Sup adalah menu kegemaran anak2 makcik. Hidangkan nasi dengan sebarang sup, sambal cili api kicap atau sambal belacan dan telur masin , bagi anak2 makcik dah cukup sedap.
Hari ni makcik masak awal. Tiber lapau nasi. Masak simple2 je,masak sup daging campur carrot dan kentang, rebus telur masin & buat sambal cili api kicap
Jom masak sup daging guna rempah sup homemade
Bahan2 untuk buat rempah sup homemade
Bahan rempah yg dah dikisar guna pengisar kering
SUP DAGING
Bahan2 untuk masak sup daging(utk 1/2 kilo daging)
1)1/2 kilo daging tendeloin import , dihiris nipis
2)air secukupnya
3)garam secukupnya
4)kentang 3 biji(anak makcik suka kentang, tu yg letak banyak kentang)
5)1 batang carrot
6)daun sup/daun bawang(makcik takde)
Bahan tumbuk
1)6 ulas bawang merah
2)4 ulas bawang putih
3)halia sebesar ibu jari
Bahan rempah sup homemade
1)1 sudu kecil jintan manis
2)1 sudu kecil jintan putih
3)1 batang kecil kayu manis
4)1 kuntum bunga lawang
5) 3 biji buah pelaga
6)1/2 sudu besar lada hitam
Basuh bahan rempah sup homemade dan tuskan kemudian kisar kering
Cara masak
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau
Setelah naik bau ,masukkan rempah sup homemade. Kacau sekata, masukkan sedikit air.Kacau sekata kemudian masukkan daging.Kacau rata supaya daging bergaul dengan bahan tumisan.
Masukkan air secukupnya diikuti dengan carrot dan kentang
Reneh atas api sederhana hingga daging empuk
Setelah daging empuk, perasakan dengan garam secukupnya
Tutup api, akhir sekali tabur daun sup/daun bawang dan bawang goreng
Video cara masak sup daging tekan SINI
Reneh sup daging atas api sederhana
Sup daging otw masak,masa ni boleh masukkan garam.
Sup daging siap, kalau suka boleh tabur daun sup & daun bawang & bawang goreng
Atas meja ; sup daging, sambal cili api kicap, telur masin . Syukur Alhamdulillah , atas nikmat rezeki yang Allah SWT bagi pada kita.
Selamat berhujung minggu sahabat semua.
No comments:
Post a Comment