kuang ajarkan,tepung company tak nak guna boleh plak guna tepung Nona, lek lah
Bahan-bahan:
Bahan A
Bahan A
1)350gm tepung top
2)dua sudu besar susu tepung
3)secubit garam
4)2 sudu besar shortening /butter(aku guna shortening)
Bahan B
6)1 sudu besar serbuk yis(aku guna mauripan)
7)2 sudu besar gula castor
8)Air secukupnya
Cara menyediakan :
2)dua sudu besar susu tepung
3)secubit garam
4)2 sudu besar shortening /butter(aku guna shortening)
Bahan B
6)1 sudu besar serbuk yis(aku guna mauripan)
7)2 sudu besar gula castor
8)Air secukupnya
Cara menyediakan :
1)Bancuh yis dan gula castor bersama 120ml air suam.ketepikan.
2)Gaulkan bahan A sebentar
3)Campurkan bahan A dan B ,masukkan air sikit-sikit dan uli hingga licin dan lembut(aku guna mesin pengadun)
4)Uli hingga dapat doh yang licin dan tak melekat ditangan(aku cengkelat , uli guna mesin pengadun
5)Masukkan dalam bekas bertutup selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda
6)Dah naik tumbukkan doh untuk mengeluarkan angin
7)Bahagikan adunan kepada 12 bahagian atau ikut sukahati korang .Isikan sambal ikan bilis dan tutup kemas.Susun dalam loyang yang telah disapu majerin.Buat sampai adunan habis8)Perap sekali lagi selama 30 minit supaya bun kembang
9)Bakar dalam suhu 180 celcius selama 25-30 minit
Abaikan bun yang terlebih sambal ikan bilis tu : )
10)Sejurus keluar dari oven ,sapukan permukaan bun dengan butter/majerin
my bun sambal ikan
Lebih sambal ikan bilis lagi sedap ye dak
Tarikh : 7 December 2013, Sabtu
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Breakfast
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .
1 comment:
alohh..buat malas tapi nak skit bleh?hehehe..
Post a Comment