Berbalik pada tajuk entry diatas ; sejak cuti sekolah ni otak aku ligat memikirkan berakfast dan menu makan tengahari yang nak dimasak untuk Firdaus.Pikio punya pikio akhirnya... aku decide masak tomyam ayam style makcik peria.ko ado??
Kiub sup tomyam maggi menjadi penyelamat disaat aku kebuntuan idea memasak
Tumis bahan hiris sehingga naik bau
Bahan-bahan:
1)1/2 ekor ayam dipotong sederhana besar
2)2 kiub sup tomyam maggi
3)1/2 labu bawang holland [dihiris]
4)9 biji tomato cherry
5)2cm halia[dihiris kasar]
6)2 sudu besar sos tiram
7)8 biji cili api[dibelah dua]
8)3 batang serai dibelah dua dan diketuk
9)air dan gula secukupnya
Kecutkan ayam sebentar bersama baha-bahan lain
Cara menyediakan:1)Ayam yang dicuci berseh digaul dengan kunyit
2)Panaskan minyak dan tumiskan tomato ,hirisan bawang, halia, serai dan cili api sehingga naik bau dan agak kegaringan.
3)Masukkan ayam diikuti dengan sos tiram dan kiub sup tomyam maggi- Gaul rata dan biar ayam kecut
4)Masukkan air dan biarkan mendidih
5)Perasakan dengan gula secukup rasa dan angkat
Tomyam ayam style makcik peria(udah dihak patenkan ).ha ha ha ha
Tarikh : 3 Dec 2013, Selasa
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Juadah makan tengahari
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .
No comments:
Post a Comment