Semangat pagi ni bangun wat ulunthu vadai , goreng crispy wonton ayam. Ulunthu vadai sedap makan ngan chutney kelapa, tapi nak wat cam mana kat rumah takde kelapa .Makan jelah camtu.
Hari ni takde mood nak masak juadah makan tengahari jadi kenalah keluar gi beli lauk pauk kan .Di Port Klang ni aku tak berapa tau kedai makan yg jual lauk pauk kecuali kedai minang. Nak beli online tak banyak pilihan almaklumlah kawasan rumah aku ni di ceruk ulu tempat jin bertendang.huk huk huk
Saper yg berminat nak wat sendiri ulunthu vadai, aku ada tepek resepi di bawah, buat jgn tak buat ya☺️
👇👇👇
ULUNTHU VADAI
BAHAN-BAHAN
✅1 cawan urad dhal(kacang dhal putih)[rendam 4-5 jam]
✅1/2 biji bawang besar[potong dadu]*
✅1 tangkai daun kari[dihiris halus]*
✅1 tangkai daun ketumbar[dihiris halus]*
✅3 biji cili hijau [hiris halus]sesuai selera kalau suka pedas boleh lebihkan cili*
✅1 sudu kecil jintan manis[kisar halus]*
✅1/2 Sudu kecil soda bikarbonat*
✅Garam secukupnya*
✅Sedikit perasa*
CARA MEMBUAT
✅Toskan kacang dhal yng telah direndam, kisar hingga halus.Tambah sedikit air untuk mengisar .Jangan tambah banyak air takut nanti adunan terlalu lembik, susah nak bentuk.
✅Masukkan kacang dhal yang telah dikisar ke dalam mangkuk dan masukkan kesemua bahan yg bertanda bintang *.Gaul sebati.
Perasakan dengan garam secukupnya
✅Rehatkan adunansekurang -kurangnya 30 minit
✅Panaskan minyak dengan api sederhana
✅Bentukkan adunan seperti donat, kalau nak buat bentuk lain pun boleh☺️ dan gorengkan sehingga kekuningan. Bentuk adunan atas daun pisang supaya senang dibentuk
✅Toskan minyaknya dan hidangkan panas panas bersama chutney kelapa.
Hasil tangkapan dikedai minang. Masa nilah nak makan lauk eksotik kan. Yg makannya cuma 2 org je jadi lambettt lagi aku nak masak lauk eksotik.
No comments:
Post a Comment