Masih tak terlewat untuk cik ina ucapkan selamat tahun baru maal hijrah 1437H kepada semua umat islam di seluruh dunia. Semoga tahun baru hijrah kali ni memberi 1001 makna buat kita semua.Bersempena tahun baru ni cik ina berjanji akan lebih aktif berkongsi resepi yang dimasak didapur comel cik ina , InsyaAllah .Pandainya cik ina menabur janji. Janji dengan pengantin baru nak update resepi nasi goreng kampung , resepi asam tumis ikan, resepi tomyam ayam sehingga sekarang masih belum cik ina tunaikan. Semua resepi tu ada dalam blog cik ina cuma sedikit outdated, bak kata pengantin baru "payah nak cari resepi dalam blog mak sebab tajuk entry mak tak boleh blah. Okey fine. Ya, cik ina mengaku tajuk entry lama cik ina banyak yang merapu. InsyaAllah cik ina akan perbaiki pada masa akan datang.hehehe.
Lately ni pengantin baru asyik tanya macam mana nak buat tomyam tu yang gigih cik ina tepek resepi tomyam.
RESEPI TOMYAM AYAM
Bahan-bahan
1)1/2 ekor ayam[bahagian yang ada tulang dipotong kecik dan dibersihkan].Ketepikan
2)2 kiub tomyam[cik ina campur kiub tomyam maggi & knorr]
3)1 labu bawang holland [potong baji]*
4)3 ulas bawang putih[dihiris nipis]*
5) seketul lengkuas size sederhana [dipotong ikut suka]*
6)5 biji cili api[dibelah dua]*
7)2 batang serai [dibelah ketuk]*
8)3 helai dun limau purut*
9)1 batang carrot[potong bulat]kalau suka boleh tambah kobis bunga, jagung muda atau batang saleri, ikut suka nak letak sayur apa.
10)1.2 liter air
11)1 keping asam keping
11)1 keping asam keping
12)Garam secukupnya
Cara memasak
1)Panaskan sedikit minyak masak , tumis bahan bertanda bintang hingga naik bau.
1)Panaskan sedikit minyak masak , tumis bahan bertanda bintang hingga naik bau.
2)Bila bahan tumis dah naik bau, masukkan ayam diikuti dengan kiub tomyam. Kecut ayam dengan bahan2 tadi supaya mesra
3)Masukkan 1.2 liter air diikuti dengan carrot serta garam secukup rasa.
4)Sebelum angkat masukkan asam keping dan tutup api.
Tomyam ayam, kalau suka boleh campur makanan laut sotong, udang , ketam dan lain-lain.
Cik ina suka judukan lauk tomyam dengan telur dadar & kangkung goreng belacan
RESEPI KANGKUNG GORENG BELACAN
Bahan-bahan
1)1 ikat kangkung segar
2)minyak masak secukupnya
3)1 tangkai cili merah[super suka pedas boleh tambah setangkai dua cili padi]*
3)1/2 cm belacan*
4)1/2 biji bawang holland[dihiris baji]
5)2 ulas bawang putih[dicincang]
6)ikan bilis dalam 5 ekor yang dah berkopek[basuh dan toskan] kalau suka boleh jugak guna udang kering atau udang basah]
7)1 sudu besar sos tiram
Cara memasak
1)Siang kangkung, bersih dan toskan.
2)kisar bahan bertanda bintang.ketepikan
3)Tumis bahan kisar dan ikan bilis dalam sedikit minyak panas hingga naik bau dan pecah minyak.Kemudian masukkan sos tiram ,kacau sekejap
4) Masukkan kangkung , kacau serata sehingga kangkung sedikit layu.
5)Bagi yang suka berkuah boleh bubuh sedikit air. Bila kuah mendidih tutup api.
Okeylah setakat ni dulu, InsyaAllah kalau ada masa cik ina akan tambah lagi stock resepi untuk yang baru nak belajar memasak, saper yang dah pakar main jauh jauh.
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .