RESEPI JEMPUT-JEMPUT UDANG KERING CAMPUR KENTANG
Bahan-bahan
1)1 biji kentang [dipotong dadu]
2)300gm tepung gandum
3)1 biji bawang holand sederhana besar[dihiris nipis]aku campur dua tiga biji bawang merah kecik
4)Udang kering sengenggam[dicuci berseh dan dikisar sederhana halus mengunakan pengisar kering]
5)Air secukupnya untuk membancuh tepung gandum
6)1/2 sudu kecil baking powder
7)Garam dan serbuk perasa secukupnya
8)Minyak masak secukupnya untuk mengoreng
Cara menyediakannya
1)Satukan tepung gandum,garam,baking powder dan serbuk perasa dalam satu bekas.Kacau sekata
2)Masukkan hirisan bawang besar , udang kering kisar dan kentang dadu,bancuh jemput-jemput dengan air suam pastikan air jangan banyak ,bancuh sampai bancuhan tu kita boleh jemput dengan jari.
3)Goreng jemput -jemput dalam minyak panas hingga garing
RESEPI SOS PENCICAH
Bahan-bahan
1)15 tangkai cili kering[rendam dalam air panas dan kisar halus]
2)3 ulas bawang putih[kisar halus bersama cili kering]
3)Garam , gula dan serbuk perasa secukupnya
4)3 sudu besar sos tomato kalau tak de pun tak pe[boleh diganti dengan sedikit cuka atau air asam jawa]
5)Sedikit bancuhan air tepung jagung untuk memekatkan sos pencicah[1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan suku cawan air]
6)Air secukupnya[lebih kurang 600ml]
Cara menyediakannya
1)Satukan semua bahan kecuali bahan no 5 ke dalam periuk. Biar agak mendidih.Kalau boleh guna api kecik dan sentiasa dikacau ye
2)Sebelum diangkat , masukkan bancuhan air tepung jagung.Kacau sekata
3) Tutup api dan angkat
Jemput jemput udang kering campur kentang makcik senah.Anak bongsu makcik senah suka jemput jemput yang bertanduk, garing .Dia kata macam tu sedap.
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .