Monday, 24 November 2014

Kari ikan bawal sedap anak & kawan -kawan suka, suami sayang

Salam Isnin,
 


Assalamulaikum kengkawan. Tengah buat apa tu? cik senah di sini sedang mengupdate blog sambil mengudap-gudap kacang dari kudat pemberian bos . Sedap betul kacang dari kudat ni, tak boleh berhenti mengudap , berlawan-lawan  dengan bos mengudap. Buruk betul siku bos aku ni, dah bagi ambik balik. Ingatkan hajat dihati nak memunya kacang kudat tu hurmmm nampak gayanya macam tinggal angan-angan je lah. Tengah cik senah syok-syok  mengudap kacang tetiba cik senah teringat janji dengan kak ngah  nak bagi resepi kari ikan bawal . Cik senah  perhati je kak ngah  tu  memang  happy sangatlah kalau dapat resepi ehem ehem ehem bilalah agaknya cik senah dapat merasa kari ikan air tangan kak ngah .okey kak ngah sila  salin rsepi jangan tak salin.


Diantara bahan -bahan untuk  kari ikan bawal 
 
Ikan ni lagi lama diperap dengan garam kunyit  lagi sedap sebab kunyit dan garam dah benar-benar mesra dan sebati


Resepi kari  ikan bawal
Bahan-bahan
1)2 ekor ikan bawal tambak  sederhana besar[ikan dibersehkan dan dikelar kemudian digaram kunyit] ketepikan.
2)5 sudu besar rempah kari ikan,aku guna rempah kari ikan Alagapas [bancuh rempah dengan air ]
3)3 ulas bawang merah & 3 ulas bawang putih[dihiris nipis]*
4)2 cm halia [dimayang]*
5)1 sudu kecil halba yg dicampur sedikit biji sawi*
6)2 tangkai daun kari*
7)8-10 batang bendi[dicuci berseh]
7)Air asam jawa[1/2 genggam asam jawa dibancuh bersama dengan 800 ml air]
8)Garam dan serbuk perasa secukupnya
Kepekatan  kuah kari ikan bergantung  kepada kepekatan air asam jawa dan kuantiti rempah kari
Cara memasak
1)Panaskan minyak,tumiskan  bahan yang bertanda bintang hingga naik bau.
3)Setelah naik bau, masukkan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak
4)Kemudian masukkan air asam jawa  dan garam.Kacau sebati . Biarkan  agak mendidih baru masuk kacang bendi .
5)Bila   kacang bendi dah separuh empuk, masukkan ikan dan bahan perasa secukupnya. Biarkan masak
6)Sedia dihidang
Anak cik senah yg sulung  suka sangat makan nasi dengan  kari ikan dan sambal belacan


Mantopkan,ikan bawal goreng cik senah



Dapat kunyah kepala   & ridip  ikan  bawal goreng pun sodap.Perghhh lemak berkrim aja rasanya.























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Sunday, 23 November 2014

makanan jepun di sushi king sedap sangat

Salam Ahad,,


Abaikan tajuk entry cik senah yang agak  mengjengkelkan itu.Macam tak caya jekan cik senah duk puji makanan jepun sedap .Hehehe baca boleh percaya jangan : ) pendirian cik senah terhadap makanan jepun, cik senah akan pelan-pelan kayuh belajar makan demi anak .Tapi tidak untuk wasabi memang awal-awal cik senah  ( X ) bak kata adik rasa wasabi tu menekan-nekan hidung boleh buat bersin.Dasatkan wasabi punya impak ha ha ha

Lantak pi dengan makanan jepun. Apa  khabar kengkawan semua? Diharapkan semua sihat-sihat belaka. Syukur Alhamdulillah cik senah di sini sihat seadanya. Kengkawan ada terbau sesuatu tak? Saper cakap takde sah sah dia  mareng kerapu kepunder mareng sekeper. Kek pisang,ya betul cik senah tengah membakar kek pisang. Almaklumlah esok  adik dah mula cuti jadi cik senah haruslah sediakan  stok kudap-kudapan untuk adik.

Kita sambung cerita pasal makanan jepun, semalam lepas ambik adik dari kelas mengaji  yuyi bawak kami pergi Tesco. Mulanya yuyi cadang nak bawak kami makan kat food court tapi entah tak tahu kenapa? dan siapa yang mendorong  kami ke sushi king. Yuyi sukalah makan kat situ.Adik on je dia okey ,cik senah hurmmm okey jelah,sesekali kenalah ikut selera anak ye dak.Part  order cik senah serah kat yuyi.Ohhhh baru cik senah tahu yang yuyi tak berapa dengan sushi .Tu yang dia order makanan jepun lain.

Minuman kami Iced green tea 

Entah apa ke namanya cik senah lupa.Kalau tak silap cik senah ianya macam nasi dibalut fucuk.

Minuman adik orange yakult 
Yniku don(beef rice) dont play play feveret yuyi tu .hehehe
T/ miso don & cendawan tempura kalau tak silap cik senah. Sedap cendawan tu  cik senah suka yang lain kim salam. Adik makan macam nasi yang yuyi order bezanya adik punya nasi takde beef,ayam je. Lupa pulak nama menu tu.


Salmon memang  feveret cik senah tak kiralah masak apa pun. Salmon mentah &  avacado  sedap cuma caviar tu je buat slek. .Cik senah paling suka salmon deep fried cicah sos manis tu ,sedap .
Chawanmushi tak tahu macam mana rasanya . Ingatkan nak rasa sikit tapi bila Yuyi acah -acah nak letak wasabi dalam tu  cik senah terus tak nak makan. Wasabi ( X)  sakit badan dengar perkataan wasabi. Dasatkan penangan wasabi.
Adik belajar makan pakai chopstick.Makan pakai tangan kan senang dik oii.

 ketam mengajar anak  jalan lurus. Poyonya cik senah, macam ko terror sangat makan pakai chopstick.

Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati.Jomlah kita balik.









Okeylah kengkawan,cukup setakat ni je InsyaAllah nanti senang cik senah update.









Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 21 November 2014

Cik senah comeback dengan cendawan goreng ranggup ; sesi masak bersama Delichef seasoning mix

 Salam Jumaat...



Assalamualaikum , tengah buat apa tu? Cik senah di sini tengah maintain sakit telinga & tekak.  hurmmm jarangkan  kita dengarkan sakit telinga & tekak .Selalunya  kita dengar  sakit kaki & mulut .Tulah pasalnya,rasa macam ada benda kat tekak ni sampaikan  nak makan,minum dan bercakap  pun susah .Balik kerja petang  semalam anak cik senah terus bawak  cik senah pergi klinik. Lepas doktor check, dia bagi cik senah  injection. Sementara menunggu cik senah selesai mendapat rawatan sempat   anak cik senah   beli makanan untuk makan malam cik senah & co di kedai berhampiran. Syukur Alhamdulillah. Masa dah sampai rumah tu mata dah lalok semacam.  cecepat bersehkan badan , isi perut sikit lepas tu terus  zzzzzz, tak sampai beberapa minit tidur cik senah terbangun . Bibir sebelah atas cik senah terasa kebas & bengkak  semacam. cik senah  raba bibir OMG  terasa ada benjolan bengkak , apakah cik senah alergi???? Mohon kengkawan semua doakan kesihatan cik senah ye : ) Thank you semua. Okeylah, cik  senah  nak cerita pasal adik yang tak  gemar makan cendawan pulak. Sebenarnya selama ni cik  senah tak tahu pun yang adik tak suka makan cendawan. Untuk  kali ke berapa entah cik senah masak  sayur campur cendawan. Ada  satu hari tu, adik cakap kat cik senah "mak , lenkali boleh tak jangan masak sayur macam payung tu", sambil tunjuk cendawan dalam sayur campur. Huk huk huk semenjak dari hari tu,,,, cik senah dah tak masak dah cendawan.

Lepas tu entah macam mana dua hari lepas , balik kerja  terus ke dapur goreng cendawan. Cik senah tak beritahu adik pun yang cik senah goreng cendawan . Nak surprise lah konon.


RESEPI  CENDAWAN GORENG RANGGUP
Bahan-bahan
1) cendawan secukupnya[cuci berseh dan tus&sejat airnya]
2)1 sudu besar black pepper seasoning mix Delichef
3)2 sudu besar  tepung gandum
4)3 sudu besar tepung beras 
5)secubit serbuk kunyit
6)1biji telur
7)Air[secukupnya untuk membancuh tepung]
Cara memasak
1)Satukan semua bahan (kecuali cendawan) dan kacau sebati.Ketepikan
Kepekatan adunannya tak terlalu cair dan tak terlalu pekat . Kurang lebih macam kita nak buat  adunan tepung goreng pisang
2)Panaskan minyak dalam kuali.
3)Celupkan satu persatu cendawan ke dalam adunan tepung  dan goreng secara deep fry dalam minyak yang cukup panas  [Pastikan cendawan betul-betul kering sebelum digoreng]
4)Angkat cendawan  setelah berwarna kekuningan


 cendawan goreng ranggup cik senah, macam mana mantop tak?



