Sunday, 26 April 2015

tauhu sumbat cik ina do do cheng sedap dan mudah disediakan,langkah demi langkah


Salam sabtu


Rasanya lama jugak blog cik ina do do cheng  tak update kan?tetiba rasa rindu dengan blog sendiri.Maunya tak rindu,blog ni dah menjadi separuh dari nyawa cik ina. Tanpanya aku lemah pasti tak berdaya bak lirik lagu mahakarya cinta faizal tahir. Blog ni adalah segalanya dalam hidup cik ina selain anak-anak ,tanpa blog ni siapalah cik ina.Terima kasih kerana terus   menyokong blog cik ina do do cheng, Sebagai menghargai sokongan korang semua cik ina belanja resepi tauhu sumbat.hehehe,fresh from farm,tauhu sumbat  brekpes pagi tadi.


Resepi tauhu sumbat cik ina do do cheng
bahan-bahan
1)3 ketul tauhu[dipotong kepada bentuk segitiga kemudian dibelah dua.


 2)1/2 batang timun jepun[dihiris nipis kemudian dimayang halus seperti batang mancis
Cara menyediakannya
1)panaskan minyak ,goreng tauhu sampai garing
2)sumbatkan  hirisan timu ke dalam tauhu tadi. Susun tauhu sumbat dalam pinggan
Resepi sos tauhu sumbat cik ina do do cheng
1)4 biji cili besar merah[dicuci berseh dan dihiris nipis]
2)3 ulas bawang putih
satukan bahan-bahan diatas dan kisar  hingga  halus.ketepikan
3)3 sudu besar sos cili
4)garam dan gula secukupnya
cara memasak
1)Masukkan cili  kisar dan sedikit air ke dalam periuk.Masak hingga naik bau cili.
2)Masukkan sos cili,kacau sekata.
3)perasakan dengan garam dan gula.Masak hingga agak pekat.

Hidangkan tauhu sumbat cik ina do do cheng bersama sos cili cik ina do do cheng.mantop .


Tetiba pagi ni tekak cik ina nak brekpes bihun goreng   dengan  tauhu sumbat





Teruskan menyokong blog cik ina do do cheng  #blogcikinadodocheng .kahkahkah,Jumpa lagi.







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 16 April 2015

Resepi rendang daging pedas, langkah demi langkah


Salam Khamis,


Entah apa puncanya, cik senah sendiri kurang pasti .di ofis semalam seharian cik senah sakit pinggang .Sakit tak tertahan , malamnya cik senah  terpaksa  pergi klinik. Lepas kena enjet dua das,syukur Alhamdulillah rasa lega sikit sakit cuma rasa  lalok .Tapi nasib baik  yuyi ada,boleh jugak tengok tengokkan cik senah.

Cik  senah keluar dari klinik pukul 9.30 malam.Masih awal,adik tamat kelas mengaji pukul 10. Sementara tunggu adik keluar kelas,yuyi bawak  pusing -pusing sekitar tempat mengaji adik. Sebelum balik ke rumah kitaorang sempat makan dulu. Sampai rumah cik senah terus fengsan.Nasib baik dapat MC boleh fengsan lebih sikit. Okeylah kengkawan ,cik senah baru lepas makan ubat  mata ni dah semakin mengantuk. Cik eenah masuk tidur dulu. Selamat malam semua. Jangan lupa baca doa sebelum tidur . Kepada mereka yang tak rasa mengantuk lagi,sudi sudilah layan resepi rendang daging pedas cik senah. Ekceli resepi rendang daging pedas ni   yuyi yang request .



Brekpes cum juadah makan tengahari  cik senah, nasi goreng kampung dijudukan dengan telur goreng, timun dan rendang daging pedas

Resepi rendang daging pedas
Bahan-bahan
1)900 grams daging lembu[tak sempat cekau daging fresh kat pasar,cik senah guna daging frozen je]
2)5 ulas bawang merah*
3)1 labu bawang putih*
4)6 batang serai*
5)1 ketul  halia sederhana besar*
6)1 ketul lengkuas sederhana besar*
7)Kunyit hidup sebesar ibu jari*
8)3  sudu besar kerisik
9)6 tangkai cili  api + 10 tangkai cili kering[dikisar basah]
10)1/2 kotak santan M&S[sumpah rasa santan segar sebenar]
11)1 helai daun kunyit[disiat-siat]
12)Garam dan gula secukupnya
Cara memasak
1)Potong daging sederhana besar kemudian dibasuh berseh dan dituskan.Ketepikan
2)Kisar basah bahan - bahan yang bertanda  * .Ketepikan
3)panaskan minyak dalam kuali(cik senah guna pemanggang ajaib),tumiskan bahan  bertanda * yang telah dikisar hingga naik bau dan agak garing.
4)Tumiskan cili  kisar hingga  pecah minyak
5)Masukkan daging diikuti dengan kerisek. Kecutkan sekejap
6)Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.Kacau sebati
7)Masukkan santan M&S dan Daun kunyit. Masak hingga daging empuk dan bumbunya sedikit kering




















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 14 April 2015

gemukss & satay willy is ohsemmmm


Salam Isnin,


Tekak cik senah teringin sangat nak makan satay willy lepas tengok gambar satay willy dalam Instagram   Sue.   Kalau cik senah cakap korang janji jangan gelakkan cik senah ye.First time cik senah tahu pasal satay willy dalam insta   Sue tulah. Hahaha,gelak ketawakan diri sendiri.

Mengikut perancangan dua minggu lepas nak pergi kajang,makan satay willy tapi  atas faktor kesibukan tertangguh sampai minggu ni. Petang minggu  yuyi ajak  kami  pergi Kajang makan satay willy. Gedebak gedebuk  3.30 petang baru nak bertolak dari rumah . Sampai Subang hujan turun dengan lebatnya ,petir sambung menyambung, air mula  memenuhi jalanraya.Cik senah dalam kereta kecut perut. Perjalanan ke Kajang  tidak dapat diteruskan. yuyi  menukar arah perjalanan menuju ke Subang Parade.

kami singgah makan dekat uncle lim's cafe. Sesekali jadi orang Subang Jaya, ada gayakan.

Sebelum  balik yuyi ajak singgah seksyen 7, tapau satay willy,ekceli cik senah tak tahu pun dekat Shah Alam ada  satay willy . Saje cik senah  gogel gogel satay willy Shah Alam,ada pulak keluar . Syukur Alhamdulillah kalau  dah rezeki tak ke mana kan.

Budak tengah diet,lantak pi  cik senah maintain dengan tagline "gemuks is ohsemm"
Sempatlah adik habiskan segelas jus durian belanda dan segelas air sirap sementara menunggu nombor giliran kami  sampai.
Di sini mengunakan sistem nombor giliran. Nombor giliran kami no.80.

Di mana ada satay di situlah ada otak-otak.Di mana ada otak -otak di situlah ada satay. Berbelanjalah  mengunakan otak.


Satay ayam 20 cucuk, satay kambing 20 cucuk, macam tak cukup je untuk  3 orang makan . Hurmmm ,biasalah tu barang sedap, kalau ikut nafsu memang tak cukup ,cuba guna akal,InsyaAllah cukup.



Satay Willy
Jalan Ramal 1
Taman Ramal Indah
43000 Kajang
Selangor


Satay Willy
No.23, Jalan Kristal L7/L
Seksyen 7
40000 Shah Alam
Selangor Darul Ehsan















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 6 April 2015

Cendol Bakar Auntie Sue Teras Jernang Bangi, mu tunggu aku datang


Salam Isnin,


Dua minggu yang lepas selesai membeli barang keperluan majlis perkahwinan peringkat pertama di Bangi, bakal besan ajak singgah makan cendol bakar auntie sue di Teras Jernang.Ibarat orang mengantuk disorongkan bantal, cik senah terus setuju dengan ajakan bakal besan. Kali pertama cik senah & family makan cendol   CB Auntie Sue confirm sedap tu  bulan lepas di Dengkil.  cik senah pernah cerita dekat [SINI], kan. Untuk pengetahuan semua CB Auntie Sue Teras Jernang, Bangi yang kami pergi ni ialah cawangan  CB Auntie Sue  yang keempat  dan baru dibuka  pada 13/2/2015 .


 
 Cendol Bakar Auntie sue cukup sinonim dengan banner besar

 Pilih yang mana satu idaman tekak: Macam-macam jenis cendol bakar ada, CB durian , CB pulut,  CB Tapai, CB durian + pulut, CB cendol bakar, CB tapai +pulut, CB jagung .
    

Haippp,biasa lagi tangan dia tu.Kalau ya pun nak makan ,tunggulah mak ambik gambar dulu(blogger oh blogger)hahaha.
Cucur udang CB Auntie Sue confirm sedap.Walaupun  di luar hujan  , namun itu tidak sedikit pun  mematahkan semangat pelanggan yang sedang menanti giliran untuk menunggu meja makan yang kosong

 

Laksa pun ada, tunggu apa  lagi ,jom pakat mai makan cendol bakar  Auntie Sue confirm sedap.







Cendol Bakar Auntie Sue
Jalan Teras,Kampung Teras Jernang
43650 Kajang, Selangor
019-6428684










Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang