Alangkah indahnya dunia kurasa
bila sekali sekala dapat berkumpul bersama-sama anak sambil menikmati
hidangan yang aku masak .Masa tu terasa hilang segala sakit dan penat
lelah. *bajet keluarga ramai*haktuii. Percaya tak jika kita lakukan
sesuatu yang kita minat atau lakukan sesuatu kerja tanpa dipaksa kita
tak akan rasa penat jauh sekali rasa malas. Lagilah kalau untuk orang
tersayang ye dak? sampai bila-bila aku ingat pesan suami bersyukur
dengan apa yang kita miliki sekarang .Syukur Alhamdulillah walaupun aku
tak berapa nak kaya tapi aku rasa bahagia dengan kehidupan sebagai
isteri dan ibu kepada 4 orang anak. Sekarang ni aku masih berusaha untuk
menjadi seorang ibu yang mendidik anak dengan perhatian cinta dan
kasih sayang kerana aku tahu makanan sedap boleh menjadi basi , harta
benda boleh pudar cuma perhatian dan kasih sayang saje yang tidak
pernah pudar dalam dunia ni.*apa yang kau merepek ni labu *
Jom tengok aktiviti hujung minggu aku
Menyediakan bahan-bahan sebelum memasak sesuatu menu hidangan adalah perkara wajib aku buat
Sawi batang putih adalah salah satu sayur feveret anak-anak aku
Sawi batang putih ni aku goreng dengan bawang putih dan sos tiram, aku masak sekali sepaket. 1)siang sawi cuci berseh dan tuskan
2)Panaskan sedikit minyak , tumis hingga naik bau dan layu-guna api sederhana
3)Masukkan 2-3 sudu besar sos tiram-tumiskan sekejap
4)Masukkan sawi batang putih -kacau perlahan secara hingga kesemuanya bergaul-guna api kuat
5)Sebelum angkat masukkan lebih kurang 100ml air
6)Tutup api dan sedia dihidang
Makan sayur elok untuk melancarkan buang air besar di waktu pagi , tak percaya udah
Bahan -bahannya
1)lebih kurang 10ketul ikan mayong(kepala , ekor dan isi)
1)lebih kurang 10ketul ikan mayong(kepala , ekor dan isi)
2) 20-25 tangkai cili kering digunting kecil kemudian direndam dalam air panas , 5 ulas bawang merah kecik, 4 ulas bawang putih, 1 inchi halia,1/2 inchi kunyit dan 1 inchi belacan
Dikisar basah
3) asam jawa dibancuh ngan 700ml-1000ml air(air asam jawa biar sedikit cair , takut nanti terlebih pekat kuah menjadi terlebih masam)
4)1 tangkai daun kari
5)2 batang terung-dipotong ikut suka
6)ikan mayong tadi dibersehkan dan digaram kunyit
Cara menyediakannya
1)Panaskan minyak,tumis daun kari dan bahan kisar hingga naik dan pecah minyak-guna api sederhana
2)Masukkan air asam jawa -biar hingga agak mendidih
3)Masukkan terung-Biar terung sederhana empuk
4)Masukkan ikan mayong-biar hingga ikan masak
5)Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit kecil serbuk perasa
6)Tutup api dan sedia dihidang
2)Masukkan air asam jawa -biar hingga agak mendidih
3)Masukkan terung-Biar terung sederhana empuk
4)Masukkan ikan mayong-biar hingga ikan masak
5)Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit kecil serbuk perasa
6)Tutup api dan sedia dihidang
Salah satu masakan feveret yuyi
Ikan goreng bawang putih, resepinya lebih kurang sama dengan ayam goreng mengcongkam jiwa raga
Kuah asam tumis ikan mayong dengan terung
Setakat ni saje yang boleh aku ceritakan buat masa ni...InsyaAllah kita jumpa lagi
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .