Assalamulaikum kengkawan. Tengah buat apa tu? cik senah di sini sedang mengupdate blog sambil mengudap-gudap kacang dari kudat pemberian bos . Sedap betul kacang dari kudat ni, tak boleh berhenti mengudap , berlawan-lawan dengan bos mengudap. Buruk betul siku bos aku ni, dah bagi ambik balik. Ingatkan hajat dihati nak memunya kacang kudat tu hurmmm nampak gayanya macam tinggal angan-angan je lah. Tengah cik senah syok-syok mengudap kacang tetiba cik senah teringat janji dengan kak ngah nak bagi resepi kari ikan bawal . Cik senah perhati je kak ngah tu memang happy sangatlah kalau dapat resepi ehem ehem ehem bilalah agaknya cik senah dapat merasa kari ikan air tangan kak ngah .okey kak ngah sila salin rsepi jangan tak salin.
Diantara bahan -bahan untuk kari ikan bawal
Ikan ni lagi lama diperap dengan garam kunyit lagi sedap sebab kunyit dan garam dah benar-benar mesra dan sebati
Resepi kari ikan bawal
Bahan-bahan
1)2 ekor ikan bawal tambak sederhana besar[ikan dibersehkan dan dikelar kemudian digaram kunyit] ketepikan.
2)5 sudu besar rempah kari ikan,aku guna rempah kari ikan Alagapas [bancuh rempah dengan air ]
3)3 ulas bawang merah & 3 ulas bawang putih[dihiris nipis]*
4)2 cm halia [dimayang]*
5)1 sudu kecil halba yg dicampur sedikit biji sawi*
5)1 sudu kecil halba yg dicampur sedikit biji sawi*
6)2 tangkai daun kari*
7)8-10 batang bendi[dicuci berseh]
7)8-10 batang bendi[dicuci berseh]
7)Air asam jawa[1/2 genggam asam jawa dibancuh bersama dengan 800 ml air]
8)Garam dan serbuk perasa secukupnya
Kepekatan kuah kari ikan bergantung kepada kepekatan air asam jawa dan kuantiti rempah kari
Cara memasak
1)Panaskan minyak,tumiskan bahan yang bertanda bintang hingga naik bau.
3)Setelah naik bau, masukkan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak
4)Kemudian masukkan air asam jawa dan garam.Kacau sebati . Biarkan agak mendidih baru masuk kacang bendi .
5)Bila kacang bendi dah separuh empuk, masukkan ikan dan bahan perasa secukupnya. Biarkan masak
8)Garam dan serbuk perasa secukupnya
Kepekatan kuah kari ikan bergantung kepada kepekatan air asam jawa dan kuantiti rempah kari
Cara memasak
1)Panaskan minyak,tumiskan bahan yang bertanda bintang hingga naik bau.
3)Setelah naik bau, masukkan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak
4)Kemudian masukkan air asam jawa dan garam.Kacau sebati . Biarkan agak mendidih baru masuk kacang bendi .
5)Bila kacang bendi dah separuh empuk, masukkan ikan dan bahan perasa secukupnya. Biarkan masak
Anak cik senah yg sulung suka sangat makan nasi dengan kari ikan dan sambal belacan
Mantopkan,ikan bawal goreng cik senah
Dapat kunyah kepala & ridip ikan bawal goreng pun sodap.Perghhh lemak berkrim aja rasanya.
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .