam bekas simpan dalam fridge
4.Pastikan  sos tiram, sos cili, sos tomato,tomato puri,  kicap cair dan kicap pekat sentiasa ada di dalam gerobok para ibu



Ramadhan 13  juadah sahur ; ikan sardin goreng cili & baki lauk berbuka 

Sardin goreng cili ni sedap, dapat  meningkatkan selera  makan waktu sahur. Cara masaknya pun mudah .

Sardin goreng cili sempoi
Bahan-bahan
1 tin besar sardin[asing ikan sardin dan sosnya]
3 sudu besar cili  kisar[cili api campur cili besar merah] main ambik je stok cili kisar dalam peti ais,senang kan.
5 ulas bawang merah & 3 ulas bawang putih [kisar kering]
1/2  sudu besar air asam jawa
1/2 sudu kecil gula
Garam secukupnya
Cara memasak
Goreng ikan sardin.ketepikan
Panaskan minyak, tumis bawang kisar hingga naik bau
Masukkan cili kisar , tumis hingga pecah minyak
Masukkan sos ikan sardin, air asam jawa , gula  diikuti dengan garam secukupnya. Masak hingga kuahnya sedikit kering.
Akhir sekali masukkan ikan sardin , gaul rata dan angkat.



Masuk  hari ke 15  berpuasa baru rasa berselera sikit makan sahur dengan nasi berlaukkan sardin goreng cili.


Ramadhan 14 ; juadah sahur ; ayam goreng cili , kacang panjang goreng cili dan telur dadar

Ayam goreng cili sempoi dan kacang panjang goreng cili adalah juadah sahur feveret anak cik ina.

Ayam goreng cili sempoi
Bahan-bahan
1/2 ayam dibersehkan dan dipotong2  kemudian digaram kunyit dan digaul  dengan sedikit sos tiram.
2 sudu besar cili  kisar[cili api campur cili besar merah]
3 sudu besar cili kering kisar
4 ulas bawang merah & 3 ulas bawang putih [tumbuk kasar]
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1  sudu kecil gula
 garam secukupnya
Cara memasak
Goreng ayam sehingga separuh masak.Ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bawang kisar hingga naik bau.
Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak kemudian masukkan sos tiram, sos cili, gula dan diikuti dengan garam secukupnya. Masak hingga  cilinya  sedikit kering
Akhir sekali masukkan ayam goreng dan kacau supaya ayam bergaul mesra dengan cili.











Sekian terima kasih. panjang umur  kita jumpa lagi. Semoga bulan Ramadhan kali ni memberi seribu keberkatan kepada semua. Insyaallah.













Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 19 May 2016

Rendang daging hitam cik ina do do cheng

Salam khamis, saper rindu cik ina?angkat tangan.

Apa nak jadi  dengan cik ina ni? Dalam sebulan 2 kali  je update blog. Mana cik ina yang dulu ? Cik ina yang update 2 hari  sekali. Tak tahulah cik ina tu pergi mana kan?Sejak umur  meningkat ni, cik ina perasan  badan  terasa  cepat letih, mata cepat mengantuk.  Tu yang plan nak update blog  asyik tertangguh je. Syukur Alhamdulillah, walaupun hari ni tak  sihat semangat nak update blog tetap ada. Saja je cik ina nak update resepi rendang daging hitam. Ekceli rendang ni antara menu  peberet anak -anak cik ina.

Serbuk ketumbar, jintan manis & jintan putih , cik ina malas nak salin dalam bekas .hehehe

Resepi rendang daging hitam 
Bahan-bahan
1/2 kilo daging[dipotong nipis]cik ina guna daging batang pinang]
Rempah penumis ; sedikit kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
1/2sudu besar serbuk ketumbar
1/2sudu besar serbuk jintan manis
1/2 sudu besar serbuk jintan putih
1/2 sudu besar rempah kari daging
3 sudu besar susu cair
3  sudu besar kicap pekat
Air asam jawa secukupnya
Gula melaka secukupnya
Garam secukupnya
(Bahan kisar)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia  halia sederhana besar
10 tangkai cili kering
5 tangkai cili api
Cara memasak
Panaskan minyak,tumis rempah penumis hingga wangi
Masukkan bahan kisar, tumis hingga pecah minyak .kemudian masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dna jintan putih.kacau lagi.
Masukkan daging, kacau lagi. Biar daging empuk dan mereneh hingga air daging kering.
Masukkan kicap pekat, air asam jawa,susu cair  garam dan gula melaka.
Tutup kuali, biar mereneh atas api perlahan sehingga  daging empuk dan  rendang pekat.
Angkat dan hidangkan



Rendang daging hitam cik ina judukan dengan telur dadar dan kobis goreng. Abaikan baki ayam goreng cp pedas dalam pinggan.hehehe








Sekian terima kasih, insyaallah panjang umur  kita jumpa lagi.







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 19 April 2016

Roti/bun burger homemade, DIY , semua orang boleh buat


Salam petang selasa, meroti kita : )


Roti : kegilaan cik ina sekarang ni. Bukanlah terror sangat buat roti tapi okeylah janji ada rasa roti , lembut , dan boleh dimakan.Janji , lepas sarapan pagi atau minum petang keluarga . Siapa yang sebelum ni buat roti tapi tak berapa nak jadi  roti dan tak  berapa nak lembut , hanya boleh ditatap tapi  tak boleh dimakan, jangan putus asa. Cuba dan cuba lagi sehingga berjaya.Kalau boleh, uli dan ramas-ramas doh  depan tv sambil tengok sinetron. Tak moh tension-tension. InsyaAllah roti tu  akan jadi roti, lembut kebabom.


 Rupa doh selepas direhatkan sejam

Resepi roti/bun burger
Bahan-bahan
250gram tepung high protein*
50gram tepung gandum*
2 sudu besar susu tepung penuh krim[cik ina guna susu nespray]*
1 sudu kecil garam*
1 biji telur[kacau, tinggalkan sedikit untuk buat sapu atas permukaan roti]*
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu kecil yis kering
1 sudu besar margerin/mentega
100ml air

Untuk kilatkan roti bagi nampak cantik
Baki telur dicampur dengan 1 sudu kecil fresh milk dan secubit gula. Kalau takde susu segar, korang bancuh je  1 sudu kecil susu tepung penuh krim dengan sedikit air dan secubit gula

Cara membuat
Bancuh air suam[lebih kurang 50ml] dan gula kemudian letak yis.Kacau dan biar hingga berbuih.ketepikan
Dalam satu bekas, satukan bahan bertanda bintang.Masukkan bancuhan air gula dan yis tadi. Uli sehingga menjadi doh.Air tambah sedikit demi sedikit hingga mendapat hasil yang memuaskan.Pandai-pandailah adjust doh, kalau lembik ,tambah tepung sikit dulu , uli sampai doh tak melekat kat tangan. Mak uli pakai tangan nok sebab malas nak basuh mixer. Saper ada bread maker lagi senang kerja.
Masukkan mentega dan uli sehingga doh menjadi licin dan lembut.
Rehatkan doh selama sejam. Tutup dengan kain atau plastik
Selepas sejam,uli roti sekali lagi dan bahagikan doh. Bulatkan mengikut besar yang korang suka
Atur roti dalam loyang yang telah dilengser mentega. Perap sehingga roti naik 2 kali ganda
Panaskan oven pada suhu 180 darjah. Sapukan roti dengan bancuhan telur dan tabur bijan atas roti
Bakar selama 18 ke 20 minit.
Selepas diangkat masa roti tengah panas,sapukan mentega atasnya supaya nampak kilat



Roti homemade mungkin tahan sehari dua  sebab tak diletakkan sebarang  bahan pengawet. Selepas 2 hari , jika  masih ada baki roti jangan dibuang. Masukkan dalam bekas kedap udara dan simpan  dalam fridge.Kalau nak lebih selamat, buat roti untuk sekali atau dua kali makan.*tangan didada mata ke atas*

Roti/bun tadi boleh  buat  egg benjo atau burger, terpulang pada citarasa masing-masing

Heavennya rasa dapat makan benjo dan minum teh 0. Abaikan cawan yang tak berpiring .Biasalah tu cawan dan piring tak reti duduk setempat.hukhukhuk







Sekian terima kasih, panjang umur jumpa lagi.















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Sunday, 10 April 2016

Perkara rawak ; diari digital


Salam Sabtu,


Suatu waktu dahulu, cik ina seorang penulis diari yang tegar. Setiap hari ada je benda nak tulis dalam diari.

Diari ,menjadi tempat  cik ina mencurah  rasa dan suka duka kehidupan sebelum aktif berblog . Diari tahun 2002 hingga 2013 ni, masih dalam simpanan cik ina. Sayang nak buang, saje buat kenangan. Semenjak mula berblog  sekitar tahun 2009, cik ina mencurah segala rasa di blog.  Blog ni umpama first  diari digital buat cik ina sepanjang terjebak dalam dunia maya. Sekarang  ni, tak tulis diari dah no more. Diari cik ina buat buku mencatat hutang piutang, perbelanjaan harian dan hal-hal penting & tarikh penting terutama tarikh peod je.huk huk huk huk



My second diari digital, Instagram. Lagi 10 followers  untuk cukup 1000 followers. Tak reti -reti nak follow.huk huk huk

 15 Feb 2014, cik  ina mula berjinak -jinak dengan instagram. Sejak tu cik ina  mula abaikan blog. Dalam tak sedar, berlambak entry bergambar dan entry tanpa gambar masih kekal  dalam ruang draft.Sedih

Salah satunya adalah gambar sekitar majlis merisik anak sulung cik ina, cik yuyi & En.ayun. Selepas hampir 6 tahun menyulam cinta, finally......cik yuyi dirisik oleh En.Ayun dalam majlis serba sederhana pada 20 Sept 2014, lokasi majlis seriously cik ina lupa  Macam tak percaya nok, mak dapat menantu.




Cik ina tak dapat nak kongsi lebih- lebih  majlis merisik cik yuyi .  Cik ina kena hormat privacy cik yuyi.


Majlis pernikahan cik yuyi telah berlangsung  pada 18  Sept 2015 hari Jumaat  di Masjid Negeri Shah Alam.




Satu - satunya gambar masa nikah cik yuyi yang cik ina update dalam instagram cik ina


Anak lelaki cik ina no 3, menjadi orang penting dalam majlis pernikahan cik yuyi

Perkahwinan adalah penyatuan dua jiwa menjadi satu. Melangkah ke alam perkahwinan bukanlah satu perkara yang mudah. Ada banyak benda dalam hidup  kita kena korbankan. Perbezaan itu indah, belajar untuk saling mengenali, saling memahami dan saling bertolak ansur.

Majlis persandingan cik yuyi telah berlangsung dalam keadaan serba sederhana pada 19 sept 2015 hari sabtu di Laman kayangan Shah Alam.



Lagi gambar orang penting sebelum majlis persandingan berlangsung.






Kredit gambar pernikahan & persandingan cik yuyi & En.Ayun kepada







Syukur Alhamdulillah, selesai sudah entry majlis perkahwinan anak sulung cik ina , cik yuyi walaupun tidak secara terperinci tapi okeylah kan. Cik ina harap semua yang  menjenguk ke sini puas hati. Sekian, terima kasih.










Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang