Pisang ni aku beli kat Pasaraya Billion. Pisang ni tak bernama.Oleh kerana rupa bentuknya ala-ala pisang berangan jadi aku bantai letak nama pisang berangan.
Bahan-bahan untuk membuak kek pisang ni simple saje
1)150 gm butter-aku guna butter anchor
2)150gm gula castor
3)150 gm tepung gandum
4)1/2 tsp baking powder
5)1/2 tsp soda bicarbonate
6) 2 biji telur
7)1/2 tsp essen pisang
8)2 biji pisang berangan
Tepung gandum diayak bersama soda bicarbonate dan baking powder
dua biji pisang berangan dilenyek hingga lumat
Cara-cara membuat
1) Putar butter dan gula castor hingga kembang
2)Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga kembang
3)Masukkan tepung berselang-selang dengan pisang yang dilenyek sedikit demi sdikit , kaup dan balikkan hingga rata atau memukul mengunakan mesin pemukul tahap 1.
4)Masukkan essen pisang-gaul sebati
5)lengserkan tin pembakar , tuangkan aduanan ke dalam tin pembakar
6)Bakar pada suhu 180 celcius selama 30-40 minit
Adunan kek yang sudah sedia untuk dibakar
kek pisang yang 80 % hampir masak
jeng jeng kek pisang yang sudah masak dan bersiap sedia untuk dingap ngap. Sedap sangat kek pisang ni *ek eleh! di ni naik lif tekan sendiri pulak*
Tetiba je malam tadi sipolan ni tak nak pakai baju. Pelik pelik, selalunya kemain susah nak suruh dia tanggal baju.Dia sedang menikmati kek pisang dengan caranya tersendiri.
Nampak gaya Firdaus ni macam suka je kek pisang , habis 3 ketul kek dia makan sorang.InsyaAllah sekejap lagi nak baking kek pisang, yang baking malam tadi dah tinggal separuh.
InsyaAllah jumpa lagi..........
Tarikh : 23 March 2013 8.00malam
Lokasi : rumah sendiri