Selamat tinggal tahun 2013.....Selamat datang tahun 2014, aku tak de azam baru dan tak pernah ada azam sebelum ni pun. Setiap tahun berlalu bermakna umur aku berganjak, hari -hari yang mendatang terus kulalui dengan penuh kebahagian , kesyukuran dan kesenyuman cuma satu harapanku di tahun 2014 agar aku menjadi manusia yang sentiasa bersyukur kepada Allah SWT atas limpah kurnianya dan rezekinya yang tidak putus-putus syukur syukur , oiiii dapat makan nasi pun dah boleh bersyukur. Setiap hari masuk ofis duk goyang kaki&teluk puas bergoyang sambung kira bulu kaki tangan plak, setiap hujung bulan ambik gaji, setiap hujung tahun ambik bonus pun dah boleh bersyukur oiii, aku pui pui pui saje mulut yang suka nak komplen tak cukup bonus tu. DASAR manusia yang tidak tahu nak bersyukur dengan nikmat tuhan, nasib baik ada orang nak bagi oii kalau tak melopongggg. Dah lah aku pun malas nak bebel panjang , Akhir sekali walaupun kita tak dilahirkan secantik So Wincci tapi kita kena bersyukur & berterima kasih kepada kedua ibu bapa kita kerana mereka bersusah payah melahirkan dan membesarkan kita sehingga ke hari ni. especially IBU, sebut betul-betul. Tak payah membebel sangatlah mak jemah nanti ramai yang bebulu maki mak jemah. Moh lah kita
Bahan-bahan untuk membuat bebola ikan talang
a)Isi ikan talang yang telah dibuang kulit
b)garam dan serbuk perasa secukupnya
c)sedikit sebuk lada sulah
d) setangkai daun bawang dihiris sederhana halus
e)Sedikit tepung ubi
a)Kisar isi ikan bersama garam, serbuk perasa dan lada sulah
Bahan -bahan untuk membuat sup sayur dan bebola ayam plus bebola ikan talang
1)1.5 liter stok ikan bilis
Cara menyediakan 1.5 liter stok ikan bilis
Masukkan ikan bilis dan lebih kurang 1.5 liter air ke dalam periuk.Reneh hingga mendidih mengunakan api sederhana.
Masukkan ikan bilis dan lebih kurang 1.5 liter air ke dalam periuk.Reneh hingga mendidih mengunakan api sederhana.
Sekiranya kita ingin menikmati stok ikan bilis cum sup yang sedap, manis dan lemak berkrim, sila beli spesis ikan bilis hitam yang dah siap berkopek.Sup hasil renehan spesis ikan bilis hitam,InsyaAllah tak mengecewakan.
2)5 batang sawi putih disiang [asingkan daun dan batangnya yang lembut]
3)4 ulas bawang putih [dicincang halus]
4)3 ulas bawang merah[dihiris halus]
5)10-14 ketul bebola ayam
6)10 ketul bebola ikan talang
Cara menyediakan sup sayur dan bebola ayam plus bebola ikan talang
1)Panaskan sedikit minyak masak plus 1tsp minyak bijan , tumis bawang putih cincang dan hirisan bawang merah kecik hingga naik bau
2)Setelah semuanya naik bau, masukkan stok ikan bilis .Renehkan sampai mendidih
3)Masukkan bebola ikan talang dan biarkan agak mendidih
4)Masukkan sawi putih diikuti dengan bebola ayam.Renehkan sampai mendidih
5) Akhir sekali tutup api dan angkat
comel tak bebola ikan talang kak ton??????????
Sup sayur dan bebola ayam plus bebola ikan talang
perghhhhhhhh sedapnya makan nasi berlaukkan sup sayur, sambal belacan dan ikan kering
Sambal belacan
Tarikh : 27 December 2013, Jumaat
Lokasi : Rumah sendiri
SELAMAT TAHUN BARU 2014
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .