Monday, 20 May 2013

Nasi goreng cina ; segalanya mudah dengan Seasoning Maggi sos perasa


Dipasaran terdapat berbagai-bagai  jenis produk   seasoning powder dan seasoning sos.Samada untuk masakan harian ataupun untuk menyedapkan makanan,yang jelas produk ni direka khas untuk memudahkan kerja memasak kita di dapur. Sebagai seorang ibu yang bekerja sepenuh masa,mempunyai anak yang masih bersekolah dah tentulah aku tak punya  masa untuk memasak menu-menu yang berat. Sehinggakan masa untuk  anak dan suami sendiri  amat terhad.Biasanya pada hari bekerja aku memilih untuk memasak  menu ringkas-ringkas saje tak pun tapau makanan dari luar . Berikut adalah cadangan beberapa menu makan tengahari dan makan malam ringkas  bersesuaian dengan  ibu bekerja .
a)semua  jenis nasi goreng, mee atau bihun goreng
b)ayam atau ikan goreng
c)semua jenis sup (terutama sup ikan ayam atau sayur)
d)Semua jenis hidangan sayur goreng

Seasoning just a few drop to every dish *ciplak je ayat kat botol tu*

1/2 ikat sawi hongkong
 


Bahannya mudah saja

1)Gaul sekata  nasi sejuk bersama  sedikit garam 
2)4 ulas bawang merah-dihiris
3)6 ulas bawang putih-dicincang 
4)5-6 biji fish ball-dibelah tiga
5)Sekeping dada ayam-dihiris  kecil 
6)1 ikat sawi hongkong-siang sayur, basuh dan tuskan
7)2 biji telur
8)beberapa titis minyak bijan
9)beberapa titis seasoning maggi


cara menyediakannya

1)Panaskan minyak(campurkan minyak dengan beberapa titis  minyak bijan)tumis hirisan bawang merah dan bawang putih cincang-guna api sederhana
2)Masukkan hirisan ayam-kacau hingga ayam separuh masak
3)masukkan isi ayam , kacau hingga separuh masak ketepikan ditepi kuali
4) masukkan hirisan fishball
5)masukkan sawi hongkong -kacau dan kaup hingga bergaul sayur dengan bahan tumisan
5)pecahkan dua biji telur , kacau hingga garing sepenuhnya
6)Masukkan nasi sejuk-Gaul rata dan tekan nasi supaya tidak berketul-ketul
7)Masukkan 5-6 titis seasoning maggi sos perasa kemudian kacau sebati -gunakan api kuat
8)Sesuaikan rasanya kemudian angkat dan hidangkan

Kalau suka boleh layan nasi goreng cina  bersama kicap cili (Hirisan cili api plus kicap cair) 


Nasi goreng cina pujaan hati Firdaus
Dimakan bersama ayam bob baki lauk makan malam
poyo, boleh pulak dia buat muka serius masa  tengah makan nasi goreng cina dengan ayam bob
nasi goreng cina bersambung masa breakfast  dimakan bersama  telur mata kerbau







Tarikh : 13 May 2013,Isnin
Lokasi  : Rumah sendiri
Peristiwa : Juadah makan malam cum breakfast









Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang