Pejam celik pejam celik , hari ni dah 18 syawal dik nun. Hapa cite raya cik ina ? Fasha sandha pun dah update cite raya , cik ina bila nak update ? Amboi makcik nak dicompare dengan fasha sandha je. Relaxlah baru 18 syawal, raya kan sebulan. Bagi laluan pada sambal ikan pari cik ina dulu ya. InsyaAllah ,bila free cik ina update cerita raya cik ina.
Ikan pari cik ina beli dekat pasar Port Klang , sekilo RM20++nak jugak plus plus harga tutup mata lah kan... janji fresh. Besar jugak ikan pari tu bila dah dipotong dapat 12 ketul. Keluarga cik ina kecik, cukup untuk 2 kali masak.
Resepi sayur campur cara cik ina
Bahan-bahan
1)3 ulas bawang putih [dikupas kulit dan dicincang]
2)1/2 biji bawang holland[dihiris nipis]▪
3)6 batang jagung muda[dibelah 3 dan dipotong secara memanjang]
4)5 tangkai sawi hongkong[dicuci berseh dan disiang)
5)Suku kobis cina[dihiris halus]
6)secubit kecil garam
7)1 sudu besar sos tiram
7)1 sudu besar sos tiram
8)sedikit air
Cara memasak
1)Panaskan sesudu besar minyak masak bersama beberapa titis minyak bijan dalam kuali .Tumiskan bawang putih cincang dan bawang holand hingga naik bau dan agak garing.
2)Setelah bahan yang ditumis naik bau, masukkan jagung.Tabur garam. Goreng jagung hingga separuh empuk
3)Masukkan sawi hongkong dan kobis .Masak hingga sayur empuk
4)Masukkan sos tiram, Kacau sekata
5)Sebelum angkat masukkan sedikit air.
Ikan pari sambal yang ciput bila dah dihias dengan hirisan daun bawang, nampak meriahkan.hehehe
Resepi ikan pari sambal
Bahan-bahan
1) Ikan pari dipotong pada size sederhana.Cuci berseh ikan dengan air asam jawa kemudian gaul dengan garam dan kunyit.
2)10 tangkai cili kering[cili dipotong dan direndam dengan air panas]
3)6 ulas bawang merah
Kisar halus kedua-dua bahan
4) Sedikit air asam jawa
5)garam, serbuk perasa dan gula secukupnya
Cara memasak
1) Goreng ikan pari sampai garing.Ketepikan
2)Panaskan minyak,tumis cili kisar sampai garing dan pecah minyak
3)Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.Biar sedikit pekat
4)Masukkan ikan pari yang digoreng ke dalam sambal.Kacau hingga rata
5)Tutup api dan hidangkan
Juadah simple tapi sedap kan.Naik lif tekan sendiri.
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .