Ekceli sebelum ni aku tak pernah teruja dengan jemput-jemput kentang,,.Tapi entah macam mana lepas berborak pasal jemput-jemput kentang dengan akak kedai runcit berdekatan rumah aku tempoh hari terus semangat aku melonjak-lonjak nak buat jemput-jemput kentang. Hehehe macam akak tu ado bagi resepi ,dia cuma tanya samada aku pernah makan jemput-jemput kentang atau tak je? Aku cakap aku tak pernah makan dan ni first time aku dengar nama jemput-jemput kentang. Akak tu cakap dia first time makan pun jiran sebelah rumah dia bagi. Akak cakap sedap jemput -jemput tu,lembut sampai ke petang. Lepas jumpa akak ,balik rumah terus otak laju fikir macam mana cara nak buat jemput-jemput tu..Keesokan paginya tercapai juga hasrat hati aku nak buat jemput-jemput kentang
RESEPI JEMPUT-JEMPUT KENTANG
Bahan-bahan
1)Dua biji kentang[dipotong dadu]
2)400gm tepung gandum
3)1 1/2 biji bawang besar sederhana besar[dikisar sederhana halus mengunakan pengisar kering]
4)Ikan bilis sengenggam[dicuci berseh dan dikisar sederhana halus mengunakan pengisar kering]
6)Air secukupnya untuk membancuh tepung gandum
7)1/2 sudu kecil baking powder
8)Garam dan serbuk perasa secukupnya
9)minyak masak secukupnya untuk mengoreng
Cara menyediakannya
1)Satukan tepung gandum,garam,baking powder dan serbuk perasa dalam satu bekas.Kacau sekata
2)Masukkan bawang besar kisar,ikan bilis kisar dan kentang dadu,bancuh jemput-jemput dengan air suam pastikan air jangan banyak ,bancuh sampai bancuhan tu kita boleh jemput dengan jari.
3)Goreng jemput -jemput dalam minyak panas hingga garing
Biar Bancuhan tepung jemput-jemput kentang selama beberapa minit sebelum digoreng.
Cara sediakan sarapan dengan cepat, kita kenalah manfaatkan kedua-dua tungku dapur gas kita,satu tungku kita buat mengoreng jemput-jemput dan tungku yang sebelah lagi kita masaklah sos pencicah jemput-jemput.
RESEPI SOS PENCICAH
Sos pencicah
1)15 tangkai cili kering[rendam dalam air panas dan kisar halus]
2)3 ulas bawang putih[kisar halus bersama cili kering]
3)Garam , gula dan serbuk perasa secukupnya
4)3 sudu besar sos tomato kalau tak de pun tak pe[boleh diganti dengan sedikit cuka atau air asam jawa]
5)Sedikit bancuhan air tepung jagung untuk memekatkan sos pencicah[1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan suku cawan air]
6)Air secukupnya[lebih kurang 600ml]
Cara menyediakannya
1)Satukan semua bahan kecuali bahan no 5 ke dalam periuk.Biar agak mendidih.Kalau boleh guna api kecik dan sentiasa dikacau ye
2)Sebelum diangkat , masukkan bancuhan air tepung jagung.Kacau sekata
3) Tutup api dan angkat
Owesome jemput -jemput kentang ni ,lembut sampai ke petang
Jemput makan,,,,,dah habislah jemput -jemput kentang ni aku buat dua hari lepas masa cuti wesak day.hehehe
Tarikh : 13 May 2014, Selasa
Lokasi : Rumahku syurgaku
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .