Bahan-bahan untuk perap ayam seekor
1)1 cm kunyit hidup
2)5 ulas bawang merah
3)4 ulas bawang putih
4)2cm halia
semua bahan dikisar
5)4 sudu besar cili kisar
6)santan dari sebiji kelapa
7)6 helai daun limau purut
8)3 batang serai -dititik
9)3 sudu besar gula merah
10)Garam secukup rasa
Ikat @bedung ayam sebelum dipanggang supaya ia kelihatan kemas dan menarik ketika dihidang.Menarik sangatlah tu : )
Cara meyediakannya
1)Perap ayam dengan semua bahan
2)Biarkan selama satu jam-Perap lebih lama akan meninggalkan rasa yang lebih enak
3)Panaskan oven pada suhu 170
4) Apabila selesai diperap pangganglah ayam hingga masak
Hidangkan bersama sos pencicah dan sedia dinikmati
Bahan-bahan untuk sos pencicah
1)6 biji cili besar merah
2)2 ulas bawang putih
3)1/2 inchi halia
semua bahan dikisar halus
Cara menyediakannya
1)Masak bahan kisar bersama dengan 200 ml air-kacau sentiasa dan biar agak mendidih
guna api sederhana
2) Masukkan sesudu besar cuka untuk memberi rasa masam pada sos
3)Masukkan gula dan sedikit serbuk perasa .Pandai-pandailah seimbangkan rasa
3)Masukkan gula dan sedikit serbuk perasa .Pandai-pandailah seimbangkan rasa
3)Pekatkan sos pencicah dengan sesudu kecil bancuhan tepung jagung atau tepung ubi
Seksikan Ayam panggang makcik yummy yummy
Tarikh : 3 Aug 2013,Sabtu
Lokasi : rumah sendiri
Peristiwa : Juadah berbuka puasa
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .