Sunday, 12 January 2014

jom buat sarapan pagi ; roti sardin

Biasalah aku ni, bila tengah peod mula rasa  tak sedap perut, badan waima segala-galanyalah tak sedap. Otak ni dah  tak boleh fikir apa-apa sampaikan tak de idea nak buat sarapan apa  pagi ni. Nasib baik aku teringat beberapa keping  roti sandwich Massimo baki malam tadi dan   sardin makerel cap baki minggu lepas dalam peti ais, apalagi terus buat roti sardin. Syukur Alhamdulillah, habis, biasalah kalau pedas laju je dorang makan.

 Bancuhan telur yang telah dibancuh dengan sedikit garam dan mixed herb
Bahan-bahannya
1)2 biji telur[kacau dengan sedikit garam & mixed herb]
2)sedikit butter
3)sebiji bawang merah sederhana besar[dihiris]
4)setin kecil  sardin makerel cap ayam [dilenyek-lenyek]
5)5 tangkai cili api [dihiris halus]
6)2 biji limau kasturi[dibelah dua]
7)1/2 sudu besar mayonis
8)10 keping roti sandwich massimo
Cara menyediakannya
1)Gaul sebati sardin yang telah dilenyek dengan hirisan cili api , hirisan  bawang besar, sedikit garam dan mayonis .Akhir sekali perahkan limau dan kacau sekata.
2)Sudukan inti sardin ke dalam roti, kemudian lipat.Buat hingga habis
3)Panaskan chefel, cairkan sedikit butter .Celup satu  persatu roti sardin ke dalam bancuhan telur kemudian masak dalam chefel  hingga kedua belah bahagian roti garing.
Sardin yang telah siap untuk diisikan ke dalam roti 
Roti  massimo sandwich
Roti sardin yang sedia untuk dimasak dalam chefel
Roti sardin yang sudah siap dimasak
Menu tambahan ; mushroom soup. ko adooooooooo






SELAMAT MENCUBA






Tarikh : 12 January 2014, Ahad
Lokasi : Rumah sendiri







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang