Gulai ayam pokat Cameron Highland....huk huk huk
Bahan-bahan untuk gulai ayam sekor1)ayam sekor dipotong 16 atau sederhana besar-dibersehkan dan digaram kunyit
2)500ml santan cair dan 200 santan pekat
3)dua sudu besar kerisek
4)4 biji ubi kentang-dikupas kulit dan dibelah dua
5)sekeping asam keping
6)Sedikit daun kari dan rempah 4 beradik (bunga lawang , cengkih, kayu manis & pelaga) dan daun kari
7)Garam,sedikit gula melaka/kabung dan serbuk perasa secukup rasa
Bahan kisar A
1)15 tangkai cili kering -direndam dengan air panas dan dikisar halus
Bahan kisar B
1) 8 ulas bawang merah
2)4 ulas bawang putih
3)2 cm halia
4)1 cm kunyit hidup
5)5 batang serai
Bahan C
1)5 sudu besar rempah kari ayam dibancuh dengan sedikit air
Cara menyediakannya
2)Tumis bahan kisar B sehingga naik bau dan pecah minyak
3)Bila bahan kisar B dah pecah minyak masukkan bahan kisar A dan bahan C
4)Setelah cili kisar plus rempah kari dah pecah minyak ,masukkan ayam diikuti dengan kerisek dan biar ayam sampai kecut
5)Bila ayam dah kecut ,masukkan santan cair dan kentang.Biar sampai kentang empuk. 6)Setelah ayam masak dan kentang empuk barulah masukkan santan pekat -kacau dan biar mendidih sekejap.(Kalau kuah nampak pekat boleh tambah air)
7)Akhir sekali masukkan garam, sedikit gula melaka dan serbuk perasa.Pandai-pandailah seimbangkan rasa.
Gulai ayam sedap sangat kalau dijudukan dengan ikan masin, sambal belacan berulam timun dan telur dadar.
Ulam timun sedap dimakan bersama dengan sambal belacan.Timun aku ni dah macam timun jadi-jadian pulak gara-gara terlebih edit
Selalunya kalau masak kari atau gulai ayam aku mesti buat sambal belacan
Telur dadar (3 biji telur dikacau dengan sesudu mayonis, sedikit kicap cair dan 1/2 labu bawang holand(dipotong dadu)
Tarikh : 16 September 2013,Isnin
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Sendiri masak sendiri makan
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .