Monday, 8 February 2016

Resepi ikan goreng berperisa dan sedap


Salam hari Isnin, rajinnya cik ina update blog.

Haruslah rajin,buhsann,cuti tahun baru cina panjang sangat,tak tahu nak buat apa. Nak keluar berjalan , malas jadi kerja cik ina masak, makan , tidur kalau rajin update blog .

Berbalik kepada tajuk entri, saper suka makan ikan goreng? angkat tangan .Laju cik ina angkat tangan. Korang mesti  cakap , apa barang ikan goreng. Nampak simple ikan goreng , ingat senang nak dapat ikan goreng yang sedap kalau tak rajin nak melumur ikan dengan bahan perapan dan memerapnya sebelum digoreng. Cik ina serius ni.


Diantara bahan-bahan yang cik ina guna  untuk memerap ikan
1)serbuk jintan manis
2)serbuk jintan putih
3)garam
4)serbuk kunyit
5)rempah kari
6)lada hitam berperisa
Lumurkan ikan dengan garam , kunyit dan diikuti bahan-bahan lain sehingga rata.Perap   beberapa minit, kemudian goreng ikan seperti biasa.

*kuantiti bahan perapan bergantung kepada kuantiti ikan. [Pandai-pandailah agak]


Rupa ikan kembung selepas dilumur dengan bahan perapan


Rupa ikan pecah periuk selepas dilumur dengan bahan perapan 

 Di bawah ni juadah makan tengahari cik ina yang menyelitkan ikan goreng  sebagai penyeri juadah.


Asam rebus ikan kembung dengan ikan kembung goreng



Sup suhun fucuk dengan kentang dan telur, sambal belacan  , tak lupa ikan jenahak goreng beperisa dan sedap.


Sambal udang, kobis campur sawi goreng, perhangat asam rebus ikan kembung baki semalam & ikan pecah periuk goreng








Sebelum mengundur diri cik ina ingin mengambil kesempatan mengucapkan selamat Tahun Baru Cina[Gong Xi Fa Chai] kepada semua masyarakat berbangsa cina. Sekian terima kasih, panjang umur kita jumpa lagi, InsyaAllah.
















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang