Thursday, 5 September 2013

Stew ayam ; Resepi simple dan sedap

~Kenangan itu menerjah kembali~ Sampai sekarang aku masih terasa-rasa lagi kesedapan gravy lamb shank yang seakan-akan rasa stew  ayam. Tetiba rindu dengan  lamb shank . Entah bila lagi aku dapat merasa kesedapan lamb shank David Brown's. ? Makcik , berpijaklah dibumi nyata . Berbahagialah dengan apa yang makcik miliki  bersyukur saje sudah. Dunia masih belum kiamat, mengapa perlu ada tragedi buah epal with Ratu kebaya, Puteri Yasmin.Opss makcik dah semakin makcik, lupa  dimana makcik berada ????*makcik bajet retis*

~Dan kenangan itu semakin menghantui~makcik terus masuk ke dapur dan mula memasak STEW AYAM
 Ayam yang telah diperap worcestershire sauce Lea Perrins

Bahan-bahan untuk  membuat stew ayam(anggaran ayam separuh ekor)
1)Ayam separuh ekor dipotong sederhana kecil , dibersehkan dan diperap dengan  worcestershire sauce Lea Perrins selama  1/2 jam
2) 1/2 labu bawang holand-dihiris nipis
3)sedikit cayenne powder, oregano flakes atau parsley flakes
4)50ml susu segar
5)5 sudu besar sos tomato atau tomato puri  atau paste whatever
6)1/2 batang carrot-dikupas kulit dan dipotong ikut suka
7)Lebih kurang 500 ml air

8)2 biji kentang-dikupas kulit dan dipotong ikut suka
9)2 biji tomato -dipotong ikut suka
                                         bahan-bahan untuk membuat stew
Cara memasak

1)Panaskan butter dan tumiskan hirisan bawang holand ,tomato dan bawang putih  sehingga naik bau dan layu
2)Selepas bahan tumisan naik bau, masukkan sos tomato  diikuti ayam dan kacau sekata
3)Bila ayam dah  separuh masak , masukkan oregano flakes dan cayenne powder kentang dan carrot diikuti air dan kacau sekata. Tutup kuali dan guna api kecil supaya segala rasa bahan-bahannya terutama rasa dari ayam dapat dikeluarkan sepenuhnya.Biar sehingga kentang dan carrot empuk.
4)Selepas kentang dan carrot   empuk sepenuhnya, masukkan fresh milk  -Biar  mendidih sekejap
5)Boleh  ditambah lagi air  jika kuah terlalu  pekat. Sebelum diangkat ,perasakan dengan garam.Pandai-pandailah seimbangkan rasa


Sedapnya cicah stew ayam dengan garlic bread atau riti wholemeal
Ko ado hirup stew ayam pakai sudu garfu





Tarikh : 3 Sept 2013, Selasa
Lokasi : rumah sendiri
Peristiwa : Juadah makan malam



Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang