Thursday, 26 November 2015

Mari belajar membuat apam tepung beras aka nasi


Salam  khamis,



Jumlah pengunjung hari ni setakat pukul 1 petang( tahu, tahu ramai blogger di  di luar  sana  pengunjung blognya berjuta  tapi korang bagilah cik ina peluang kali ni je nak nak  show -off .la la la la



Cantik tak  rumah baru cik ina? Jenuh cik ina bertukang, kalau tak cantik tak tahulah. Sempena rumah baru,  jumlah pengunjung   mencecah 2,006,599 setakat hari ni, cik ina belanja semua orang  resepi apam tepung beras. Suka tak? Apa bisik-bisik tu?.  Korang cakap apa ni? ek eleh cik ina apa barang resepi apam. Belanjalah makan pizza ke KFC ke. Takpe lah kalau tak suka .Janji cik ina ikhlas.huk huk huk


Apam tepung beras ni salah satu kuih kegemaran  anak bongsu.


RESEPI APAM TEPUNG BERAS aka NASI
Bahan-bahan
1 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air
1 tsp yis mauripan
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir(kalau nak tak nak manis sangat, kurangkan gula sedikit je. Apam ni kalau tawar sangat pun tak sedap.
Cara menyediakannya
1)Dalam satu bekas lain satukan  tepung beras , tepung gandum dan yis.*
2)Kisar nasi ngan 1 1/2 cawan air  sehingga  hancur. Setelah hancur, masuk gula dan kisar hingga sebati
3)Selepas itu kisar bersama bahan bertanda bintang hingga halus
4)Perap dalam bekas bertutup  selama 4 atau 5 jam. Sebelum dikukus  taburkan eno kaler biru, kacau rata dan biar sekejap.
5)Panaskan pengukus dan balut tutupnya dengan kain.Tuangkan  adunan perapan dalam acuan. Kukus selama 15 hingga 20 minit dalam api yang besar.



Jika suka boleh bahagikan 2 & 3 adunan dan warnakan 




Apam ni sedap dimakan bersama  kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam,tapi sebelum tu kelapa parut  hendaklah dikukus dulu sekejap agar tak cepat basi.  Kawan ofis cakap hijau  apam cik ina  hijau pas. Takbirrrr














Sekian, InsyaAllah jumpa lagi. Assalamualaikum.













Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 10 November 2015

Masakan kampung sedap di Warong Warisan Asli


Salam Selasa,

Hari ni 11 Nov 2015, Hari Deepavali, dikesempatan ini cik ina ingin mengucapkan Selamat Hari Deepavali kepada seluruh rakyat Malaysia yang berugama hindu. Hari ni  Cik ina tak kemana-mana. Duk rumah buat bodoh sambil termenung mengenangkan blog  yang semakin terabai akibat kewujudan instagram. Rasa menyesal pun ada bukak akaun instagtam. Bertambah sedih bila mengenang kembali laptop kesayangan yang cik ina beli dari hasil titik peluh sendiri rosak angkara tangan gatal pak jan. Mahunya tak sedih, cik ina hilang laptop yang banyak berjasa dalam hidup cik ina. Blog cik ina ni banyak mengingat cik ina kepada laptop tu. Dulu, masa laptop tu sihat walafiat, setiap hujung minggu lepas siap  buat brekpes cik ina mesti hadap laptop update blog. Huk huk huk makin dikenang makin sakit hati ni , kita tukar topiklah ya. Rasanya dah lama cik ina tak upadate cerita JJCM kan. Okey, sebelum tu cik ina nak tanya.Saper  suka makan masakan kampung terutama ayam kampung  masak lomak cili api ?angkat tangan. Cik ina angkat tangan. Kalau korang nak rasa  masakan kampung  yang sedap dan lazat, cik ina cadangkan korang pergi ;

Warong Warisan Asli


603-33183490

Punyalah sedap, hampir setiap minggu cik ina & family makan kat sini.hehehe

Adik jangan cepat besar.huk huk huk

Cucur bawangnya terbaek, siap ada udang basah gitu

Air sirapnya juga terbaek, rasa air sirap dolu-dolu.kalau makan dekat sini tak pernah miss order air sirap


1 ekor ayam kampung masak lemak cili api, kangkung goreng belacan, sambal sotong, ulam ulaman dengan sambal belacan & udang goreng tepung(takde dalm gambar) ni  set untuk 4 orang makan, syukur Alhamdulillah kenyang.






Sekian & jumpa lagi.












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang