Monday, 10 October 2016

Update secara pukal & pantas ; cerita hari raya aidiladha 2016 cik ina do do cheng

Tak tengok akademi fantasio ke ? Tetiba teringat awie dan johan dalam hantu kak limah. Biarlah orang sibuk tengok akademi fantasio  aku sibuk skodeng insta tok ram aka ramli ms, kelakar baca komen tok ram dan beberapa artis termasuk datin alyah sendiri. Tok ram ni orangnya  serius , ada masa dia melawak boleh tahan jugak dia  punya kelakar .Muka kejung je. Penangan final akademi fantasio insta follower  tok ram naik mendadak 35k berbanding sebelumnya 3k. Ek elah apasal plak cite  tok ram  masuk dalam ini cerita. Okeylah, alang-alang mata susah  nak lelap ni aku update cikit untuk sayam sayam semua .



Gulai daging qurban tanpa santan
Bahan-bahan
Daging lembu, anggaran 1\2 kilo, rasanya lah.Potong dan cuci berseh.
2 sudu besar campuran serbuk ketumbar , serbuk jintan dan serbuk jintan putih.
3 sudu besar serbuk rempah kari
2 batang serai [dititik]
500ml air
Sekeping kecil asam keping
1 sudu kecil gula
Garam
Rempah tumis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
Bahan kisar
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
Seketul kecil lengkuas
Cara membuat
Tumis  rempas tumis, serai dan bahan kisar  hingga naik bau
Masukkan daging, rempah dan garam secukupnya. Kacau rata dan biar daging kecut.Masukkan 500ml air dan kacau rata.
Masak daging atas api sederhana hingga daging empuk.
Setelah daging empuk, masukkan asam keping & gula.
Kacau sekejap dan tutup api.


Siap gulai daging qurban, dijudukan dengan kacang panjang & capsicum  goreng

Makan makan di restoran Subangku   2 hari  sebelum  hari raya aidiladha



Tak sabar nak makan lauk raya , sehari sebelum hari raya aidiladha  aku dah masak juadah  raya.


Sedih ; kami berhari raya aidiladha tanpa rendang & ayam masak merah sebab dah lenjan sebelum raya. Mujur ada pamoga oppss nasi himpit & kuah kacang masih berbaki .Masa pagi raya tu  gigih aku  masak kuah lodeh , ayam sambal bali & sambal ikan bilis dengan kentang  buat makan dengan nasi himpit dan kuah kacang.










Sekian terima kasih, insyaallah bila free aku update lagi cerita lepas lepas & resepi.Banyak nau aku berhutang resepi  dengan kawan maya .















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang