Friday, 6 December 2013

Resepi nasi kukus langkah demi langkah ; Tips menjimatkan letrik


Lebih sudu dari kuah bermaksud  orang yang suka/gemar membuat sesuatu yang bukan sepatutnya dia yang buat atau dengan kata lain orang yang suka overshadow orang lain atau suka enterframe
contohnya ;  Orang yang bersenang lenang dalam rumah agam, mewah ,berair cond , berjawatan tinggi , berpendapatan tinggi,berkereta besar, mewah menjalar depan rumah tapi suka nak  menganjing pasal harga barang naik, minyak naik, tepung naik, beras naik , tarif elektrik naik whatever, #pitam   Rakyat marhaein seperti aku terpukau dan terus membisu seribu bahasa  tapi dalam hati gelak bagai nak rak. The moral of the story,kalau dah pakai kereta tu kira mampulah kan kalau nak dibandingkan dengan orang  yang  ke  hulu ke hilir dengan abang encenm naik motor. #pitamabangencem

Mari kita jimat letrik?tenaga, minyak(nak jimat sangatkan)
1)tutup kipas, tutup aircond guna kipas tangan , kalau masih panas tidur bog**l  je
2)jangan pakai rice cooker, masak je nasi guna dapur kayu tak pun masak atau kukus nasi  guna dapur gas
3)Simpan je kereta , budget apa kata bawak basikal atau motor......setakat tu jelah...  sendiri taip sendiri rasa nak muntah tau.  Cadangan  #jommuhasabahdiri
1)Basuh 1 cup beras hingga bersih.Sukat air untuk dikukus
2)Siapkan kukusan yang berisi air mendidih
2)Kukus dalam kukusan panas selama  25- 30 minit atau hingga nasi masak
3)Tutup kukusan(kukusan kuali : )
4)Nasi masak sepenuhnya selepas 25 minit

Motip ; makcik tinggal bertiga je kat rumah ni,  makan nasi pun sejemput, untuk mengelakkan dari buang nasi dan nasi tak melekat di rice cooker tu yang makcik gigih mengukus nasi. *cakap sambil hisap tembakau sentil*






Yang benar

Makcik pretend suci











Tarikh : 6/12/2013, Jumaat
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa :  Masak nasi



Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang