Ajaran sesat ; Mak mertua aku yang cina tu tak memerlukan bawang goreng dan kicap cili untuk menyedapkan bihun supnya cuma aku yang melayu ni je yang masih lagi belum boleh menerima bihun sup tanpa cili kicap dan bawang goreng : )
Simple dan mudah je resepi bihun sup aku ni . InsyaAllah bihun sup aku ni cukup untuk 4 orang makan.
Cara menyediakannya
Bahan-bahannya
1)4 ulas bawang merah-dihiris
2)7 ketul fishball-dah banyak tu je yang ada: ) -dibelah 3
3)Sekeping dada ayam-dibasuh dan dihiris nipis
4)Lebih kurang dua gengam ikan bilis
5)lebih kurang 1.5 liter air
6)Garam secukupnya
7)Celur bihun dalam air yang mendidih dicampur dengan sedikit minyak
6)Garam secukupnya
7)Celur bihun dalam air yang mendidih dicampur dengan sedikit minyak
Step 1 ; Masukkan ikan bilis dan lebih kurang 1.5 liter air ke dalam periuk.Reneh hingga mendidih mengunakan api sederhana.
Sekiranya kita ingin menikmati stok ikan bilis cum sup yang sedap, manis dan lemak berkrim, sila beli spesis ikan bilis hitam yang dah siap berkopek.Sup hasil renehan spesis ikan bilis hitam InsyaAllah tak mengecewakan.
Lebih kurang 1/2 ikat sawi hongkong-siang sawi, basuh dan tuskan
Pilihlah sayur yang mempunyai rasa manis, contoh sawi hongkong, kobis panjang atau kobis cina .
1)Tumis hirisan bawang merah hingga naik bau dan agak garing
2)Masukkan hirisan ayam-masak hingga ayam separuh masak
3)Masukkan hasil renehan SAHAJA diikuti dengan fishball-Biar sup agak mendidih
4)Akhir sekali masukkan sawi hongkong-Biar mendidih sekejap
Saper yang tak suka masukkan sekali sawi dalam sup, mereka boleh celur sawi dan letak dalam bekas berasingan
5)Perasakan dengan garam secukupnya.
Hasil renehan sebelum dimasukkan sawi
Bihun sup mak mertua sedia untuk dihidang
Jemput makan murid-murid
Bonus pada orang yang rajin menyalin resepi bihun sup mak mertua .... jeng jeng mereka dapat resepi teh penyegar badan.Suka tak? cakaplah suka............haktuiii
Masukkan hirisan halia dan beberapa kuntum bunga cengkih ke dalam bekas plastik yang besar.Ekceli bekas plastik tak elok digunakan untuk mengisi air panas, tapi tak pelah untuk kali ni makcik tempe dilepaskan
Tuang air panas mendidih ke dalam bekas berisi hirisan halia dan bunga cengkih tadi.Masukkan 2 uncang teh lipton kemudian campurkan gula. Sebelum campurkan gula, dengar dulu pesanan Firdaus "kurangkan gula dalam minuman .Lebihkan manis dalam senyuman"
Jemput minum cikgu. Selamat hari cikgu kepada cikgu diseluruh dunia.
Tarikh : 14 May 2013, Selasa
Lokasi : rumah sendiri
Peristiwa : juadah makan tengahari merangkap juadah makan malam