Lepas siap mengoreng cendawan cik   senah hulur 2-3 ketui kat adik . Sukanya adik makan cendawan goreng, 2-3 kali jugak dia mintak tambah. Selepas adik mencuba  cendawan goreng ranggup ini buat pertama kali , dia terus jatuh cinta dengan  rasanya yang sedap dan teksturnya  yang ranggup.


























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Wednesday, 19 November 2014

Lele penyet waroeng penyet sedap terutama part kriuk kriuknya yang garing

 Salam Rabu,,,

Assalamulaikum....hai  kengkawan  semua. apa khabar? Odah doakan  kengkawan semua berada dalam keadaan  sihat walafiat dan di berkati Allah selalu. Tanpa kengkawan saperlah odah. ceh wah. Odah ni  tak berapa sihat dari semalam lagi. Biasalah sakit orang perempuan yang tiap-tiap bulan tu. Walaupun badan dan otak tak berapa nak okey  odah tetap jugak nak update blog demi CPUV campaign Nuffnang yang duk berterabur tu. Tak update saper  susah  odah jugak yang  susah.

Amboi boi boi masa odah  tengah sakit  mongron tapioca  macam- macam  versi cerita pasal suami curang & berzina salahkan isteri , odah  dengar. Odah senyum je, tak tahu nak cakap apa   .Terlebih komen pun susah jugak kot. Mana tahu tup tup tup suami odah yang curang so saper yang salah ,odah jugak .  Last but not least (omputih ko) pada  isteri  yang menjadi mangsa kecurangan suami cuma satu je odah nak pesan, kumbang bukan seekor tetapi bunga hanya sekuntum   Pada isteri yang bajet suaminya tak pernah curang ,good good  & hencem macam Rajinakanth & Arjun rampal  tu,  berdoalah banyak-banyak pada Allah SWT  dik supaya suami adik terus tetap  setia til jannah  bersama adik. Eni angkat kain jemuran hari dah hujan . Apa tunggu lagi pergilah angkat kain. Okeylah    nak cerita pasal aktiviti sabtu hari tu  odah & co pulak. Tengahari sabtu lepas adik habis  kelas mengaji  odah & co sepakat nak merasa pecel lele  waroeng penyet di Harbour Place.
 
Menunggu nasi ayam penyet dengan sabar

Kalau anda rasa gembira minumlah  soda gembira
Asyik makan pecal lele kat Food Court Tesco Bukit Tinggi, sesekali nak jugak makan  pecal lele aka lele penyet  kat Waroeng Penyet. Kalau nak dibandingkan  pecal lele Tesco dan pecal lele waroeng penyet aku pilih pecal lele waroeng penyet , garing,banyak kriuk kriuk .Sambal cilinya pun sedap. Adik maintain  dengan ayam penyetnya.
Abaikan tangan adik di situ .Sila fokus kepada  kicap,  hot & mild sambal
























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Wednesday, 12 November 2014

yau mak tam goreng bijan sedap, anak suka suami sayang

Salam rabu,,,

Cak!!!!!! tengah buat apa tu???  apa!!! "tengah buat bodoh"   jangan risau  odah tak marah pun dengar jawaban tu . entahlah ,hari ni lepas odah nampak jiran sebelah nun  usung beg komputer dan peta harta karun  odah rasa macam cool sangat-sangat . Ekceli odah memang cool je orangnya.  Cuma.... sesekali bila monsun  tapioca melanda odah tak boleh nak elak.  Tapi biasalah, bumi mana yang tidak  ditimpa hujan, laut mana yang tidak bergelora. Ceh wah odah main laut nampak .  Sejujurnya, odah dah lama tak main laut asyik main kolam je. Teringin nak mandi laut tapi somi tak bagi .Dia cakap , sekarang ni cuaca tengah tak eloklah, perubahan monsunlah, bla bla bla and bla bla bla ...okey fine. Nasib baik odah ingat akan pesanan arwah mak odah "syurga isteri dibawah tapak kaki suami" terus odah zip mulut, Kalau  rasa tak puas hati ,odah bermonolog dalam hati je, tak pun odah ringankan  tangan tumbuk sambal belacan. Release sekejap. Kalau tak release jugak pakat masuk dapur, masak lah apa apa yang patut. Jangan tak tahu pulak yang memasak  jugak  adalah salah satu cara   release tension. Jom kita kentang kentung kentang kentung, hehehe, Inilah hasil dari kentangan kentungan odah pukul 5 pagi tadi : )



