Ikan cencaru ni kenalah digoreng dulu ye dak.
Bahan-bahan utk membuat sambal ikan cencaru (anggaran 7 ekor ikan cencaru bersize sederhana)1) 15 tangkai cili kering-direndam dalam air panas dan dikisar halus
2)7 ulas bawang merah-dikisar kering
3)asam jawa sebesar ibu jari-dibancuh dengan sedikit air
4)Garam, gula dan serbuk perasa
Cara menyediakannya
1)Panaskan minyak dalam kuali.
2)Tumis bawang kisar hingga agak garing-guna api sederhana
3)Tumis cili kering hingga pecah minyak-guna api sederhana
4)Masukkan air asam jawa-Biarkan sambal mendidih
5)Masukkan garam, gula dan secubit serbuk perasa-seimbangkan rasa
6)Angkat sambal tadi dan curahkan di atas ikan goreng cencaru
ehem ehem ikan cencaru goreng sambal ni sedia untuk dihidang
Bahan-bahannya
1)1 ikat kacang panjang-dipatah atau dihiris lebih kurang 2 cm kemudian dibasuh dan dituskan
2)1/2 genggam ikan bilis
3)lebih kurang dua sudu besar cili kisar
4)4 ulas bawang merah & 3 ulas bawang putih -dikisar kering
5)garam, gula dan secubit serbuk perasa
Cara menyediakannya
1)Panaskan lebih kurang tiga sudu besar minyak
2)tumis ikan bilis hingga naik bau kemudian ketepikan di tepi kuali-kecikkan api
3)Tumis bawang kisar hingga nak bau-guna api sederhana
4)Tumis cili kisar hingga pecah minyak-masih gunakan api sederhana
5)Masukkan kacang panjang-sentiasa kacau sehingga empuk-gunakan api kecil
6)Taburkan sedikit garam , sesudu gula dan secubit serbuk perasa.
7)Masukkan 150ml air -kacau sekejap
8)Tutup api dan sedia dihidang
Adik cakap kacang panjang goreng ni sedap.Aku rasa pun macam sedap.Tetiba aku rasa seperti naik lif tekan sendiri.stopp aku tak nak pergi tingkat 15.....
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Masak-masak juadah makan malam, Menu makan malam
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .