Bahan-bahan untuk perap ayam (anggaran sekor ayam sekilo)
1) 2 inci halia
2)5 ulas bawang putih
kupas kulit , cuci berseh dan kisar kering
3)3 sudu besar lada hitam kisar
4)1 sudu kecil jintan manis & 1 sudu kecil jintan putih
5)dua sudu besar madu
6)sedikit kicap cair
7) dua sudu besar besar sos tiram
Gaul bahan perap dengan ayam dan perap selama lebih kurang 1-2jam
Masukkan ayam yang sudah diperap dalam plastik berseh /ziplock. Kat rumah aku tak de plastik ziplock bagai , aku bantai guna plastik terpakai billion.Panggang selama sejam dalam suhu 180 celcius. Kalau nak mendapatkan ayam black pepper yang bersopan santun silalah ikat kedua kaki ayam tadi sebelum dipanggang
Budak yang dah tak sabar nak makan ayam panggang yang lemak berkrim
sos cili makcik tempe ni mantap, buatnya mudah saje
Bahan-bahan untuk sos cili
1)7 biji cili besar
2)3 ulas bawang putih
3)1 cm inci halia
kisar semua bahan
Masakkan bahan kisar dalam kuali, campurkan sedikit air, biar agak mendidih,didihkan guna api sederhana.Untuk rasa masam masukkan sedikit cuka atau sesudu besar cili sos . Akhir sekali masukkan gula, sedikit garam ngan secubit serbuk perasa. Pekat kan sos cili ngan 1 sudu kecil bancuhan tepung ubi .
Peha ayam yang sudah tersiat tu dikokak Firdaus seperti kumpulan malaikat maut mengkokak itik serati dalam Filem Rock oo
Lauk tambahan ; sawi batang putih goreng dengan bawang putih dan sos tiram
Sedapnya mengkokak ayam panggang black pepper ni , jangan lupa cuba resepi makcik tempe ni : )
Tarikh : 23 March 2013-Sabtu, 1 petang
Lokasi : rumah sendiri