Abaikan tajuk yang seolah-olah ingin melempiaskan amarah dengan cara berhemah dan paling cute di dalam dunia. Ambik kau.Diantara gadis yang kutemui opsss nahi nahi diantara banyak-banyak makanan kenduri tak kiralah kenduri kahwin ke kenduri arwah ke kenduri tunang ke atau kenduri kesyukuran paling aku suka ialah gulai kawah @kuali@ periuk ayam atau daging. Lelagi gulai tadi dibuat pencicah roti, roti canai atau lempeng lembik. Bila dah lama tak makan gulai kenduri mulalah tekak ni feeling-feeling nak makan gulai.Kalau nak diikutkan , aku lebih suka gulai daging lembu tapi oleh kerana suami aku ada sedikit masalah dengan daging lembu maka terpaksalah aku menukar selera tekak ni kepada gulai ayam . Daging kambing aku suka juga tapi tekak ni tetiba kembang bila membayangkan daging kambing yang mempunyai banyak lemak itu digulai dengan santan kalau kambing dimasak rendang kering dan pedas aku okey lagi.
Okeylah tanpa melengahkan masa pergilah ambik ipad kalau tak de ipad pegi ambik pen dan kertas untuk menyalin resepi juadah berbuka cum bersahur.haha haha
Bahan-bahannya
1)ayam separuh bahagian -diberseh,dipotong sederhana besar dan digaram kunyit
2)rempah 4 beradik (bunga lawang , cengkih, kayu manis & pelaga) dan daun kari
Okeylah tanpa melengahkan masa pergilah ambik ipad kalau tak de ipad pegi ambik pen dan kertas untuk menyalin resepi juadah berbuka cum bersahur.haha haha
Bahan-bahannya
1)ayam separuh bahagian -diberseh,dipotong sederhana besar dan digaram kunyit
2)rempah 4 beradik (bunga lawang , cengkih, kayu manis & pelaga) dan daun kari
3)5 biji bawang merah, 3 biji bawang putih, 2cm halia, 2cm lengkuas,1cm kunyit hidup, 2 batang serai-dikisar halus
4)3sudu besar cili kisar
5)5sudu besar rempah daging /ayam-dibancuh dengan sedikit air
6)asam jawa sebesar ibu jari dibancuh dengan sedikit air
7)Santan dari setengah sebiji kelapa-jadikan lebih kurang 700ml santan
8)2 biji kentang-dikupas dan dibelah dua
9)garam, gula merah ke gula melaka either one dan serbuk perasa
Cara-cara menyediakannya
1)Tumis rempah 4 beradik (bunga lawang , cengkih, kayu manis & pelaga) dan daun kari hingga naik bau
1)Tumis rempah 4 beradik (bunga lawang , cengkih, kayu manis & pelaga) dan daun kari hingga naik bau
2)Tumis bahan kisar hingga naik bau dan agak garing
3)Tumis cili kisar hingga pecah minyak
4)Tumis rempah kari-Gaul supaya rempah mesra dengan semua bahan tumisan.
5)Masukkan ayam yang sudah digaram kunyit-kecutkan ayam selama 3 minit
6)Masukkan santan diikuti dengan kentang- Biar kentang agak empuk
7)Masukkan air asam jawa-biar agak mendidih
8) Masukkan garam, gula melaka dan secubit kecil serbuk perasa-seimbangkan rasa
Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah dikacau
Biar gulai ayam agak mendidih
Gulai ayam 2013.he he he
Gambar gulai diambil secara dekat tidak lain tidak bukan ialah untuk menunjukkan kepekatan gulai ayam shaheila Ruseli .ha ha ha
Sekian terima kasih, jumpa lagi................
Dari insan kerdil yang sedang melempiaskan perasaan sedih pada Makcik Tasha Shilla dalam Samarinda Epilog Cinta Khirana
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Juadah makan malam
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .