Tuesday, 21 May 2013

Jus honeydew terbaek dari ladang

Aku peminat tegar honeydew dalam bahasa melayunya  tembikai susu. Macamlah orang tak tahu honeydew tu tembikai susu.ha ha ha ha .so what. Petang Jumaat lepas aku senyum sampai ke telinga bila nampak  suami  bawak balik honeydew .Boleh tahan besar honeydew  tu . Proses pengupasan kulit honeydew  hinggalah proses pembelahan honeydew semuanya suami yang buat, he he he. Dosa dera suami hambik ko  dapat honeydew tak berapa manis. Redo jelah tapi kalau mengikut kata orang tua-tua makin panas cuaca makin manis la rasa buah terutama buah tembikai . Sekarang ni kan cuaca panas  alah kenapa tak berapa manis.Dosa tau tak pelah dah tak de rezeki nak makan honeydew manis, nak buat macam mana.

Bila  honeydew dah tak berapa manis  jadi kuranglah orang nak makan. Bila kurang orang nak makan, kenalah aku  cari jalan untuk menarik minat orang nak makan . Jalannya bukan  jalan bertar mahupun jalan bersimen , Jalannya ialah dengan membuat jus honeydew.kah kah kah


Baki  honeydew yang tinggal, yang lain semua aku  buat jus
Kisar honeydew yang sudah dibuang kulit dan biji
Sila abaikan dapur ku yang berselerak, beri fokus kepada senyuman anakku yang manis menawan.
 
Susu ideal memainkan peranan yang penting dalam mendapatkan jus honeydew terbaek dari ladang

Cara menyediakannya

1)Masukkan 4 sudu susu ideal ke dalam bekas yang berisi jus honeydew-kacau sekata
2)Tambah air gula(gula pasir  yang dimasak dengan air)-ikut suka kalau nak manis bubuh lebih
3)Nak extra sejuk  tambah ais batu
Tengah-tengah panas macam ni nampak  ais, sejuk je rasa tekak terus hilang dahaga
Adik, masa  ibu  ambik gambar jangan pandang  macam tu boleh tak?. spoil je tau adik ni : )
Habis manis sepah dibuang. Jangan tak tahu, sepah tulah yang berguna boleh buat masker muka, kumpulan sepah pulak boleh buat lawak.
Jangan pandang remeh terung kecil ni....ia memiliki tekstur yang lembut dengan rasa manis.Goreng dengan udang kering pun sodap

Bahan-bahannya
1)Lebih kurang 12 biji terung bulat size kecil-dibelah dua , dibasuh,dibelah dua dan digaul dengan sedikit garam
2)5 tangkai cili kering dikisar bersama 3 biji bawang merah
3) 4 ulas bawang putih-dicincang
4)lebih kurang 1/2 genggam udang kering -dibasuh dan dituskan air kemudian dikisar sederhana halus
5) 1 sudu besar sos tiram
6)1 sudu kecil gula

Cara menyediakannya
1)Panaskan minyak, deep fry terung tu
2)Angkat dan susun dalam pinggan sesuai
3)Tumis bawang putih cincang  sehingga naik bau dan agak garing-guna api sederhana
4)tumis cili kisar sehingga pecah minyak
5)Masukkan sos tiram diikuti dengan gula-tumis sekejap
6)Tambah sedikit air kacau dalam 2-3 minit
7)Tutup api, angkat dan curah kuah di atas terung tadi
terung kecil goreng udang kering 
Syukur Alhamdulillah separuh  ikan pari ni pemberian kawan suami,separuh pun separuh janji fresh , rezeki jangan ditolak ye dak .Semenjak dua menjak ni suami aku sibuk kerja sampaikan tak de masa nak  pergi memancing .

Ingatkan nak masak asam tumis ikan pari tapi jemu pulak  asyik lauk asam tumis je.Fikir punya fikir...akhirnya ikan pari tu aku masak sambal.
Abaikan seketul ikan pari yang tak bersalut sambal itu.

Sekali sekala makan nasi dengan sambal  ikan pari  layan gak .Resepi sambal ikan pari aku ni simple je macam sambal ikan yang lain gak.





Tarikh : Malam 17 May 2013 , Petang jumaat& 18 May 2013, Sabtu
Lokasi : rumah sendiri
Peristiawa : Menu makan tengahari



Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .