Masa masuk my mydin nak cari peria katak minggu lepas, mata ni terpandangkan sos rojak dengan madu keluaran FAMA. Dan entah kenapa bila aku tengok sos rojak tu air liur meleleh, tekak ni macam teringin nak makan rojak buah.Arghhhh tetiba geram dengan tekak sendiri , bukan apa selalunya yang suka asam, mangga cicah kicap , dan rojak buah ni somi aku je.ha ha ha karma what goes around comes around, hambekkk ko saper suruh ngutuk somi : (
tak boleh lawan rojak mak bee, kalau dorang lebihkan petis (otak udang) mungkin rasanya sama dengan rojak mak bee.
Memula hiriskan dulu mangga mudah, timun, sengkuang , ceh ceh poyokan
Masukkan kesemua bahan hirisan tadi ke dalam bekas , kemudian masukkan sos rojak sedikit demi sedikit dan gaul sekata.
3 ketul peria katak sederhana besar
Bahan-bahannya
1)segenggam cili api dikisar kering(Saper suka pedas boleh tambah lagi segenggam .....alang-alang menyeluk pekasam biar sampai cirit la la la)
2)4 ulas bawang merah plus,dua ulas bawang putih dan 1 cm kunyit, dihiris dan dikisar kering
3)1/2 genggam ikan bilis, dicuci bersih dan dikisar kering
4)Peria yang telah dihiris nipis dan direndam dengan air garam
5)Garam, gula dan secubit serbuk perasa.
tomato ceri-kuantiti ikut suka kalau tak de pun tak pe
Peria dihiris nipis dan direndam dengan air garam sekejap.Setelah direndam dalam 1/2 jam barulah dibasuh dan dituskan
Cara menyediakannya
1)Panaskan minyak dan tumis bahan 2 sehingga naik bau
2)Bila bahan 2 dah naik bau , masukkan ikan bilis kisar diikuti dengan cili api kisar dan tumis sehingga pecah minyak
3)Setelah semua bahan naik bau , masukkan tomato ceri diikuti dengan peria, masak peria sehingga lembut
4)Akhir sekali masukkan gula, garam dan secubit serbuk perasa.Pandai-pandailah seimbangkan rasa
peria plus tomato ceri goreng cili
Bahan untuk membuat tomyam (anggaran ayam separuh ekor)
1)Separuh ekor ayam dibersehkan dan dipotong sederhana besar
2)Satu labu bawang besar holland dihiris3)6cm lengkuas diketuk dan diptong sederhana besar
4)4 batang serai 3-4 batang serai dibelah dua
5)4-5 helai daun limau purut
6)10 biji cili api dibelah dua(saper suka pedas boleh buh sekilo cili api)
7)sebiji limau purut(ambik jus)
8)5-6 sudu besar paste tomyam mae pranom(kalau tak de mae pranom, paste tomyam adabi pun on)
9)1 batang carrot sederhana besar dipotong baji
10)Garam dan gula
Ayam yang telah dibersehkan dan dipotong sederhana besar
Cara menyediakannya3)Setelah semua bahan sebati dan naik bau , masukkan ayam dan biar ayam kecut sekejap
4)Bila ayam kecut masukkan 1 liter air diikuti dengan carrot dan biar sampai carrot empuk
5)Sebelum angkat perahkan jus limau nipis dan masukkan sedikit garam dan gula .Pandai-pandailah seimbangkan rasa.
Tomyam ayam
Pesanan makcik peria ha ha ha tetiba je makcik peria, sukatilahhhhhh
*Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah dikacau*
Tarikh : 19 Oktober 2010, Sabtu
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Juadah makan tengahari
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .