Monday, 28 September 2020

pelan2 kayuh



Assalamulaikum, semoga kita semua dilindungi Allah SWT.

Bangun pagi tak boleh buat apa, tiber demam, so kena berehat dan kurangkan aktiviti dilaman social. Doakan makcik  cepat sembuh ya. Terima kasih. Hanya saja Allah SWT yg dapat membalas jasa kengakawan semua..

Saturday, 26 September 2020

spaghetti aglio olio seafood



Makcik beli bahan2 tuk wat spaghetti aglio olio . Cadangnya esok pagi  nak buat spaghetti aglio olio letak blue mussel meat ,makerel campur salmon.Hentamlah labu, janji anak2b makcik suka.

Minggu lepas makcik  buat spaghetti blue mackerel aglio olio,nanti makcik update ya.


Raffie nuget ayam ranggup, anak2 suka



Assalamualaikum , semoga kita semua dilindungi Allah SWT.

Tengah buat apa tu. Makcik  baru  siap goreng nuget ranggup raffie.Anak2 makcik suka nuget ni. Hari tu makcik goreng, anak2 makan habis , maksudnya sedap letew. Selalunya makcik goreng 8 ketul , tak habis .Bawak sampai ke petang.

Makcik dah  2 kali beli produk jenama raffie, ayam goreng ranggup & nuget ayam ranggup.highly recommended­čĹŹ­čĆ╝

Goreng nuget dalam minyak panas, Balikkan masa nuget dah bertukar sedikit keemasan

Bila nuget dah bertukar kaler keemasan, bolehlah diangkat

Anak makcik suka makan nuget cicah mayonis & sos cili



Tengahari ni makcik nak masak timun goreng & kerisi goreng cili tumbuk.tingin. Bahan2 dah siap dari mlm semalam.Cadangnya  nak masak pagi semalam, tiber badan tak sihat , tu yg  tunda  hari ni.

Saturday, 12 September 2020

Cara mudah masak sup daging sedap guna rempah sup homemade..MANTUL



Sup adalah menu kegemaran anak2 makcik. Hidangkan nasi dengan sebarang sup, sambal cili api kicap atau sambal belacan  dan telur masin ,  bagi anak2 makcik dah cukup sedap. 

Hari ni makcik masak awal. Tiber lapau nasi. Masak  simple2 je,masak  sup  daging campur carrot dan kentang, rebus telur  masin & buat  sambal cili api kicap

Jom masak sup daging guna rempah sup homemade

Bahan2 untuk buat rempah sup  homemade

Bahan rempah yg dah dikisar guna pengisar kering

SUP DAGING
Bahan2 untuk masak sup daging(utk 1/2 kilo daging)
1)1/2 kilo daging tendeloin import , dihiris nipis
2)air secukupnya
3)garam secukupnya
4)kentang 3 biji(anak makcik suka kentang, tu yg letak banyak kentang)
5)1 batang carrot
6)daun sup/daun bawang(makcik takde)
Bahan tumbuk
1)6 ulas bawang merah
2)4 ulas bawang putih
3)halia sebesar ibu jari
Bahan rempah sup homemade
1)1 sudu kecil jintan manis
2)1 sudu kecil jintan putih
3)1  batang kecil kayu manis 
4)1 kuntum bunga lawang
5) 3 biji buah pelaga
6)1/2 sudu besar lada hitam
Basuh bahan rempah sup homemade dan tuskan kemudian kisar kering
Cara masak
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau
Setelah naik bau ,masukkan rempah sup homemade. Kacau sekata, masukkan sedikit air.Kacau sekata kemudian masukkan daging.Kacau rata supaya daging bergaul dengan bahan tumisan.
Masukkan air secukupnya diikuti dengan carrot dan kentang
Reneh atas api sederhana hingga daging empuk
Setelah daging empuk, perasakan dengan garam secukupnya
Tutup api, akhir sekali tabur daun sup/daun bawang dan bawang goreng

Video cara masak sup daging tekan SINI

Reneh sup daging atas api sederhana

Sup daging otw masak,masa ni boleh masukkan garam.

Sup daging siap, kalau suka boleh tabur daun sup & daun bawang & bawang goreng

Atas meja ; sup daging,   sambal cili api kicap, telur masin . Syukur Alhamdulillah , atas nikmat rezeki yang Allah SWT  bagi pada kita.

Selamat berhujung minggu sahabat semua.

Friday, 11 September 2020

Hotel Sunway Clio, hotel terbaik area Petaling Jaya

Bersambung dari entry   gangguan bekalan air  . Pikir punya pikir, akhirnya makcik pilih  hotel Sunway Clio. Makcik booking melalui Agoda. Makcik dah masuk kali ketiga menginap disini, makcik berpuas hati dengan tahap kebersihan hotel, bilik selesa, tak bau kepam.stafnya friendly dan amat membantu . Kelajuan internet dihotel ni amat memuaskan. Yang penting hotel ni link dengan Sunway Pyramid so  senanglah nak beli barang keperluan atau nak gi jalan2 cari makan.

Makcik sampai hotel pukul 2.30 terus ke kaunter check in. Selesai check in, gi bilik , letak bag, terus keluar balik  gi makan kat simply penang.lapau giler, makan cam tak ingat duniya.nanti makcik update ya makan2 kat simply penang.

Sunway Lagoon Water Park ; permandangan dari tingkap bilik 

Sunway Lagoon Water Park ; permandangan dari tingkap bilik 



Sunway Lagoon Water Park ; permandangan dari tingkap bilik 


Bilik deluxe plus  tingkat 16


Budak form 3 ekcited  nak mandi


Budak form 3 je , rajin  membancuh air minuman setiap.kali duk hotel

Makcik suka ambik king bed
Masing2 melayan hp, tv terbiar camtu je


Bilik air berseh  dan wangi

Toilet berseh

Kit mandian tak kedekut.hahaha
Takde motip ambik gambar ni.huk huk huk

Juadah makan malam , ayam kepsi & mee goreng daging food court sunway pyramid.

Dalam tempoh PKPP tiada hidangan sarapan secara buffet, pihak hotel  memilih untuk menghantar sarapan ke bilik.  Menu sarapan yg disediakan banyak dan sedap. Makcik puas hati.

Kemain makan  sambil tengok HP

Budak form 3  cakap sedap nasi lemak hotel sunway Clio : )


Tamat sudah cerita pasal hotel Sunway Clio, sekian terima kasih : )


Hotel Sunway Clio

Wednesday, 9 September 2020

Restoran subangku kat Subang Airport



Tanda blogger tegar , mesti banyak  entry yg ditaip dlm draft, mcm makcik.ha ha ha.Korang sabar jap, makcik update satu persatu. Makcik mula ngan entry cerita  buka puasa ramadan 2016, mesti  korang nak  sepak makcik  laju laju kan. Sepak lah makcik tak marah. Huk huk huk

2016  budak form 3 , darjah 5, badan masih bambam. Cik yuyi  baru setahun kahwin

Alo alo budak form 3  omei dan bambamnya  .Masa ni nasi menjadi  peneman setia. Budak form 3 dan nasi berpisah tiada


Atas meja ketam sweet sour, roti mantou goreng, lala steamed ginger & garlic,nasi goreng cina,siakap steamed limau,shark fin soup, ayam goreng.

Kalau korang perasan,  di rumah makcik jarang masak seafood  terutama ketam. Tu yg bila makan kat restoran seafood , cik yuyi order  banyak seafood.

Menu makanan kat sini sedap2 terutama seafood,  harga pun berpatutan .  ,one of the best seafood restaurant in town gitew



Restoran Subang ku
Lot 68, Jalan Lapangan Terbang Subang Terminal 3
47200 Subang
Selangor













Monday, 7 September 2020

Sarapan pagi kesukaan anak2, sandwich telur





Bertemu kembali selepas seminggu menyepi. Minggu ni minggu  yg bosan , rumah makcik takde air. Hurmm, malas pikir. Dari petang Jumaat takde air, membawak ke Sabtu. Makcik buntu , selalunya sebelum kejadian  gangguan bekalan air makcik dah stand by beli air kat  tesco online. Tapi kali ni tak sempat, last minit makcik baru tahu Selangor mengalami  gangguan bekalan  air yg berpunca dari pencemaran sungai selangor, berpunca dari sebuah kilang bla bla bla.  Selangor dan Masalah air berpisah tiada. Tak tahu nak wat apa dah. sebelum tidur makcik call tanya beberapa  hotel area Shah Alam & Petaling Jaya ,samada hotel mereka terlibat atau tidak dengan  gangguan bekalan  air.  Cerita pasal hotel, nanti makcik update ya. Ekceli makcik nak cerita pasal sandwich telur sarapan kesukaan anak2 makcik, tiber merapu2 cerita lain plak.

Mudah je cara makcik wat sandwich
Bahan2
Telur(Didihkan air dlm periuk.masukkan sedikit garam. Setelah mendidih ,masukkan telur, rebus  6 minit
Roti
Soft majerin
Mayonis
Black pepper ajishio
Sedikit garam

Lenyekkan telur  dengan garfu sehingga hancur. Setelah hancur, taburkan secubit garam dan  black pepper. Kacau sekata, akhir sekali masukkan sesudu besar mayonis.Kacau sekata

Sapu permukaan roti dengan soft majerin

Letak telur hancur diatas roti, ratakan

Letak sekeping lagi roti atasnya

Siap sandwich telur, kesukaan anak2 makcik