Hari ni bangun pagi punyalah excited buat preparation untuk masak goreng cina dan ayam goreng rempah, houk aloh!! houk aloh!!! hampir terlupa hari ni adik dah start sekolah . Adik sekolah petang, buat apa aku nak masak banyak banyak kalau yang tukang makannya adik je. Bila aku fikir balik, elok sangat aku masak lepas balik dari kerja
nanti tak perlulah aku tergaru-garu kepala memikirkan juadah apa yang
hendak dimasak untuk makan malam.Tanpa berlengah aku pun terus simpan bahan-bahan yang nak masak nasi goreng cina tadi dalam peti ais.Sebelum pegi kerja aku beli dua bungkus nasi lemak telur goreng , sebungkus untuk adik dan sebungkus lagi untuk suami. Masa menunggu makcik radio buruk bungkus nasi lemak aku sempat mendengar siaran radio "na!!! hari ni ko tak nak ayam sambal ke? "tak naklah , tadi pagi saya ada goreng ayam," jawab makcik tempe dengan bangga.
Bahan-bahan
1) Separuh ekor ayam dipotong sederhana dan dibersehkan
2)4 ulas bawang putih & 2 cm halia[dikisar kering]
3)1 1/2 sudu besar rempah kari
4)1 sudu kecil serbuk jintan manis
5) setangkai daun kari [diramas]
6)4 sudu besar tepung jagung
7) garam, kunyit dan serbuk perasa secukupnya
Goreng ayam dalam minyak panas dan banyak sampai garing
Cara menyediakannya
1)Gaul ayam bersama garam , kunyit, serbuk perasa , rempah kari dan jintan manis
2)Bila ayam dah sebati dengan rempah , satukan pulak ayam dengan bahan kisar dan daun kari diikuti dengan tepung jagung [perap selama 1/2jam-1jam]
3)Goreng ayam dalam minyak panas dengan mengunakan api sederhana hingga garing
Ayam goreng rempah & daun kari versi makcik tempe.ko adooo
Tarikh : 5 February 2014, Rabu
Lokasi : Rumah Sendiri