Oleh kerana akak tengah selsema plus batuk aku cadangkan dia makan nasi dengan kuah pindang je. Pindang tak berminyak dan rasa kuahnya agak sedikit masam amat bersesuaian dengan tekak orang yang kurang sihat.
Resepi pindang aku simple je
Bahan-bahan (untuk 5 ekor ikan selar)
Ikan selar dibersehkan dan dibelah dua kemudian digaram kunyit
1)1 1/2 labu bawang holand-dihiris
2) 2 cm halia-hiris bulat-bulat
3)2 cm lengkuas-dihiris atau dipotong sederhana besar
4)6 ulas bawang putih-dihiris
5)lebih kurang 9 biji cili hijau-dibelah dua
6)1 cm kunyit hidup-dihiris bulat-bulat
7)10 batang kacang bendi muda
8) 1/2 genggam asam jawa dibancuh dengan lebih kurang 1 liter air
9)Asam keping-untuk menambahkan rasa masam
Cara menyediakannya
1)Tumiskan semua bahan hiris sehingga layu dan naik bau
2)Tumiskan cili hijau
3)Masukkan air asam jawa-biar agak mendidih
4) Masukkan bendi-biar bendi separuh empuk
5)Masukkan Ikan selar-biar masak sekejap
6)Masukkan garam,secubit serbuk perasa dan 1/2 kecil gula-seimbangkan rasa.Jika kuah pindang terkurang masam boleh tambah asam keping
Ikan selar masak pindang, sedapnya makan nasi panas yang dibubuh kuah pindang berlebihan slurppp
Tarikh : 2 Jun 2013, Ahad
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Juadah makan tengahari
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .