Wednesday, 2 October 2013

Pantryku syurgaku ; buat putu mayam cara mudah @ the making of putu mayam

Semenjak kami diperkenalkan oleh rakan  seorang  sekerja  cara mudah membuat putu mayam dengan mengunakan bihun Faiza ,sejak tu tekak kami ni asyik  teringin je nak makan putu mayam.Syukur Alhamdulillah , tengahari semalam  rakan sekerja tersebut sudi mengoffer diri   membuatkan kami putu mayam .I love u bery muchlah. Cekap....bahan-bahan untuk membuat putu mayam dia dah bawak siap-siap  dari rumah. Masa dia buat putu mayam aku tak tanya tapi aku perhati je dia buat.
 
Bahan-bahannya
1)Bihun Faiza
2)2 keping bihun (rendam terlebih dulu bagi lembut)(kuantiti bihun terpulang pada kuantiti orang yang nak makan) ;
3)Celurkan bihun tadi  sebentar dalam  air  mendidih dan sejat. My opinian better bihun yang dah direndam  dan ditus tadi dikukus .Apapun terpulang pada citarasa masing-masing.

Putu mayam sedap dimakan bersama kelapa parut bercampur  sedikit garam yang telah dikukus dan gula merah. Kelapa  tu ratu kebaya yang gaul dengan garam, aku tukang perhati je

Ratu kebaya sedang mengaul kelapa yang telah dikukus bersama garam manakala rakan sekerja merangkap tukang ajar buat putu mayam  sedang menyediakan putu mayam
 
Muka happy ratu kebaya yang  tak sabar nak makan putu mayam.Motip tunjuk bungkusan milo tapi kitaorang semua minum teh o????
tukang buat air teh o .Berat sama dipikul ringan sama dijinjang begitulah kami diibaratkan.















Tarikh : 1 October 2013, Tuesday
Lokasi  : Pantry company besar
Peristiwa : Lunch













Selamat datang