Thursday, 12 February 2015

Kupang goreng cili cik senah style, cuba jangan tak cuba


Salam Rabu,



Sebenarnya bila difikir- fikir balik, cik senah macam tak percaya yang lepas balik kerja semalam  cik senah boleh sental jamban dan lantai dua bilik air sekali gus. Cik senah memang macam tu,bila dalam situasi  stress, marah, terperanjat, trauma, geram dan seumpama dengannya,  otomatik  cik senah jadi rajin. Cik senah dapat rasakan yang otak ,kaki dan tangan cik senah lebih aktif dari biasa bila berada dalam situasi tersebut. Kalau boleh satu rumah cik senah nak sental.Tapi yang pasti masyarakat sekeliling dan keluarga bukanlah penyumbang utama kepada situasi tersebut. Malam, selepas memuntahkan segala yang mendera , baru terasa penat, lenguh kaki tangan. Adik prihatin, dia siapkan tempat tidur. Kami sempat berbual-bual sebelum lelapkan mata

Adik :  Mak, firdaus tanya sikit boleh?

cik senah :  tanyalah.apa dia

Adik : betul ke mak makcik cleaner

cik senah gelak tutup mulut : haishh mana adik tau ni?

Adik : firdaus tengok kat instagram  mak. mak tulis makcik cleaner

cik senah : ohhhh dah pandai skodeng instagram mak ye. Apasal, firdaus  malu  mak, makcik cleaner. Sampai hati firdaus malu mak cleaner .firdaus malu jugak ayah keja boatman.

Adik buat muka geram  : makkkk, saper cakap firdaus  malu, firdaus  konpius je

cik senah : Nape  firdaus konpius.

Adik : Ingat tak masa firdaus kecik dulu mak pernah  bawak firdaus pegi ofis mak.

cik senah : hurmmm ingat  nape??

Adik : Firdaus tengok mak keja taip taip. Bila mak keja cleaner

cik senah :  mak boleh taip mak boleh cleaner , semua boleh

Adik buat muka geram : mak , janganlah main main

cik senah : okey fine,  mak nak tanya ni, firdaus malu tak  bagitau  kawan firdaus mak keja celaner.

Adik :  nape nak malu, kecualilah mak suruh rahsiakan  pekerjaan mak. Tapi firdaus nanti cakaplah ngan kawan firdaus, sekarang ni mak firdaus keja cleaner nanti lama keja mak naik pangkat.

cik senah gelak dalam hati : dah lah adik baca doa tidur..Dah pukul 11 ni dah boleh tidur , esok pagi nak sekolah.

Mimpi makcik cleaner kita malam ni : )

 Nota kaki, nobody's perfect 10, jadi tak perlu rasa down bila orang lain merendah-rendahkan keupayaan kita. Selagi hayat dikandung badan teruskan berbuat kebaikan dan mengisi ilmu didada. #memenuhilmudidadaitupenting. #tuntutlahilmuwalaukenegaracina


Ermm  nak cerita apa lagi ya????lepas cerita pasal makcik cleaner , cik senah  cerita pasal boatman lah pulak ye . Malam  dua hari lepas, somi aka boatman  bawak  balik kupang. Dia sendiri cari  kupang tu. Hati cik senah di dalam berbunga gembira. Tak moh tanya dia macam -macam. Nak tunggu dia jawab perut kenyang jadi lapar. Spesis somi cik senah tanya sepatah jawab sepatah. Better cik senah fikir nak masak apa kupang tu.


Anggaran 1/2  kilo kupang


RESEPI KUPANG GORENG CILI CIK SENAH STYLE
Bahan-bahan

1)kupang [dibasuh berseh dan disejat airnya]
2)halia sebesar ibu jari [dihiris bulat-bulat]*
3)2 batang serai[dititik]*
4)5 biji bawang merah[dihiris nipis]*
5)5-6 ulas bawang putih[diketuk dan di buang kulit]*
6)3 sudu besar serbuk rempah kari [dibancuh dengan air]
7)15 tangkai cili kering[rendam dengan air panas dan dikisar kering]
87)3 sudu besar sos tiram
9)1/2 sudu kecil gula

Cara memasak
1)Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang bertanda bintang  hingga naik  bau dan agak garing
2)Tumiskan cili kisar hingga pecah minyak
3)Masukkan rempah kari  dan sos tiram[tumis sekejap]
4)Masuk kupang dan 1/2 sudu kecil  gula[gaul sekata]. Tutup kuali dengan penutup dan biar sehingga kupang masak[ kupang akan ternganga bila  dah masak]
6)Tutup api. Sedia untuk dihidang.



















Cukup setakat di saje perkongsian cik senah untuk hari ni. Kalau ada masa lapang nanti cik senah update lagi .Sekian  terima kasih.















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Facebook for female

facebook makcik suka masak

My bideo

My instagram

My instagram
skodeng jangan tak skodeng

Selamat datang