Saturday 12 September 2020

Cara mudah masak sup daging sedap guna rempah sup homemade..MANTUL



Sup adalah menu kegemaran anak2 makcik. Hidangkan nasi dengan sebarang sup, sambal cili api kicap atau sambal belacan  dan telur masin ,  bagi anak2 makcik dah cukup sedap. 

Hari ni makcik masak awal. Tiber lapau nasi. Masak  simple2 je,masak  sup  daging campur carrot dan kentang, rebus telur  masin & buat  sambal cili api kicap

Jom masak sup daging guna rempah sup homemade

Bahan2 untuk buat rempah sup  homemade

Bahan rempah yg dah dikisar guna pengisar kering

SUP DAGING
Bahan2 untuk masak sup daging(utk 1/2 kilo daging)
1)1/2 kilo daging tendeloin import , dihiris nipis
2)air secukupnya
3)garam secukupnya
4)kentang 3 biji(anak makcik suka kentang, tu yg letak banyak kentang)
5)1 batang carrot
6)daun sup/daun bawang(makcik takde)
Bahan tumbuk
1)6 ulas bawang merah
2)4 ulas bawang putih
3)halia sebesar ibu jari
Bahan rempah sup homemade
1)1 sudu kecil jintan manis
2)1 sudu kecil jintan putih
3)1  batang kecil kayu manis 
4)1 kuntum bunga lawang
5) 3 biji buah pelaga
6)1/2 sudu besar lada hitam
Basuh bahan rempah sup homemade dan tuskan kemudian kisar kering
Cara masak
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau
Setelah naik bau ,masukkan rempah sup homemade. Kacau sekata, masukkan sedikit air.Kacau sekata kemudian masukkan daging.Kacau rata supaya daging bergaul dengan bahan tumisan.
Masukkan air secukupnya diikuti dengan carrot dan kentang
Reneh atas api sederhana hingga daging empuk
Setelah daging empuk, perasakan dengan garam secukupnya
Tutup api, akhir sekali tabur daun sup/daun bawang dan bawang goreng

Video cara masak sup daging tekan SINI

Reneh sup daging atas api sederhana

Sup daging otw masak,masa ni boleh masukkan garam.

Sup daging siap, kalau suka boleh tabur daun sup & daun bawang & bawang goreng

Atas meja ; sup daging,   sambal cili api kicap, telur masin . Syukur Alhamdulillah , atas nikmat rezeki yang Allah SWT  bagi pada kita.

Selamat berhujung minggu sahabat semua.

No comments:

Pengikut Tegar : )