RESEPI YAU MAK TAM GORENG BIJAN
 Bahan-bahan
1)yau mak tam secukupnya[1 paket ,lebih kurang 300-400gm]
2)1/2 sudu besar bijan
3)4 ulas bawang putih[dicincang]
4)Secubit garam
Cara menyediakan
1)Panaskan 1 sudu besar minyak masak & 2-3 titis minyak bijan dalam kuali. Tumis bawang putih hingga naik bau dan keperangan
2)Masukkan bijan, tumis hingga keperangan
3)Masukkan yau mak tam dan besarkan api. Tabur garam keatasnya.Kaup balik sekejap dan tutup api


Masa menumis guna api kecik dan  sentiasalah dikacau

Yau mak tam goreng bijan
Pecahkan 4 biji  telur ke dalam sebuah bekas , masukkan sedikit kicap cair , secubit parsley flakes dan  bawang  holand yang telah didadu. Pukul sekata . Panaskan sesudu besar minyak masak dalam kuali..Ratakan minyak dalam kuali dengan memusing kuali . Bila minyak dah panas ,masukkan bancuhan telur. tadi . Masak hingga kedua-dua bahagian. menjadi garing.
Sardin goreng cili ; resepi kat [SINI]








Sekian terima kasih. Majulah sukan untuk Negara : )















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 11 November 2014

resepi mudah dan ringkas ; bendi goreng cili ohsem

Salam Selasa,


Cak !!!!! tengah buat apa tu? jangan cakap dengan  odah yang korang tengah buat bodoh .Don't play play odah tengah tension ni. Entahlah , odah rasa tak aman dah nak duduk dalam opis ni semenjak  kehadiran jiran  lelaki yang tak diundang   disebelah nun. Lokasi sebenar harus dirahsiakan bagi mengelak odah jadi bahan umpatan sorang rakan ofis tu.Rimas lemas odah Sebenarnya dah lama odah nak cerita  pasal jiran tak diundang tu  Tapi hati ni berbelah bagi pulak ,rasa macam  nak cerita,  tak nak cerita, cerita  je lah. Masa mula-mula dia masuk adalah rasa macam "alamak " Baiknya budak ni  ,buat kerja dia je,.Kalau orang tak tanya dia tak cakap. Kalau tanya sepatah , dia jawab sepatah.  Ya, itu dulu, sekarang ni dia dah mula tunjuk belang. Belang dianggota badannya semakin lama semakin terserlah. Dia ingat Odah ni pegawai Welfare, setiap kali jumpa odah , mengadu lapar, minta karipap dan sebagainya.Budak lelaki gaji 3-4 ribu minta odah cleaner karipap , annoying giler ok.  Sekali atau dua kali bolehlah odah layan kehendaknya tapi kalau dah sampai tisu lap hingus  pun nak mintak odah, bukan sekali 5-6 kali u really make my blood go upstairs.Kemuncak kemarahan odah kat dia ,bila dia dengan selamba badaknya tanya odah "kak, mana biskut hari tu.? Odah terdiam 3 saat sebelum dengan penuh tenangnya menjawab "kan dah lama habis."  Haish ada yang  makan penampau siam jugak dengan odah nanti. Sekianlah cerita budak suka mengicak karipap. Semoga Allah SWT selalu  memberi odah  kesabaran

Okey, stop cerita  pasal budak tut tut, odah nak  cerita  ketang ketung pagi tadi.Macam sedap macam sedap  je tengahari tadi odah makan lauk pauk odah yang ohsem ,  bendi goreng cili, telur dadar, tomyam ayam dengan nasi putih . Tetiba odah terasa  berada dalam lif yang odah tekan sendiri.tut tut tut

RESEPI BENDI GORENG CILI
Bahan-bahan
1)12 batang bendi muda [dicuci berseh]
2) 5 biji cili api merah [dikisar kering]
3)4 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih [dihiris nipis]
4)Secubit gula & secubit garam
5)1/2 gengam ikan bilis[dicuci berseh dan toskan]
6)1/2 sudu besar sos tiram
7)Secubit gula & secubit garam
Cara memasak
1)Panaskan sesudu besar minyak masak dalam kuali, tumis bawang hiris hingga wangi
2)Masukkan ikan bilis dan tumis sekejap
3)Tumiskan cili api kisar hingga pecah minyak 
4) Masukkan kacang  bendi yang dihiris serong-serong terus ke dalam tumisan
5) Tabur garam dan gula, kacau  guna keadah kaup balik hingga bendi sedikit empuk
6)Masukkan sos tiram, kaup balik sekejap kemudian tutup api

Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah dikacau. Jangan potong bendi terlalu awal untuk mengelakkan bendi berlendir.Sebaiknya bendi dipotong setelah bahan tumis di tumis garing.



Bendi goreng cili odah yang ohsem

Tomyam ayam

RESEPI TOMYAM AYAM
Bahan-bahan
1)1/2 ekor ayam dipotong sederhana besar dan dicuci berseh
2)1  1/2 kiub sup tomyam maggi
3)1 labu bawang holland [dihiris nipis]*
4)3 ulas bawang putih[dihiris nipis*
5)2cm halia[dihiris kasar]*
6)5 biji cili api[dibelah dua]*
7)3 batang serai [dibelah dua]*
8)3 helai dun limau purut*
9)1 batang carrot kecik[potong baji]
10)1 biji tomato[dipotong baji]
11)garam secukupnya
12)600 ml air
Cara memasak
 1)Panaskan 1/2 sudu besar minyak masak  dan tumis bahan bertanda bintang hingga naik bau.
2)Bila bahan tumis dah naik bau, masukkan Ayam ,kiub sup  tomyam  maggi ,tomato dan carrot .Biar ayam kecut sekejap.
3)Masukkan 600 ml  air .Biar sampai carrot empuk
4)Sebelum angkat bubuh sedikit garam.Pandai-pandailah seimbangkan rasa. Jika suka masam , boleh perah sebiji limau nipis


Telur dadar simple ; Pecahkan 4 biji  telur ke dalam sebuah bekas , masukkan sedikit kicap cair , secubit parsley flakes dan  bawang  holand yang telah didadu. Pukul sekata .Panaskan pan dan masukkan bancuhan telur. Masak hingga garing.








Sekian terima kasih, majulah sukan untuk negara















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Sunday, 9 November 2014

Selamatkan bumi



Salam Ahad ,




Langkah pertama kearah bumi hijau tanpa beg plastik. Sekarang ni better  sediakan kotak kosong dalam kereta,manalah  tahu masa kita nak beli barang  dapur jatuh hari sabtu : )     #jimat20sen #sabtutanpabegplastik   















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 7 November 2014

Sim Hulk Digimon

 
Salam Jumaat.....

Pagi tadi  masuk opis, bukak email hehehe,,,ada email dari tauke sim. Baca email sambil sapu losyen baby johnson ditangan kemudian sambung mengemop lantai .Kadang-kadang nak tergelak bila baca email macam ni. Tak tahu nak cakap apa .Teringat kata-kata  arwah ayah  "Tak tahu berkira jadi kera, tak tahu berhitung jadi lotong .hurmmmm







 
Assalam .selamat sejahtera pengguna internet Tegar semua

Adakah Anda '
STRES' Sebab 'INTERET SLOW' Giler sebab dah habis kuota? ,
DAH bayar 
MAHAL tapi 
DapatK KUOTA ciput jer..
Nak tgk YOUTUBE x BOLEH!
NAK tgk Drama Korea pon x LEPAS!
Zaman Internet sekarang ni Kuota 1-2GB Mane CUKUP.. Btol x?

INI BUKAN SIM ABAM BIRU YE

Sim baru lancar!
SIM DIGIMON
Internet Serendah rm8 seminggu
Tak Perlu Booster
Info lanjut klik sini >> http://digimon.rozaid.com

Atau SMS Terus
DIGIMON ke 0136551566
06 - November - 2014


















































Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 3 November 2014

cucur udang kering lembut dan sedap, nak buatnya pun mudah


Salam Isnin,

Cak!!!! tengah buat apa tu???cik senah tengah bizi mengemop lantai  tapi masih sempat nak update aktiviti memasak cik senah  semalam. Hari minggu, biasalah banyak masak sikit nak memasak .Ambok cik senah banyaknya  masa kau  memasak  bila  masuk bab  mengemas  terus takde  masa ye. Hehehe, I hate kemas mengemas. Okeylah, straight to the point , pagi minggu tu cik senah buat brekpes nasi lemak .Cik senah kalau buat brekpes nasi lemak memang akan buat untuk makan   sampai malam  .Tapi oleh kerana  cik senah  baik hati malam tu cik senah  masak jugak maggi goreng untuk juadah makan  malam .Petangnya cik senah buat cucur udang kering .Memang layan makan sambil nonton filem Tamil TV2

Resepi sambal nasi lemak kat [SINI] ,resepi nasi lemak kat [SINI]
RESEPI CUCUR UDANG KERING
Bahan-bahan)
1)300gm tepung gandum
2)1  biji bawang holand sederhana besar[dihiris nipis]
3)Udang kering  sengenggam[dicuci berseh dan ditoskan]
4)Air secukupnya untuk membancuh tepung gandum
5)1/2 sudu kecil baking powder
6)Segenggam taugeh[dicuci berseh dan ditoskan]
7)5 tangkai kucai[dicuci berseh dan dipotong 1 cm]
8)Sebiji telur
9)Garam dan serbuk perasa secukupnya
10)Minyak masak secukupnya untuk mengoreng

 Bancuhan jangan terlalu lembik ,agak2 boleh dijemput
Cara menyediakannya
1)Satukan tepung gandum,garam,baking powder dan serbuk perasa dalam satu bekas.Kacau sekata
2)Masukkan hirisan  bawang besar ,telur,  udang kering ,taugeh dan daun kucai. Bancuh jemput-jemput dengan air suam pastikan air jangan banyak ,bancuh sampai bancuhan tu kita boleh jemput dengan jari.
3)Goreng jemput -jemput dalam minyak panas hingga garing
Cucur udang kering , abaikan tapis kelapa besi yang dah herot berot  peninggalan arwah mak aku tu, nak buang sayang
Cucur udang kering sedap dimakan bersama sos cili atau jika suka boleh   dimakan bersama kuah kacang .
Cucur udang kering pekena dengan nescafe panas  perghhh  hantu lalu lalang depan  kita  pun tak nampak































Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Sunday, 2 November 2014

Fish 'n chip sedap di The Manhattan Fish Market

Salam Ahad,

Sedih tengok blog sendiri terabai. Bila tengok hampir 30 CPUV campaign nuffnang yang hinggap terasa diri tak menghargai pemberian Nuffnang. Tetiba teringat masa mula berblog ,satu CPUV campaign hinggap kemain suka  macam dapat  emas. Hehehe kelakar bila ingat saat tu. Hopefully lepas ni akan lebih rajin mengupdate blog .#noteuntukdirisendiri

Tinggalkan dulu cerita Nuffnang. Aku nak cerita aktiviti  hari Jumaat.  Hari jumaat tu aku ambil cuti sebab nak melawat abang sado (gula-gula hacks)accident .Kasihan abang sado ,kalau ikutkan hati mahu saje aku kerat 14 si KEL  tu. Pakkal lah .....malaslah nak cerita nasi dah basi,kalau jadi bubur boleh jugak di makan lagi ye dak.

Seriau tengok luka abang sado apatah lagi nak cuci luka dia,memang tak lah. Aku ni  bab cuci najis okey lagi kalau bab cuci luka aku surrendar. Selalunya bab cuci luka aku serah kat  yuyi .Lepas setel yuyi cuci luka abang sado dan siapkan apa patut terus gerak hantar barang kepada pelanggan yang dikasihi.hehehe.Dah setel semua barulah boleh  JJCM di The Manhattan Fish JJ Bukit Tinggi.


Adik buat muka lapar


Pasal minuman serah pada adik.Haishhh kali ni dia order air gummy bear. Kadang -kadang  nama yang indah tak semestinya menjanjikan kesedapan .



Tartar sauce & cili sauce 

4 in -tastic starters [fried country  mushroom, fried calamari, cranberry coleslow & chilled seafood mixed.
Tak sah kalau yuyi tak order starters yang akhirnya aku yang kena perhabiskan,arghhh geram.


Adik susah nak berpisah dengan nasi ; Mediterranean  baked fish


Yuyi order Fish 'n chip  with the marvelous cheesy chips


Dory Fish 'n chip -light ,sedap tak terkata,cik senah happy
Alang-alang pergi JJ, shoppinglah sekali barang dapur


















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang