Tempe Goreng bawang putih
1)6 keping tempe dikerat dua kemudian gaulkan tempe bersama garam, kunyit dan 4 ulas bawang putih yang dikisar.Perap seketika2) Panaskan minyak dan goreng tempe hingga garing.
Bayam goreng bawang putih dengan ikan bilis
Telur goreng masak sos
Bahan-bahan
1)5 biji telur ayam
2)1 labu bawang holand dihiris bulat
3)5 sudu besar sos cili dicampur dengan 3 sudu besar sos tomato
4)gula, garam dan secubit serbuk perasa
1)5 biji telur ayam
2)1 labu bawang holand dihiris bulat
3)5 sudu besar sos cili dicampur dengan 3 sudu besar sos tomato
4)gula, garam dan secubit serbuk perasa
Cara menyediakannya
1)5 biji telur ayam digoreng mata kerbau dan ketepikan
2)Tumis bawang holand sehingga naik bau dan layu
3)Tumis sos cili yang dicampur sos tomato sekejap
4)Setelah semua bahan naik bau, masukkan air(Kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)
5)Masukkan gula,garam dan secubit serbuk perasa.Pandai-pandailah seimbangkan rasa
6)Kacau sekejap, tutup api dan curah kuah sos kat atas telur goreng mata kerbau tadi
Tarikh : 2 Sepetember 2013, Rabu
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Juadah Makan malam
*********************************
Ayam kicap MIL
Bahan -bahan untuk ayam kicap MIL(Anggaran ayam separuh ekor)
1)Separuh ekor ayam dibersehkan dan dipotong sederhana
2)2 cm halia-dihiris bulat
3) 3-4 ulas bawang putih-dipecahkan dan dibuang kulit
4)dua sudu besar kicap pekat
5)1/2 sudu besar sos tiram
6)1 sudu besar sos cili
sesudu kecil lada hitam kisar
Cara-cara menyediakannya
1)Tumis bawang putih dan halia shingga naik bau dan agak garing-Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalanh dikacau
2) Masukkan ayam dan masak sehingga ayam, empuk(Masak dalam chefal atau kuali mengunakan api yang sederhana)
3)Setelah ayam empuk masukkan kicap pekat diikuti dengan sos tiram dan sos cili -kacau sehingga ayam bergaul mesra dengan sos
4)Jika kuah kicap terlalu pekat tambah sedikit air
5)Akhir sekali masukkan sedikit lada hitam kisar dan kacau sekejap .Seimbangkan rasa dan tutup api
Bahan-bahan untuk membuat timun masak taucu
1)sebiji timun size besar-dibersehkan , dibelah empat dan dihiris nipis
2)3 sudu besar taucu cap bilal(dibilas sedikit dengan air dan dilenyek kasar dengan sudu)
3)4 ulas bawang putih -dikupas dan cincang
4)Gula dan secubit serbuk perasa
Cara menyediakannya
1)Tumis bawang cincang sehingga nai bau
2)Bila bawang dah naik bau,masukkan taucu dan tumis sehingga naik bau dan agak garing
3)Setlah semuanya naik bau dan garing, masukkan hirisan timun-kacau rata dan tutup kuali.Masak dengan api sederhana hingga timun empuk(tambah sedikit lagi air jika perlu)
4)Masukkan gula dan secubit serbuk perasa. Pandai-pandailah seimbangkan rasa
Timun goreng taucu
Tarikh : 3 September, Khamis
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Juadah makan malam
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .