Sejak arwah mak dan adik beradik dah tak de jarang aku buat minum petang.Teringat dulu masa mak dan adik beradik aku masih ada,waktu petang pada setiap hujung minggu masing-masing merengek-rengek minta dibuatkan lempeng kelapa cicah sambal ikan bilis tak pun cekodok ikan bilis untuk minum petang. Aku ni walau penat macam mana pun , jarang sekali menolak segala permintaan adik beradik. Sedih bila difikirkan balik sejujurnya aku rindu gelak tawa dorang tapi tak pelah sekurang-kurangnya ada juge benda yang aku buat dapat membahagiakan dorang.
Petang sabtu yang lepas tetiba je mode nak buat kek kopi untuk minum petang come back.Lebih kepada mood teringat orang yang dah tak de agaknya : (
Tulun abaikan rumahku yang berkepau lampau tu. Anak terunaku yang terpaksa memegang mesin pemutar kek bila maknya bizi nak ambik gambar : )
Bahan-bahan untuk kek kopi besa besa
1)250 gm butter scs
2)150-200 gm gula kastor
3)4 biji telur
4)200 gm self raising flour
5)1/2 tsp double action baking powder
6)1 tbsp susu ideal
7)1tbsp perasa kopi
Cara menyediakannya
1)Pukul butter dan castor sugar hingga kembang
2)Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga habis
3)Masukkan perasa kopi
3)Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil memutar dengan kelajuan tahap 1
5)Masukkan susu ideal sambil memutar dengan kelajuan tahap 1
4)Kacau rata dan masukkan ke dalam acuan yang dah dilengser dengan sedikit butter.Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah celcius selama 45 minit
kek kopi siap untuk dibakar
Bakar selama 45 minit pada suhu 180 darjah celcius
kek kopi yang dah siap dibakar
kek kopi besa besa ni sedap dimakan bersama secawan nescafe panas
Date : 11 May 2013,Sabtu
Lokasi : rumah sendiri
Peristiwa : Menu minum petang
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .