Wednesday, 15 November 2017

Nasi lemak sambal sotong kembang

Entri tertangguh ;  terbakar kawan aku sorang ni, dari  hari tu aku janji nak  up  resepi sambal sotong kembang sampai  la tak update. Okeylah, hari ni makcik update , tak buat siap dia.hehehe



Sambal  sotong kembang
Bahan2
2  ekor sotong kembang, disiat lendiran2 dan dicuci berseh kemudian potong ikut size yg korang  suka. Rebus sotong  dlm air dengan garam secukupnya hingga sotong lembut. 
1 cawan air asam jawa cair
2 cawan cili kisar[cili kering dikisar dengan 5  ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih dan suku belacan]
1 biji bawang besar dipotong bulat
Garam, gula  dan serbuk perasa secukupnya 
Cara2
Panaskan minyak, tumis  1/2 biji bawang besar hingga naik bau.
Kemudian masukkan cili kisar dan garam secukupnya, masak hingga pecah minyak atas api sederhana.
Setelah pecah minyak masukkan air asam jawa , masak  hingga sambal sedikit pekat Kemudian masukkan sotong ,masak sampai sotong lembut . Akhir sekali masukkan gula dan serbuk perasa secukupnya . Pandai2 lah seimbangkan rasa. Kacau seminit  kemudian tutup api.



Balik kerja ingat nak makan nasi lemak, aku bukak tudung saji tengok sambal sotong dah licin licau, sedap  lettew kan






Monday, 13 November 2017

Restoran Khuntai Klang kini dah berpindah




Dulu Khuntai Klang kat sini , sekarang dah berpindah ke tempat baru.  Pindah tak jauh dari tempat lama cuma  pindah ke depan kat deretan kedai baru. Sejak  khuntai pindah  tempat baru ni aku  tak pernah lagi gi makan. Tengahari sabtu lepas tulah  baru pergi . Better lagi tempat baru, takde lah  takut  nak gi makan  terutama waktu malam. Tempat lama dulu nak pegi makan kena pikir 2 3 kali.

Nak jugak bawak bumbung atap itew


Nak jugak bawak tut tut itew




Sukati korang , nak makan kat bawah  boleh  kat atas pun boleh. Mak &family makan kat bawah jew, tak larat haih mak nak manjat anak tangga


Sebelum   cik yuyi kahwin aku  selalu promote dia dalam blog ni lepas dia kahwin aku  promote suami dia  plak promotian sampai hujung bukan 12 .huk huk huk


Mixed seafood white tomyam wajib order, sedap



Steam lemon siakap fish , nasib baik lepas kahwin cik yuyi  suka makan ikan kalau tak aku jugak yg kena hadap ikan sorang2


Macam biasa, bila makan dengan cik yuyi  sirambang  mata ni banyak nau lauk  yg dia order, stir fried pak choy, stir fried asparagus, stir fried kailan, khuntai fried chicken wing, kerang bakar, udang goreng tepung, telur dadar & lala kam heong




Tak tahulah alamat baru khuntai yg aku tepek ni  betul ke idak, kalau idak sila salahkan google.



Khuntai
Lot 8620, Kg. Air Hitam
Batu 6 1/2 , Jalan Langat
41200 Klang












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 6 November 2017

Ayam kepsi ori



Sampai stesen komuter tadi  awal , perut plak lapau, kat depan mata plak restoran  kepsi. Apa lagi kita makan dulu ayam kepsi ori. Hari ni aku tersangatlah lapau dan tersangatlah penat , aku rasa tiba masanya untuk aku belajar mencintai perut sendiri😭😭😭



Gendang gendut tali kecapi kenyang perut suka hati

Yang benar
Makcik tempe

Kuih lopis throwback Ramadhan 2015


Ko ado, post dalam draft tahun 2015 baru nak publish tahun 2017, janji publish  tak kiralah kan bape tahun punya cite.huk huk huk.kuih lopis ni aku buat untuk berbuka puasa. Macam tak caya , rajinya aku bulan ramdhan 2 tahun lepas buat kuih. Tetiba rasa bangga dengan diri sendiri. Tengah membangga diri ni elok sangatlah aku update resepi kuih lopes yg kalau arwah mak aku masih  hidup ni tengok cara aku buat  kuih lopis ni dia pitam. Maafkan anakmu mak, anakmu tak serajin mak. Anakmu buat yang ado je


Kuih lopis
Bahan2
1/2 kilo beras pulut
1 kotak santan M&S 
garam secukupnya
1/2 sudu kecil air kapur
Jus daun pandan secukupnya
setitik 2 pewarna hijau
kelapa parut digaul dengan sedikit garam
Cara2
Cuci beras pulut, rendam dengan air , pewarna hijau dan air kapur selama 4 jam.
setelah direndam 4 jam tuskan beras pulut. Kemudian masukkan beras pulut dalam rice cooker bersama santan, garam secukupnya dan jus pandan.sukatan santan ialah sehinga beras pulut tenggelam kira macam separas dengan beras pulut.Petik cook , biar pulut masak sendiri
Sejukkan  pulut sekejap.layurkan daun pisang sekejap atas api.
 Bentangkan daun pisang, bubuh  pulut  ikut  kuantiti yg kita nak kemudian gulung 2 , 3 lapis. Punjut kiri kanan sambil dipadatkan kemudian ikat dengan tali. Kukus dalam pengukus selama 20 mnit.Aku kukus dalam rice cooker boleh gitu.Kebetulan masa buat kuih lopis tengah masak nasi mode keep  warm jadi aku susun punjut pulut dalam loyang aku masuk dalam rice cooker.
Selepas 20 minit keluarkan punjut pulut,sejukkkan dan potong kemudian gaul dengan  kelapa parut yg telah digaul garam. 
Sedia dihidangkan bersama air gula merah


Air gula Melaka
Bahan2
3 ketul gula melaka
gula pasir secukupnya
daun pandan disimpul
3 cawan air
cara2
Masukkkan semua bahan dalam periuk, masak atas api sederhana  hingga agak likat




 Bila dah lama tak update ayat adalah sedikit kaplamyanga. Insyaallah ada masa aku sambung lagi ok.











Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 31 July 2017

Dalca rusuk kambing tanpa santan ; langkah demi langkah


Takde cerita yang menarik pun nak dikongsi  kat sini. Cuma hari ni  entah kenapa tetiba hati  rasa resah & gundah .  Tak tahu nak buat apa tu yang   update blog. Mana tahu kan  dengan mengupdate blog  boleh meredakan keresahan dan kegundahan hati ni .

Hari sabtu cik yuyi bagitau teringin nak makan dalca sayur.  Dia cakap bahan-bahan nak masak dalca dia dah beli. Di beli sekali rusuk kambing, katanya suami dia nak makan dalca sayur campur rusuk kambing. Maka, hari minggu tu gigihlah  aku masak kan dalca rusuk kambing. Cik yuyi tak bagi aku buh santan. Aku okey je sebab arwah mak aku pun masak dalca tak buh santan. Logiklah kacang dal dah lemak tak payah buh santan pun takpe.



Dalca rusuk kambing aku judukan dengan  bayam goreng, sambal belacan dan ayam goreng rempah tandoori.

Dalca rusuk kambing tanpa santan
Bahan.bahan
1kilo rusuk kambing[buang lemak  dan cuci berseh]
300 gm kacang dal[rendam 2 jam]
4 sudu besar rempah kari[bancuh dengan air secukupnya]
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil rempah/halba campur
2 biji buah pelaga & 2 kuntum bunga lawang
Garam secukupnya
1 cawan santan[tak masuk santan pun takpe]
Air secukupnya
Bahan hiris
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inchi halia
Bahan sayur[potong ikut citarasa masing -masing]
6 tangkai kacang panjang
2 biji terung bulat
4 tangkai cili besar hijau
1 batang lobak putih
1 batang carrot
Cara2
1.Rusuk kambing reneh bersama dengan sedikit garam selama 1 jam atau hingga empuk
2.Rebus kacang dal hingga empuk
3.Panaskan minyak, tumis bahan hiris, daun kari, rempah campur, buah pelaga dan bunga lawang hingga naik bau
4.Masukkan rempah kari dan garam secukupnya, masak hingga pecah minyak
5.Masukkan kacang dal
6.Masukkan rusuk kambing bersama air renehan.Kalau suka boleh masukkan santan.Biar kuah mengelegak
7.Masa kuah mengelegak, masukkan bahan sayur.
8.Masak hingga semua sayur empuk
9.Seimbangkan rasa dengan menambahkan garam



Langkah 1


Langkah 2

Langkah 3

Langkah 4

Langkah 5
Langkah 6


Siap dalca rusuk kambing tanpa santan







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Saturday, 1 July 2017

Bonda bonding ; hari kantin 2016


21 November  2016.....tarikh yang mungkin aku takkan lupakan sampai bila-bila .  Tarikh yang sungguh  menguji naluri keibuan Memandangkan aku  jenis yang agak kurang gemar  berkongsi cerita-cerita sedih & duka kehidupan makanya biarlah kejadian yang berlaku pada tarikh tersebut  aku simpan kemas dalam lipatan sejarah hidup aku .Syukur Alhamdulillah, selepas 8 bulan dari tarikh berlakunya kejadian  segalanya  pulih seperti sedia kala dengan izin Allah SWT.

Cerita pasal blog ; lama sungguh blog aku  ni terbiar tanpa diberi perhatian .Seriously, aku kecewa deñgan diri sendiri. Aku tak update blog serajin dulu. Harap-harap lepas ni aku akan lebih rajin dan lebih bersemangat untuk mengupdate blog aku yang tak seberapa ni. Insyaallah.

Ok, kembali kepada tajuk entri ; setelah sekian lama tak melibatkan diri dalam menjayakan hari kantin/usahawan sekolah , akhirnya pada 13 Nov 2016 aku , cik yuyi dan suaminya datang bersama sibusyuk masyam untuk turut sama memeriahkan hari kantin. Memang  tersangatlah happening melihat  pelbagai gerai antaranya gerai burger, gerai nasi ayam, gerai buah-buahan, gerai ayam goreng & kentang goreng, gerai pelbahgai minuman gerai pelbagai kuih muih dan macam-macam lagi. Selain tu terdapat aktiviti permainan, antaranya  rumah hantu, rumah sesat, pemainan dalaman dan macam-macam .Yang bestnya siap ada zoo mini lagi.boleh gitu.

Jom layan gambar yang sempat aku ambik sepanjang hari kantin berlangsung.

nampak tak??? sibusyuk masyam berbaju kuning tengah happy giler mak dengan akak layan dia hari ni. 

Rambang mata tengok makanan, habis kupon RM30, topup lagi  kupon




Pestime tengok zoo mini.tetiba aku jadi teruja...













Sekian  terima kasih, nanti kalau ada masa  aku update lagi.














Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 8 June 2017

Rindu serindu rindunya


Baru terjaga dari tidur selepas 3 bulan. Pada waktu ini aku sedang  gigih  menjelajah blog kengkawan. Mana tahu,  selepas selesai misi menjelajah  boleh jadi bersemangat pulak  nak update blog : )


























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 13 February 2017

Best seafood in town ; Lala Chong kayu ara seafood restoran


Cerita JJCM malam minggu; Petang sabtu,  selepas puas berlegar -legar tanpa tujuan  di OU Damansara, perut masing-masing mula berkeroncong terutama perut sibusyuk masyam.  Dia asyik mention jew dia last makan  pukul 1 lepas balik tusiyen. Aku cakap kat dia , bulan puasa tahan lapar  jew sahur  subuh berbuka malam . Adik mula tarik muka. Saje jew aku mengusik.  Sementara cik yuyi belum decide nak makan mana? Aku belikan dulu adik  5  ketui kuih buat  lapik perut di nyonya kalers.

Selepas berhempas pulas berfikir, akhirnya cik yuyi cakap dia nak makan kat lala  chong ara Damansara. Aku memang malas ahhh nak fikir  makan mana . Penat, aku tukang makan jew. Kalau tak silap aku, tahun lepas dia pernah  ajak aku  makan kat  sini  tapi masa tu tutup. Dari OU nak ke lala chong dekat lah sikit.Cuba dari rumah aku, fikir 2 3 kali nak pegi .


 Pengantin lama :  )

Muka orang tak sabar tunggu makanan sampai


Sementara menunggu makanan yang  kita order  siap , dorang hantar kacang dan jeruk mangga asam boi dulu.


Ayam lemon , nasi goreng cina dan lala kam heong terbaek


Ketam sweet & sour , feveret cik yuyi. Kalau ke restoran  seafood tak sah  cik yuyi tak order ketam.


Butter prawn berkuah, feveret menantu dan anak.  Bihun goreng tu aku order tapi berusik pun. Tetiba rambang tekak, nasi nak  bihun goreng pun aku nak. Akhirnya...tapau  bawak balik rumah.



Lepas ni boleh makan kat sini lagi. Servis tip top , makanan & minuman cepat sampai dan seafoodnya fresh, harga berpatutan , pelayannya mesra alam .Dan yang  penting tempat cuci tangan dan tandasnya berseh. Sorry.... perangai aku ni buruk sikit, aku suka nak mengukur tahap kebersihan tempat  makan dari toilet.
















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 31 January 2017

Jalan jalan mandi manda ; Wet World Water Park Shah Alam


Sebenarnya aku nak bawak sibusyuk masyam mandi manda masa cuti sekolah hujung tahun 2016 tapi tergendala sebab keluarga aku ditimpa sedikit ujian dari Allah SWT . Hampir dua bulan sudah sejak peristiwa 21.11.2016 yang lalu, Syukur Alhamdulillah segalanya beransur pulih.

Berbalik kepada tajuk entry, memandangkan hari Isnin cuti CNY, pagi ahad , semalam aku ambik kesempatan membawa ahli keluarga  mandi manda kat Wet World Shah Alam. Bunyik ahli keluarga macam ramai kan. Sebenarnya takde lah ramai sangat , cuma 4 orang jew.

Sampai Wet World lebih kurang pukul 9.30 pagi. Kalau hari cuti tak payah cakaplah, memang panjang giler orang beratur nak beli tiket . Nasib baiklah cik yuyi  dengan  somi rajin nak beratur.Sementara menunggu dorang  beratur  beli tiket cik yuyi suruh aku dengan si sibusyuk masyam  duduk dalam kereta.Hurmmm lega, semenjak dua menjak ni kaki aku bukan larat sangat  nak berdiri lama-lama...



Setiap kali ke sini, cabana silver no 4 menjadi pilihan cik yuyi kerana sewanya berpatutan dan yang penting terletak berdekatan dengan locker, kaunter masuk dan bilik persalinan. Tapi semalam bila tengok cabana silver no 4 tu, aku kecewa, harganya naik 2 kali ganda  kononnya dinaik taraf menjadi cabana gold sebab ditambah kerusi rotan, peti ais kecik & peti keselamatan  . Houk aloh , macam tak berbaloi jew bayar mahal duduk tak sampai 8 jam. Apa kejadahnya pulak nak berpeti ais bagai bukannya nak bermalam kat situ kan. Jadi, cik yuyi sewa cabana silver jew , harga okey yang penting ada kipas dengan lampu.


Senang nak  buang sampah, cabana  kami berdekatan dengan  tong sampah. Cantikkk


 Aku jadi penunggu cabana jew. Lately ni , tak berapa sihat jadi tak larat nak mandi manda. Tulah bila jadi penunggu asyik makan jelah kerja aku. Lagilah dalam ni banyak tempat beli makanan .Tapi of cos lah harga tu memang mahal dari biasa. Sebekas bihun goreng atau nasi lemak sekali dengan tin air  RM9. Nak kata rasa sedap sangat takde lah , kata orang boleh makan lah.  Cuma aku nasihat jagung RM5 secawan tu jangan beli tawar hebeh.


Aku sendiri tak paham macam mana  aku  boleh nak beli nasi lemak kat dalam wet world ni.



Berendam puas-puas dik, lepas ni tak tahu bila lagi dapat berendam lepas ni..



Sementara temankan aku beli makanan sempat lagi dia berendam,hurmmm






Dah lama kan aku tak tepek bideo . Insyaallah selepas ni aku akan lebih aktif mengambil bideo dan menepek di sini.tetiba kan... Itu janji aku , Insyaallah.


Kaplamyanga dalam air pun nak meeting, biasalah kan


Sibusyuk  masyam tunjuk skil mengisi air dalam baju .hehehe





Akak adik sama naik









Cukup setakat ni je untuk hari ni. Nanti  ada masa aku update lagi. Sekian terima kasih.












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 27 January 2017

Selamat membugilkan bulu dengan waxing

Sesaper  yang teringin membugilkan  bulu sempena  CNY boleh berwaxing di  Buluu wax Spa  Aeon Big Bukit Rimau  (Ground floor depan Watson) . Waxing ni ibarat membuang bulu secara nyaman, tercepat, termudah dan tidak membuat ketiak hitam .Cuma   lepas waxing , kulit akan terasa gatal dan beruam sikit tapi jangan risau  dua tiga hilanglah gatal dan ruam tu. Apa pun aku suka waxing sebab membugil  bulu sampai akar, bulu lambat tumbuh. Bulu yang akan kembali tumbuh pun bulu lembut dan halus gituuu.



Cik yuyi yang kenalkan aku  dengan Buluu wax sapa. Dia dah sain kontrak sampai mati  dah. Aku baru pestime nak cuba .

Buluu wax spa

Aku suka amoi  Buluu wax spa ni baik tak sombong, dia buat kita rasa selesa nak berwaxing .Dan yang penting dia terlatih dan  mengutamakan standard kebersihan gituuu.


Selepas berwaxing  bagai perut mesti lapar, jangan risau dihadapan Buluu wax spa ada Pak Hailam Kopitiam. Dekat situ  menu  best, servis best,  rasa pun not bad.






Sekian terima kasih. Selamat Tahun Baru Cina 2017 dan selamat  membugilkan  bulu dengan waxing.












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang