Setelah aku diperkenalkan dengan fresh milk jenama farm fresh dua bulan lepas sejak tu aku dah tak berpaling pada jenama susu yang lain
*Bahan -bahan untuk membuat butter kek
1)250 grams butter(aku guna tatura & Ballantyne salted butter)
2)150 grams castor sugar
3)250 gram self raising flour
4)4 biji telur(suhu bilik)
5) satu sudu besar fresh milk
6)sedikit essen vanilla
Cara menyediakannya
1)Pukul butter dengan gula castor sampai kembang dan gebu
2)Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga kembang
3)Masukkan essen vanila dan pukul sekejap
4)Masukkan self raising flour sedikit demi sedikit sambil memukul menguna mesin pemukul pada tahap
5)Akhir sekali masukkan fresh milk sedikit demi sedikit sambil memukul
6)Rehatkan adunan kek dalam masa 20 minit
7)Bakar kek dalam oven selama 35-40minit pada suhu 180 darjah celcius
Aku gandakan *bahan-bahanya sebab nak menyediakan lebih kek .
putar jangan tak putar gula dengan butter sehingga kembang dan gebusss
oh my adunan butter kek
Butter kek yang hampir masak
Orang dalam rumah makcik suka butter kek yang agak lembab lembab
Berbaloi, butter kek ni dapat diagihkan sedikit kepada pengasuh Firdaus dan rakan ofis
Tarikh : 26 November 2013,Selasa
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : exercise mata dan tangan
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .
1 comment:
butter cake guna butter murahan mesti jauh beza dgn butter cake guna pure butter ni kan kak.. sesekali nak cuba jugak lah..
haishh.. rumah sebelah2 akak takde yg kosong ke.. kot boleh menyewa dekat dekat..hahaha..
Post a Comment