Lamb shoulder wa beli kat Jaya Jusco Bukit Tinggi
Bahan -bahan untuk perap lamb shoulder (Anggaran 7 keping lamb shoulder)
1)7 keping lamb shoulder
2)5 cm halia, 1 cm kunyit hidup, 4 ulas bawang putih dan 4 ulas bawang merah-dikisar
2)3 sudu besar Honey
3)4 sudu besar Sos tiram
4)4-5 sudu besar lada hitam kisar
5)1/2 sudu kecil serbuk Jintan manis , 1/2 sudu kecil jintan putih dan 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar,
6)Sedikit kicap cair penganti garam
Cara menyediakannya
1)Masukkan ke semua bahan perap ke dalam bekas (Agak-agak muat untuk letak lamb shoulder tu)
2)Masukkan lamb shoulder ke dalam bahan perapan tadi dan gaul sebati
3)Perap lamb shoulder selama 5-6 jam atau semalaman
4)Panggang lamb atas pan dengan sedikit butter & dengan api perlahan.Aku bakar guna chefel , CHEFEL bukan TEFAL murid -murid sebut betul-betul ye. Makcik tempe tak mampu lagi beli TEFAL.Kali ni aku bakar guna oven
Bahan-bahan untuk black pepper sauce versi makcik tempe yang pemalas kata resepi lamb chop mudah : )
1)Saki baki bahan perapan
2)2 tbsp sos tiram
3)2 tbsp sos tomato
4)4 sudu besar lada hitam kisar
5)2tbsp brown sugar
masak dalam periuk bersama ngan 200-300 ml air hingga agak mendidih.Sebelum angkat pekatkan black pepper sos ngan bancuhan tepung jagung atau tepung ubi
Lamb chops yang sedia untuk dihidang
2) potato wedges
3) hirisan tomato
4)parutan carrot dicurah dengan (mayonis digaul bersama dengan bawang holand yang dipotong dadu kemudian diperah dengan sedikit lemon jus)
Siadik dan Siabang tengah menghadap lamb chops.Sedap sangat adik sampai tak perasan mayonis dah terjelepuk di tepi mulut.
Tarikh : 15 September 2013, Ahad
Lokasi : Rumah Sendiri
Peristiwa : Masak dan makan dihujung minggu
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .