Monday, 3 November 2014

cucur udang kering lembut dan sedap, nak buatnya pun mudah


Salam Isnin,

Cak!!!! tengah buat apa tu???cik senah tengah bizi mengemop lantai  tapi masih sempat nak update aktiviti memasak cik senah  semalam. Hari minggu, biasalah banyak masak sikit nak memasak .Ambok cik senah banyaknya  masa kau  memasak  bila  masuk bab  mengemas  terus takde  masa ye. Hehehe, I hate kemas mengemas. Okeylah, straight to the point , pagi minggu tu cik senah buat brekpes nasi lemak .Cik senah kalau buat brekpes nasi lemak memang akan buat untuk makan   sampai malam  .Tapi oleh kerana  cik senah  baik hati malam tu cik senah  masak jugak maggi goreng untuk juadah makan  malam .Petangnya cik senah buat cucur udang kering .Memang layan makan sambil nonton filem Tamil TV2

Resepi sambal nasi lemak kat [SINI] ,resepi nasi lemak kat [SINI]
RESEPI CUCUR UDANG KERING
Bahan-bahan)
1)300gm tepung gandum
2)1  biji bawang holand sederhana besar[dihiris nipis]
3)Udang kering  sengenggam[dicuci berseh dan ditoskan]
4)Air secukupnya untuk membancuh tepung gandum
5)1/2 sudu kecil baking powder
6)Segenggam taugeh[dicuci berseh dan ditoskan]
7)5 tangkai kucai[dicuci berseh dan dipotong 1 cm]
8)Sebiji telur
9)Garam dan serbuk perasa secukupnya
10)Minyak masak secukupnya untuk mengoreng

 Bancuhan jangan terlalu lembik ,agak2 boleh dijemput
Cara menyediakannya
1)Satukan tepung gandum,garam,baking powder dan serbuk perasa dalam satu bekas.Kacau sekata
2)Masukkan hirisan  bawang besar ,telur,  udang kering ,taugeh dan daun kucai. Bancuh jemput-jemput dengan air suam pastikan air jangan banyak ,bancuh sampai bancuhan tu kita boleh jemput dengan jari.
3)Goreng jemput -jemput dalam minyak panas hingga garing
Cucur udang kering , abaikan tapis kelapa besi yang dah herot berot  peninggalan arwah mak aku tu, nak buang sayang
Cucur udang kering sedap dimakan bersama sos cili atau jika suka boleh   dimakan bersama kuah kacang .
Cucur udang kering pekena dengan nescafe panas  perghhh  hantu lalu lalang depan  kita  pun tak nampak































Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Facebook for female

facebook makcik suka masak

My bideo

My instagram

My instagram
skodeng jangan tak skodeng

Selamat datang