Pada suatu malam , aku buat ayam black pepper untuk juadah makan malam. Suami dan firdaus tak nak makan .Masing dah mengantuk, kenyang bagai bila ayam siap dibakar maka aku pun terus simpan ayam bakar tu dalam tudung saji. Dari dalam bilik aku dengar bunyi tudung saji dibuka tutup. Aku mengintip dari lubang kunci .Rupa-rupanya Firdaus curi-curi makan ayam yang aku bakar tadi.
Keesokkan harinya Gula -gula hack dengan yuyi datang rumah aku . Sampai je rumah dia terus bukak tudung saji "Mak masak apa tu? macam lain macam je, " tanya yuyi sambil membelek ayam bakar baki makanan malam sebelumnya.Dia semakin berminat ingin bertanya.Mungkin dia pelik dengan keadaan sayur yang semakin kecut selepas dua kali diperhangatkan.
"Alahhhh masak besa-besa je.Ayam black pepper plus sayur, 2 +1 nama diberi." Aku tersenyum sumbing.Ayam tu tak menarik perhatian yuyi untuk makan. Tudung saji ditutup kembali.
1)Bahan kisar ; 3 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih + 2 cm halia
2)1tbsp kicap cair
3)2tbsp brown sugar atau 2 tbsp madu
4)2tbsp lada hitam dikisar sederhana halus
5)1tbsp sos tiram
1) Lebihan bahan perapan
2)2 tbsp sos tiram
3)2tbsp sos tomato
4)3 tbsp black pepper yang dikisar sederhana
5)1 kiub pati ayam
6)2tbsp brown sugar
masak dalam periuk bersama ngan 300 ml air hingga agak mendidih.Sebelum angkat pekatkan black pepper sos ngan bancuhan air tepung ubi.
Sekian terima kasih
Ikhlas dari untie lazi.
Untie lazi cakap adakala diam itu lebih membawa maksud dari berkata-kata : )
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .
2)1tbsp kicap cair
3)2tbsp brown sugar atau 2 tbsp madu
4)2tbsp lada hitam dikisar sederhana halus
5)1tbsp sos tiram
Perap ayam dan ikan bersama bahan perap selama 3 jam atau ikut suka berapa lama korang nak perap.Kelar-kelarkan di bahagian yang agak tebal terutama di bahagian peha.Bakar
ayam pada suhu 190 darjah celcius selama 1 jam . Lebihan bahan perap tu
kita simpan nanti boleh kita campurkan ke dalam black pepper sos .
untie lazi perap dalam bekas yang dicaber dengan pelastik
2)2 tbsp sos tiram
3)2tbsp sos tomato
4)3 tbsp black pepper yang dikisar sederhana
5)1 kiub pati ayam
6)2tbsp brown sugar
masak dalam periuk bersama ngan 300 ml air hingga agak mendidih.Sebelum angkat pekatkan black pepper sos ngan bancuhan air tepung ubi.
cadangan hidangan ; curahkan black pepper sos ke atas ayam black pepper
Sekian terima kasih
Ikhlas dari untie lazi.
Untie lazi cakap adakala diam itu lebih membawa maksud dari berkata-kata : )
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .