sayur kankung ni aku beli minggu lepas tapi tahap kesegaran dan kehijauannya masih seperti sediakala. Nak tahu rahsia keremajaannya sila layari opsss tak de rahsia sangat pun, cuma aku selalu bungkus sayur- kangkung serta sayur-sayuran berdaun hijau yang lain pakai kertas surat khabar.InsyaAllah sayur akan kekal segar dan hijau hingga seminggu .
Sayur kangkung ni aku goreng dengan ikan bilis je.Mula-mula tumis bawang putih plus bawang merah kisar. Bila bahan tumisan dah naik bau, masukkan sedikit cili api kisar , tumis sekejap kemudian masukkan sedikit ikan bilis kisar, dikacau sekejap. Akhir sekali masukkan sayur kangkung tadi bersama sos tiram dan sedikit air. Kacau sebati dan pandai-pandailah seimbangkan rasa.
Sos cili Life sentiasa di hati
Bahan-bahan2)1 sudu kecil cili api kisar
3)1/2 biji bawang holand/dihiris
4)sebatang kayu manis
5)5 sudu besar sos cili Life
6)sebiji tomato sederhana besar dibelah 6
7)garam dan gula
8)lebih kurang 100 ml air
Cara memasak
1)Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang dan kayu manis sehingga naik bau
2)bila bahan tumisan dah naik bau , masukkan cili api kisar dan tumis sekejap
3Akhir sekali masukkan sos cili bersama air .Kacau dan biarkan mendidih .Kalau rasa sosnya pekat sangat boleh tambah air.
5)Sebelum diangkat perasakan dengan gula dan garam. Pandai-pandailah seimbangkan rasa.
6)Angkat dan curahkan sos di atas ikan.
Ikan kerisi masak sos
Tarikh : 29 Aug 2013, Khamis
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa Juadah makan tengahari
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .