Aku
sendiri rasa terkagum dengan diri
sendiri, dalam waktu-waktu hari bekerja aku gigih menyediakan juadah makan malam biarpun aku
tahu yang makannya hanya 3 mulut . Tak pe, tengah berkobar-kobar semangat nak
masak kita kena lupakan perkara yang
boleh menganggu konsentrasi kita nak memasak ye dak. Hakikatnya , sesedap-sedap
makan makanan luar kalau setiap hari makan pun jemu juge .Aku dah jemu aku dah
bosan. Bukan tak nak masak bukan malas Cuma waktu-waktu hari berkerja aku sampai rumah pun nak dekat maghrib , Firdaus
pun sebelum balik rumah dah siap makan kat rumah pengasuh dan suami pulak lambat balik kerja itu yang
membuatkan semangat aku nak memasak tu
kureng sikit.Malam tadi
aku masak simple je , aku goring ikan selar dalam 5 ekor, buat sambal belacan
cair dengan sup fishball + kalian hongkong. Aku ingatkan aku sorang je makan ,
dekat nak pukul 9 Firdaus bagitau dia
lapar.Terkejut juge aku dengar bila dia kata lapar tapi tak pelah budak tengah berselera nak
makan, layan jelah.
Ikan selar
disiang dan dicuci berseh kemudian digaul dengan garam dan secubit kecil serbuk perasa dan diikuti dengan sedikit rempah kari.Bila ikan dah bergaul
mesra bolehlah gaul sekata ikan tadi
dengan 2 atau 3 sudu besar tepung jagung . Perap dalam 15
minit kemudian bolehlah digoreng dalam minyak panas.
Sambal belacan cair
Sepaket fishball-basuh dan belah dua
Lebih kurang 1/2 paket kailan hongkong-disiang , dicuci berseh dan dituskan
Bahan-bahannya
1)sepaket
fishball-dibilas ngan sedikit air dan dibelah dua
2)1/2 paket
atau 1 paket kalian hongkong-disiang , dicuci berseh dan dituskan
3)4 ulas
bawang merah –dihiris
4)4 ulas
bawang putih –dihiris
5)1 kiub pati ikan bilis knors
6)Sedikit
garam-Sesiapa yang suka sup sedikit masin boleh tambah sedikit garam
Cara-cara
menyediakannya
1)Tumis
hirisan bawang merah dan bawang putih dalam sedikit minyak panas hingga naik bau dan layu-guna api sederhana
2)Masukkan
kiub pati ikan bilis knors-kacau sekejap
3)Masukkan
600 ml -1000ml air-biar agak mendidih
4)Masukkan
Fish ball
5)Masukkan kalian
hongkong-biar mendidih sekejap
6)Tutup dan
sedia dihidang
Abaikan budak
yang sentiasa happy bila dapat makan nasi
dengan sayur terutama kalian hongkong, sawi cina lebih lagi kalau digoreng
dengan bawang putih
Setakat ni
saje kemerepekan aku untuk hari ini,
jumpa lagi…………..
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .