20 January 2024 Makcik kalau weekend jarang masak. Selalunya kuar beli lauk, balik umah masak nasi. Kalau malas kuar , beli online je.
Bangun pagi ni, semangat makcik wat brekpes cucur ikan bilis ngan sos pencicah. Tengahari masak ikan tenggiri sambal, semangat makcik masak sambal guna cili kering tumbuk.Masa tengah menumbuk, teringat masa zaman remaja, mengiling cili guna batu giling. Rindu moment tu..
Juadah hari ni timun goreng campur tempe goreng, ikan tenggiri sambal cili kering tumbuk
Hasil pak akob gi ke laut. Syukur Alhamdulillah .Ikan tenggiri makcik gaul ngan garam dan kunyit.
Cili kering sebelum tumbuk,makcik rebus dulu
1/2 biji bawang besar ngan 2 ulas bawang putih tumbuk halus, nak tumbuk kasar pun boleh, ikut suka korang
Nak bagi cili cepat lumat, tumbuk cili bersama ngan 1/2 sudu kecil garam
Tumis bawang yg dah ditumbuk lumat hingga agak garing
Setelah tumisan bawang tadi agak garing , masukkan cili kering yg dah ditumbuk lumat. Masak cili hingga 3 kali pecah minyak. 3 kali tambah air. Perasakan sambal dengan garam secukupnya(jgn lupa masa menumbuk cili kering kita dah letak garam jadi pandailah adjust sukatan garam) Masukkan 1/2 sudu besar gula dan sedikit perasa. Akhir sekali masukkan asam keping, diikuti ikan tenggiri goreng ngan hirisan bawang besar. Kacau kaup balik hingga sambal menyelimuti ikan.Siap, boleh tutup api.
Siap ikan tenggiri masak sambal cili kering tumbuk
No comments:
Post a Comment