Bahan-bahan untuk membuat kari ikan kembung tanpa santan(Anggaran 8 ekor ikan kembung)
1)3 ulas bawang putih , 5 ulas bawang merah dan 2 cm halia -dikisar kering
2) sedikit halba campur
3)setangkai daun kari
4)6 sudu besar rempah kari ikan-dibancuh dengan sedikit air
5)Lebih kurang 800ml air asam jawa sederhana pekat
6)Garam , sedikit serbuk perasa dan gula
8 ekor ikan kembung dibersehkan dan digaram kunyit
Lebih kurang 10 batang kacang bendi muda
Cara-cara menyediakannya
1)Panaskan minyak dan tumiskan rempah kari diikuti dengan halba campur sehingga naik bau
2)Tumis bahan kisar sehingga naik bau
3)Tumis rempah kari sehingga pecah minyak
Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah dikacau
4)Masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih
5)Masukkan kacang bendi dan biarkan sehingga separuh empuk
6)Masukkan ikan kembung secara perlahan-lahan -Jangan kacau kuat-kuat nanti hancur pulak ikan tu
7)Akhir sekali perasakan dengan garam , sesudu kecil gula dan sedikit serbuk perasa.Pandai-pandailah seimbangkan rasa.
Kari ikan kembung tanpa santan
Sepinggan kari ian kembung tanpa santan jeng jeng
Kalau rasa tak pandai buat roti canai beli je roti paratha segera jenama kawan.Sedap.
ko ado kuali macam ni.*edisi riak*
Roti paratha segera sedap dicicah dengan sebarang jenis kari
Tarikh : 19 Aug 2013, Isnin
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Juadah makan tengahari