Friday, 23 August 2013

menu ringkas open house yang simple dan mudah ; Ayam panggang makcik tempe

Ye, murid-murid  ayam panggang ni selain dijadikan  juadah berbuka puasa  ia juga boleh  dijadikan salah satu daripada menu  rumah terbuka . Boleh gitu dah nak  dekat sebulan  Ramadhan berlalu boleh pulak  aku  tepek  juadah berbuka puasa.Nampak sangat aku dah kekeringan idea .Ekceli tak delah  kering idea sangat pun cuma aku sayang nak delete entry yang bertimbun dalam draft .*wink wink wink tangan kat dada mata pandang atas  bajet beratus entry dalam draft yang belum dipublish*
Bahan-bahan untuk perap ayam seekor
1)1 cm kunyit hidup
2)5 ulas bawang merah
3)4 ulas bawang putih
4)2cm halia
semua bahan dikisar
5)4 sudu besar cili kisar
6)santan dari  sebiji kelapa
7)6 helai daun limau purut
8)3 batang serai -dititik
9)3 sudu besar gula merah
10)Garam secukup rasa
Ikat @bedung ayam  sebelum dipanggang supaya ia kelihatan kemas dan menarik ketika dihidang.Menarik sangatlah tu : )

Cara meyediakannya
1)Perap ayam dengan semua bahan
2)Biarkan selama  satu jam-Perap lebih lama akan meninggalkan rasa yang lebih enak
3)Panaskan oven pada suhu 170
4) Apabila selesai diperap pangganglah ayam hingga masak
Hidangkan bersama sos pencicah dan sedia dinikmati
Bahan-bahan untuk sos pencicah

1)6 biji cili besar merah
2)2 ulas bawang putih
3)1/2 inchi halia
semua bahan dikisar halus
Cara menyediakannya
1)Masak bahan kisar bersama dengan 200 ml air-kacau sentiasa  dan biar agak mendidih
guna api sederhana
2) Masukkan sesudu besar cuka untuk memberi rasa masam pada sos
3)Masukkan gula dan sedikit serbuk perasa .Pandai-pandailah seimbangkan rasa

3)Pekatkan sos pencicah dengan sesudu kecil bancuhan tepung jagung atau tepung ubi

Seksikan Ayam panggang makcik yummy yummy 






Tarikh : 3 Aug 2013,Sabtu
Lokasi : rumah sendiri
Peristiwa : Juadah berbuka puasa





Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang