Entah apa kena dengan aku ni sibuk membakar kek sampai malas nak masak. Petang tu sebelum sampai ke rumah aku dah stand by beli dua burger special. Ni first time aku beli burger special .Aku tak tahu pun macam mana rasanya sebab aku kureng dengan burger ayam atau daging, cuba kalau benjo dengan filet o fish laju je aku sebat.
Butter kesukaan aku butter SCS, Tatura atau Anchor.Tapi kalau dah tak ada pilihan buttercup pun aku sebat
Abaikan kain pelikat penutup oven, sila fokus kepada kegebuan kek butter saje
1)250 gm SCS-aku suka guna salted butter
2)150 gm castor sugar
3)sedikit essen vanilla
4)4 biji telur(suhu bilik)
5)220 gm self raising flour
6)4 biji telur(suhu bilik)
7) satu sudu besar fresh milk
8)1 tsp double action baking powder
Cara menyediakannya
1)Pukul butter dengan gula castor sampai kembang dan gebu
2)Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga kembang
3)masukkan self raising flour sedikit demi sedikit sambil memukul menguna mesin pemukul pada tahap 1
4)Akhir sekali masukkan fresh milk sdikit demi sedikit sambil memukul mengunakan mesin pemukul pada tahap 1
5)Rehatkan adunan kek dalam masa 20 minit
6)Bakar selama 40 minit dalam suku 180 darjah celcius
7)Bila masak biarkan kek sejuk sebelum dikeluarkan dari oven
Sebekas kek butter untuk pengasuh Firdaus
Bekas yang ini untuk rakan ofis yang tak berapa kerat.
Setakat ni saje cerita aku, jumpa lagi.................................
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .