Monday, 5 January 2015

Marathon ; kuih bakar kemboja & kek gula hangus

Salam Isnin,


Mati kutu cik senah tak tahu nak masak apa  semenjak peti ais di rumah  rosak. Nak beli peti ais baru nanti suami cum pomen cakap cik senah tak tahu sabau tunggu spare part peti ais tu sampai bla bla bla bla. Diam tak diam dah nak sebulan cik senah sabau.Kang kalau cik senah  tanya pomen  bila spare part peti ais  sampai for surelah dia marah cik senah  kaw kaw. Dia dah explain panjang2 pasal spare part peti ais tu susah dapat sebab model lama. Okey fine, cik senah setia menunggu .

Semenjak peti ais   rosak  ,aktiviti memasak cik senah agak terbatas . Buat masa sekarang ni senah lebih fokus kepada aktiviti membaking. Cik senah merajuk dengan dapur .Tu yang  lepas geram pada oven. Jangan tak  percaya ye ,hari ahad lepas cik senah bakar sampai 2, kek gula hangus & kuih bakar kemboja.


Resepi Kek Gula Hangus

Sumber : Zalin Zalina - 1 loyang lubang tengah(Aku tak de loyang lubang tengah aku guna loyang besa je)Aku buat dua adunan
Bahan-bahan
200gm gula
200ml air
20gm margerin
20gm tepung gandum
2sudu kecik bikabonat
1 cawan susu pekat
4 biji telur
Cara-caranya :-
1. Gula dihanguskan. Bila semua dah cair, kecikkan api, baru dimasukkan air
2.Air dah sebati dengan gula, baru masukkan margerin. 
3. Sejukkan air gula hangus.
4.Ayak tepung gandum dan bikarbonat kemudian tepung gandum tadi  digaulkan  menggunakan whisk di dalam sebuah bekas. 
5.Blend telur lebih kurang 2 minit...(kalau kaler dah putih tu maknanya ok la tu..)
6.Masukkan susu pekat. Blend lagi.
7.Masukkan telur dan susu pekat yang dah blend tu dalam bekas berisi tepung, pastu masukkan air gula hangus, kemudian kacau guna whisk.
8. Blend semua adunan.
9. Lenserkan margerin pada loyang. Tuangkan adunan yang dah diblend. Bakar selama 45 minit pada suhu 180 darjah celcius 

 



Resepi kuih  Bakar  Kemboja

Sumber : Shazwani Adnan
Olahan : cik senah , hehehe
Bahan-bahan
1 cawan gula
1 cawan jus pandan
400ml santan kara(2 kotak) + 50ml air
4 biji telur
2 tbsp butter dicairkan
1/2 tsp garam
pewarna hijau
bijan -untuk ditabur
Cara-caranya
1)Campurkan ke  semua bahan ke dalam mesin pengisar
2)Kisar hingga sebati dan tepung tidak berbintil/berbiji
3)Masukkan ke dalam bekas yang disapu minyak.Tabur bijan(cik senah takde acuan kuih bakar jadi guna loyang lubang tengah jelah)
4) Bakar selama 30-40 minit pada suhu 180 celcius sampai garing dipermukaannya


.Kalau nak dapatkan  kuih bakar kemboja yang lebih   garing dan sedap  , bakarlah   guna acuan kuih bakar tembaga

 
Tak cukup  garing ,kalau bakar garing sikit  sedap  ni.  Bijan tu , kalau boleh lebihkan  sikit. Bijan cik senah  yang ado









Sekian saje perkongsian untuk hari ni.Kalau ada masa nanti cik senah update lagi. Akhir kata majulah sukan untuk negara.












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Facebook for female

facebook makcik suka masak

My bideo

My instagram

My instagram
skodeng jangan tak skodeng

Selamat datang