Thursday, 25 February 2016

Ikan siakap masak stim lemon sempoi, ubat sakit gigi


Salam hari rabu, cik ina kambek


Tak tahu nak masak apa lah? Apa nak masak hari ni? Soalan yang sering bermain dalam kepala mak kan terutama mak yang jenis masak setiap hari. Zaman sekarang semua benda mahal, nak  tak nak kena masak .Jimat sikit.  Cik ina ingat lagi masa mula kerja cleaner kat company cik ina kerja sekarang ni, gaji dorang bagi  RM490 pun dah kira banyak .Dulu lainlah....dulu kos sara hidup rendah .Sekarang ni gaji RM10 ribu sebulan pun tak cukup .Tapi pada pendapat cik ina cukup atau tidak  gaji bergantung kepada individu tu sendiri. Bak kata pepatah melayu "ukur baju dibadan sendiri". Kehendak memang tinggi tapi kemampuan?kalau tak mampu buat cara tak mampu. Tapi kalau tak mampu pun nak jugak hidup macam org mampu, pedulik apa kan. Asal kan kita tak menyusahkan hidup orang lain.Cuma kena tahanlah telinga, sabarkan hati bila berhadapan dengan kawan atau orang yang tak boleh terima orang yang tak bekemampuan menyarung dress georgio armani, berheel Christian louboutin, berhandbag chanel .Who care, sebab bila kita sakit gigi , nyut nyut makan pun tak lalu ada orang sekeliling kisah ?habis kuat pun dorang cakap "kesiannya, mesti susah nak tidur, susah nak makan,sakit kepala  whatever lepas tu dorang sambung makan balik. Sure korang terliur. Jangan nak down sangat.pandai-pandailah masak lauk yang senang kunyah dan hadam, contoh ikan siakap masak stim lemon.



Resepi ikan siakap stim lemon
Bahan-bahan
seekor ikan siakap bersaiz sederhana[bersehkan semua sisik terutama dibahagian ekor, pipi dan bawah perut. Saje cik ina nak kasi ingat kengkawan sisik dibahagian tersebut tersangatlah halus sekiranya termakan terasa hazebedah sangat. Selepas siap dibuang sisik,  ikan dicuci berseh kemudian kelar2 sedikit dan gaul dengan sedikit garam.ketepikan
1/2 biji bawang holand[dipotong baji]*
3 ulas bawang putih[kupas kulit dan ketuk]*
2 batang serai[potong 2 secara menyerong  dan ketuk]*
1 inci halia(dihiris halus panjang]*
6 tangkai cili api[dibelah 2]saper suka pedas boleh tambah cili api
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
1/2 biji lemon ambil jusnya
1 cawan air
1/2 sudu besar tepung jagung bancuh dengan air
Garam dan gula secukupnya
2 keping hirisan lemon[sebagai hiasan]
2 tangkai daun ketumbar hiris kasar
Cara memasak
Panaskan sedikit minyak, tumis bahan bertanda bintang hingga naik bau
Masukkan sos tiram, sos ikan , jus lemon, cili api diikuti dengan air.Kacau sebati dan biarkan kuah mendidih
Masukkan ikan, tuang ikan dengan kuah dan masukkan sedikit bahan hiris di dalam perut ikan
Perasakan kuah dengan garam dan gula
Tutup kuali dan kukus ikan hingga masak [mata ikan terjuih keluar tanda ikan dah cukup masak]
Angkat ikan dan letak ke dalam pinggan .Tuang kuah ke atasnya
Hias dengan daun ketumbar dan hirisan lemon


Lauk sampingan lain cik ina masak bayam goreng bawang putih & ikan bilis dan 


Telur dadar






Sekian terima kasih, panjang umur kita jumpa lagi, Insyaallah.
















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang